Μενού
  • Α-
  • Α+

Τηλεφωνική επικοινωνία θα έχουν το απόγευμα της Δευτέρας (29/5) ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, όπως και γνωστοποίησε στη σχετική ενημέρωση του Τύπου ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχάρη το βράδυ της Κυριακής (28/5) τον Ερντογάν, μετά και την εκλογική του νίκη απέναντι στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Τι διακυβεύεται στις σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ 

Ο Έντι Ζεμενίδης διευθυντής Ελληνοαμερικανικής ηγεσίας, με τη σειρά του, μίλησε για το πώς θα επηρεάσει η εκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις διαταραγμένες σχέσεις με τις ΗΠΑ. Παραδέχθηκε, μάλιστα, στην αρχή της τοποθέτησής του ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες θα ήθελαν ως πρόεδρο τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, λόγω και της φιλοδυτικής του τοποθέτησης και προσέγγισης.

«Το θέμα των Κούρδων είναι αρκετό σημαντικό, καθώς από τη στιγμή που οι πολιτικοί των ΗΠΑ αποφάσισαν να μην στείλουν άλλο στρατό στη βόρεια Συρία και αλλού, δεν μπορούμε να τους αφήσουμε στη μοίρα τους, δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να χτυπηθούν με τα F-16 που θα δώσουμε στην Τουρκία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έντι Ζεμενίδης καλύπτοντας ένα από τα ζητήματα που απασχολούν τις ΗΠΑ και την Τουρκία.

Ο κ. Ζεμενίδης έκανε λόγο για «reset» για το οποίο και περιμένουν οι Ηνωμένες Πολιτείες να γίνει περισσότερο από πλευράς Άγκυρας, παρά από πλευράς Ουάσινγκτον. «Δεν θα αλλάξει τόσο η στάση μας. Για παράδειγμα στο Αιγαίο θα πρέπει να σταματήσει το casus belli, αλλά και να σταματήσουν στα Ηνωμένα Έθνη την αμφισβήτηση της Ελλάδας στο Αιγαίο Πέλαγος. Έχουμε και το ζήτημα της Αρμενίας αλλά και του Ισραήλ» πρόσθεσε επίσης ο κ. Ζεμενίδης σχετικά με τη διάσταση τόσο των σχέσεων των ΗΠΑ με την Τουρκία όσο και των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.