Μενού
Erntogan - kilitsntarogloy
Ερντογάν - Κιλιτσντάρογλου | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Με διαφορά που ανέρχεται στις πέντε – περίπου – ποσοστιαίες μονάδες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε να επικρατήσει στον δεύτερο γύρο του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και να συνεχίσει τη θητεία του ως πρόεδρος της Τουρκίας.

Η εκλογική νίκη του Ερντογάν οφείλεται στις ψήφους που τού έδωσαν μερικά «παραδοσιακά κάστρα», τα οποία φαίνεται να προτίμησαν εκ νέου τον «Σουλτάνο» και όχι τον ηγέτης της εξακομματικής αντιπολίτευσης. Αντίστοιχα «κάστρα» έχει και η αντιπολίτευση που προτίμησε, όπως και τον πρώτο γύρο, τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου

Ποιες πόλεις προτίμησαν τον Κιλιτσντάρογλου

Στην «ακτινογραφία» του εκλογικού αποτελέσματος μπορούμε να δούμε, όπως αναφέρει και ο ΣΚΑΪ, ότι πόλεις όπως είναι η Κωνσταντινούπολη ψήφισαν πάλι Κιλιτσντάρογλου έναντι Ερντογάν. Συγκεκριμένα, στον εκλογικό χάρτη της γειτονικής χώρας ο ηγέτης της αντιπολίτευσης συγκέντρωσε ποσοστό που ανέρχεται στο 51,78% έναντι 48,22% του Τούρκου προέδρου.

Εκτιμάται ότι πάνω από 5 εκατομμύρια πολίτες ψήφισαν την αντιπολίτευση, με πρωταγωνιστικό ρόλο στην ψήφο να παίζει και ο δήμαρχος της Πόλης αλλά και αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Εκρέμ Ιμάμογλου.

Άξιο αναφοράς είναι ότι και στην πρωτεύουσα της χώρας, την Άγκυρα, οι ψηφοφόροι προτίμησαν Κιλιτσντάρογλου και κεμαλιστές έναντι Ερντογάν και συντηρητικούς. Ειδικότερα, ο ηγέτης του CHP συγκέντρωσε ποσοστό της τάξης του 51,23% έναντι 48,77% του «Σουλτάνου». Η, διαχρονικά κεμαλική, Σμύρνη έδειξε εκ νέου την εμφανή προτίμησή της στην αντιπολίτευση, στην οποία και έδωσε ποσοστό που άγγιξε το 67,13% σε σχέση με το 32,87% του Ερντογάν.

Αντίστοιχα στα Άδανα, ο Κιλιτσντάρογλου συγκέντρωσε 54,06% ενώ ο ηγέτης του AKP 45,94%.

Οι σεισμόπληκτοι ψήφισαν Ερντογάν

Άξιο αναφοράς είναι ότι ο Ερντογάν είχε επικρατήσει στο Καχραμανμαράς, στο Χατάι και στο Γκαζίαντεπ και στον πρώτο γύρο, βασιζόμενος σε μία συγκεκριμένη πολιτική στρατηγική που ακολούθησε μετά και την τεράστια καταστροφή. 

Στον δεύτερο γύρο ο Ερντογάν, με ενσωματωμένο το 100% των ψήφων, κατάφερε να νικήσει στο Χατάι με ποσοστό που άγγιξε το 50,14% έναντι του 49,86% που συγκέντρωσε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Ειδικότερα, 430.651 πολίτες ψήφισαν υπέρ του Ερντογάν έναντι 428.258 ανθρώπων που ψήφισαν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης.

xatai - ekloges toyrkias
Εκλογές στο Χατάι | Sabah

Σε ό,τι αφορά τώρα το Καχραμανμαράς η εκλογική μάχη δεν ήταν και τόσο... ντέρμπι όσο ήταν στο Χατάι, όπου και πραγματοποίησε ανατροπή της τελευταίας στιγμής ο Ερντογάν, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος κατάφερε να επικρατήσει με το συντριπτικό ποσοστό του 75,77% έναντι του 24,23% του αντιπάλου του. Για τα νούμερα και μόνο, 469.039 ψήφισαν Ερντογάν, ενώ μόλις 150.013 ψήφισαν Κιλιτσντάρογλου.

kahramanmaras - ekloges
Εκλογές στο Καχραμανμαράς | Sabah

Άνετη ήταν η νίκη του «Σουλτάνου» και στο γειτονικό Γκαζίαντεπ, καθώς με ένα ποσοστό που ανήλθε στο 62,72 % κατάφερε να επικρατήσει του ηγέτη της αντιπολίτευσης, ο οποίος συγκέντρωσε μόλις 37,28%.

gkaziantep ekloges
Εκλογές στο Γκαζίαντεπ | Sabah
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.