Μενού
kosovo
Σφοδρές μάχες στο Κόσοβο | @L_Team10
  • Α-
  • Α+

Κάτι παραπάνω από έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στο Κόσοβο, όπου από την Παρασκευή μέχρι και σήμερα η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Όλα ξεκίνησαν με την ανάληψη καθηκόντων από τους νεοεκλεγέντες Αλβανόφωνους δημάρχους. Οι Σέρβοι στις πόλεις Βόρεια Μιτρόβιτσα, Ζβέτσαν, Λεποσάβιτς και Ζούμπιν Πότοκ δημιούργησαν κλοιό γύρω από τις εισόδους των κτηρίων της τοπικής αυτοδιοίκησης εμποδίζοντας την είσοδο των νέων δημάρχων και κάπου εκεί η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έσπευσαν στις πόλεις αυτές με εντολή «να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία των θεσμών».  Κάθε ημέρα που περνάει, ωστόσο, τα πράγματα γίνονται ολοένα και χειρότερα.

Χθες οι Σέρβοι διαδηλωτές πέταξαν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης στους στρατιώτες του ΝΑΤΟ και έβαψαν με σπρέι τα οχήματα του ΝΑΤΟ. Δυνάμεις του Κοσυφοπεδίου και Σέρβοι διαδηλωτές πλήττουν ο ένας τον άλλον με πυρά, δακρυγόνα και άλλα αντικείμενα. Υπάρχουν αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς και στις δυο πλευρές, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, δυο διαδηλωτές βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, αφού μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με τραύματα από αληθινά πυρά. Την ίδια ώρα οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες, ενώ πυρπολήθηκαν αυτοκίνητα και κτίρια. ΗΠΑ και οι σύμμαχοι της Δύσης απηύθυναν έκκληση προς την Πριστίνα για αποκλιμάκωση της έντασης.

Υπενθυμίζεται πως στις πόλεις Βόρεια Μιτρόβιτσα, Ζβέτσαν, Λεποσάβιτς και Ζούμπιν Πότοκ πραγματοποιήθηκαν δημοτικές εκλογές στις 23 Απριλίου τις οποίες οι Σέρβοι, που αποτελούν πλειοψηφία στον πληθυσμό, μποϊκόταραν και εξελέγησαν δήμαρχοι αλβανικής εθνότητας. Το αποτέλεσμα τον εκλογών δεν αναγνωρίστηκε από τους εκπροσώπους της σερβικής κοινότητας. Οι Σέρβοι ζητούν να διεξαχθούν εκλογές αφού συσταθεί πρώτα η Ένωση Σερβικών Δήμων, μία υποχρέωση που ανέλαβε η Πρίστινα το 2013 με την Συμφωνία των Βρυξελλών αλλά αρνείται να υλοποιήσει.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.