Μενού
Manhattanhenge
Manhattanhenge | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Πλημμύρισαν από κόσμο την Πέμπτη (01/06) οι δρόμοι του Μανχάταν στη Νέα Υόρκη, όπου χιλιάδες άνθρωποι, Νεοϋορκέζοι και τουρίστες, γιόρτασαν την Ημέρας Εθνικής Μνήμης αλλά θαύμασαν και το «Manhattanhenge», ένα θεαματικό φαινόμενο που συμβαίνει κάθε καλοκαίρι. 

Κατά τη διάρκεια του «Manhattanhenge» ο ήλιος που δύει ευθυγραμμίζεται για λίγα λεπτά με τους δρόμους και τις λεωφόρους ανατολής-δύσης του Μανχάταν, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα.

Το φαινόμενο συμβαίνει κάθε χρόνο, περίπου τρεις εβδομάδες πριν από το ηλιοστάσιο και ξανά περίπου τρεις εβδομάδες μετά.

Πώς προέκυψε το Manhattanhenge

Ο αστροφυσικός Nιλ ντε Γκρας Τάισον επινόησε τον όρο σε ένα άρθρο του 1997 στο περιοδικό Natural History. Ο Tάισον, διευθυντής του Πλανητάριου Hayden στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης, είπε ότι εμπνεύστηκε από μια επίσκεψη στο Stonehenge ως έφηβος.

Ο Nιλ ντε Γκρας Τάισον ήταν μέρος μιας αποστολής με επικεφαλής τον Τζέραλντ Χόκινς, τον επιστήμονα που πρώτος θεώρησε ότι οι μυστηριώδεις μεγάλιθοι του Στόουνχεντζ ήταν ένα αρχαίο αστρονομικό παρατηρητήριο.

Ο Τάισον εντυπωσιάστηκε από το γεγονός ότι η δύση του ήλιου που πλαισιώνεται από τις ψηλές θέσεις του Μανχάταν, μπορούσε να συγκριθεί με τις ακτίνες του ήλιου που χτυπούν το κέντρο του κύκλου του Στόουνχεντζ στο ηλιοστάσιο.

Σε αντίθεση με τους νεολιθικούς όγκους του Stonehenge, οι άνθρωποι που σχεδίασαν το Μανχάταν δεν είχαν σκοπό να διοχετεύσουν τον ήλιο. Απλώς λειτούργησε έτσι το αστικό τοπίο από μόνο του.

Συμβαίνει και σε άλλες πόλεις;

Παρόμοια φαινόμενα συμβαίνουν και σε άλλες πόλεις με ομοιόμορφα πλέγματα δρόμων. Το Chicagohenge και το Baltimorehenge συμβαίνουν όταν ο ήλιος που δύει ευθυγραμμίζεται με τα οδικά δίκτυα σε αυτές τις πόλεις κατά τη διάρκεια του Μαρτίου και του Σεπτεμβρίου, ενώ το Torontohenge συμβαίνει γύρω στις 16 Φεβρουαρίου και στις 25 Οκτωβρίου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.