Μενού
bournemouth
Η παραλία του Μπόρνμουθ | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Τραγωδία σε παραλία του Μπόρνμουθ της νότιας Αγγλίας την Πέμπτη (01/06) όπου δύο παιδιά έχασαν τη ζωή τους και άλλα οκτώ χρειάστηκαν την επέμβαση ναυαγοσωστών και ιατρική φροντίδα.

Όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, ένα κορίτσι 12 ετών και ένα αγόρι 17 ετών φάνηκε να παρασύρονται από τα ρεύματα της θάλασσας, αφού είχαν βουτήξει στο νερό από την άκρη της ιστορικής προβλήτας της παραλίας που εκτείνεται σε μήκος 300 μέτρων μέσα στη Μάγχη.

Συνελήφθη ένας ύποπτος

Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη ενός 40χρονου άνδρα ως υπόπτου ανθρωποκτονίας, χωρίς να δοθούν άλλες λεπτομέρειες πέρα του ότι βρισκόταν και αυτός μέσα στη θάλασσα και σε συνεργασία με την υπηρεσία ναυτιλίας και ακτοφυλακής έχουν ξεκινήσει έρευνα για τις συνθήκες του περιστατικού. Αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι ο συλληφθείς μάλλον ενθάρρυνε τα παιδιά να πηδήξουν από την προκυμαία λίγο πριν από την τραγωδία.

Η παραλία, όπως αναφέρει ο indipendent, αποκλείστηκε για να προσγειωθούν δύο ελικόπτερα-ασθενοφόρα για την παροχή των πρώτων βοηθειών και τη διακομιδή των παιδιών σε νοσοκομεία. Να σημειωθεί ότι κανένα από τα υπόλοιπα οκτώ παιδιά δεν υπέστη σοβαρό τραυματισμό.

Τι γνωρίζουμε για τo Μπόρνμουθ 

Τα τζετ σκι και άλλα πλωτά μέσα πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου. Το Μπόρνμουθ, μια δημοφιλής παραθαλάσσια πόλη στη νότια ακτή της Αγγλίας, είναι δημοφιλής σε ντόπιους και τουρίστες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι μέσες θερμοκρασίες στη θαλάσσια περιοχή της προβλήτας και γύρω από αυτήν είναι 12,4C για τον μήνα Ιούνιο και μπορεί να ξεπεράσουν τους 16 τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα surf-forecast.

Ο ιστότοπος αναφέρει ότι η περιοχή τείνει να δέχεται ένα μείγμα από "groundwells" και "windswells", με τους σέρφερ να προειδοποιούνται να «προσέχουν για ριπές και συνωστισμό».

Γιατί είναι επικίνδυνη η προβλήτα του Μπόρνμουθ 

Η προβλήτα του Μπόρνμουθ εγκυμονεί κινδύνους για τους κολυμβητές λόγω των ριπτικών ρευμάτων. Τα ριπίδια, όπως είναι ευρέως γνωστά, συμβαίνουν όταν το νερό που έχει ωθηθεί προς τη στεριά από τη θάλασσα, ακολουθεί την πορεία του προς τα έξω, δημιουργώντας ένα κανάλι νερού που τραβάει πίσω στη θάλασσα.

Συχνά τα ριπίδια είναι ακίνδυνα και οι κολυμβητές τα αντιλαμβάνονται ελάχιστα, αλλά συνήθως γύρω από μεγάλα ακρωτήρια ή προβλήτες, μπορεί να είναι ισχυρά και να παρασύρουν ανυποψίαστους κολυμβητές και σέρφερ στη θάλασσα, ιδίως αν υπάρχει μεγάλος κυματισμός.

Οι αποβάθρες και οι βράχοι αποτελούν επίσης κίνδυνο το καλοκαίρι λόγω της δημοφιλούς άσκησης του "tombstoning", ή άλματος από βράχο, όπου οι αναζητούντες συγκινήσεις ρίχνονται στη θάλασσα από την πλευρά αυτών των προεξοχών. Συχνά άνθρωποι που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις συνθήκες τραυματίζονται ή ακόμη και σκοτώνονται, λόγω του ρηχού νερού.

Καλές οι συνθήκες την ημέρα της τραγωδίας

Οι συνθήκες της θάλασσας στο Μπόρνμουθ όταν συνέβη το περιστατικό φάνηκε να είναι ήρεμες, με πολύ μικρό κυματισμό. Η θερμοκρασία του νερού ήταν 15 βαθμοί, πράγμα που σημαίνει ότι απαιτείται στολή για να κολυμπήσει κανείς άνετα.

Οι παλίρροιες στο Μπόρνμουθ παρουσιάζουν δύο υψηλές και δύο χαμηλές τιμές μέσα σε ένα 24ωρο. Όπως και στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, το παλιρροιακό εύρος είναι μεγάλο, εκθέτοντας μεγάλες εκτάσεις άμμου κατά την άμπωτη.

Η αναφορά της αστυνομίας

Η αστυνομία, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, διέψευσε τις αναφορές ότι τα θύματα είχαν πηδήξει από την προβλήτα ή είχαν χτυπηθεί από τζετ σκι και επιβεβαίωσε ότι κανένας από τους κολυμβητές δεν είχε έρθει σε επαφή με κάποιο σκάφος.

Ανέφεραν επίσης ότι αρκετοί από τους λουόμενους που βρίσκονταν ήδη στο νερό βρέθηκαν σε δυσκολία και η αστυνομία ερευνά τι προκάλεσε αυτό το γεγονός. «Είμαστε όλοι πραγματικά συντετριμμένοι που δύο νέοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους» ανέφεραν στο τέλος. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.