Μενού
blantimir-poytin
Βλαντίμιρ Πούτιν | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Τον χαρακτηρισμό «πόλεμο» χρησιμοποιεί πλέον ο Βλάντιμιρ Πούτιν για να περιγράψει την εισβολή στην Ουκρανία. Η λέξη αυτή θεωρούταν παράνομη για τα ρωσικά μέσα. Στις 24 Φεβρουαρίου του 2022 ο πρόεδρος της Ρωσίας χαρακτήρισε τις επιθέσεις ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Επρόκειτο ευφημισμό στον οποίο επέμεναν το Κρεμλίνο, οι Ρώσοι υπουργοί και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, έφθασαν μάλιστα να επινοήσουν ένα νέο ρωσικό ακρωνύμιο, το «SVO».  

Με βάση νόμου εκείνης της περιόδου τα μέσα της Ρωσίας δεν μπορούσαν να αναφέρουν την λέξη πόλεμος. Όσα το έκαναν έκλεισαν. Tο πιο σημαντικό κυριακάτικο δελτίο της Ρωσίας Rossiya μετέφερε το σχόλιο του Πούτιν: «Ό,τι και να πούμε, θα προσπαθούν πάντα να καταλογίσουν την ευθύνη στη Ρωσία, αλλά αυτό δεν είναι σωστό: δεν εξαπολύσαμε αυτό τον πόλεμο, επαναλαμβάνω, το 2014 το καθεστώς του Κιέβου εξαπέλυσε πόλεμο στο Ντονμπάς».

Η σύγκρουση άρχισε όταν το 2014 ο τότε φιλορώσος πρόεδρος ανατράπηκε από το κίνημα του Μαϊντάν και η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία με δυνάμεις που υποστήριζε η Μόσχα να πολεμούν δυνάμεις της Ουκρανίας. «Ένας πραγματικός πόλεμος εξαπολύθηκε και πάλι εναντίον της Μητέρας Πατρίδας μας» ήταν τα λόγια του Πούτιν μετα την νίκη της 9ης Μαΐου προς τους βετεράνους στην κόκκινη πλατεία.

Πέρα από τον Πούτιν ο ίδιος χαρακτηρισμός έχει γίνει και από τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, τον εκπρόσωπο Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τον επικεφαλής των μισθοφόρων της Βάγκνερ Γεβγκένι Πριγκόζιν.

«Ζούμε βασικά σε συνθήκες πολέμου», δήλωσε ο Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ, ο κυβερνήτης της ρωσικής περιφέρειας του Μπέλγκοροντ, η οποία έχει δεχθεί επιθέσεις τις τελευταίες εβδομάδες.

Στις ιδιωτικές συνομιλίες της, η ρωσική ελίτ μιλάει για πόλεμο. «Είναι εντυπωσιακό το πόσο ο Πούτιν και η ελίτ φαίνονται να παραβιάζουν τους δικούς τους κανόνες», λέει ένας δυτικός διπλωμάτης στη Μόσχα.

«Το πιο σημαντικό είναι το τι λέει αυτό για το μέλλον: άραγε πόλεμος σημαίνει μια πιο σοβαρή προσέγγιση και με τι θα μοιάζει άραγε μια Ρωσία σε πόλεμο;» Στη Μόσχα, ο πόλεμος χαρακτηρίζεται υπαρξιακός και κοσμείται με ρωσορθόδοξους συμβολισμούς.

Ο επικεφαλής των ρώσων μισθοφόρων Πριγκόζιν, ο οποίος κατηγορεί την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων ότι καταστρέφουν το ρωσικό στρατό, έθεσε το ζήτημα τα πράγματα να εξελιχθούν όπως είχε γίνει στη Χιλή υπό τη δικαταορία του στρατηγού Αουγκούστο Πινοτσέτ.

«Άνθρωποι μου γράφουν ότι είναι ανάγκη να κάνουμε μια Χιλή για να υπερασπίσουμε τον εαυτό μας: Χιλή - δηλαδή Πινοτσέτ· Χιλή είναι η ελίτ της Ρωσίας -ή πάνω απ' όλα η γραφειοκρατική ελίτ- σε ένα στάδιο περικυκλωμένη από ανθρώπους με αυτόματα όπλα», δήλωσε ο Πριγκόζιν. «Δεν είναι παιγνίδι», πρόσθεσε. «Χάνουμε αυτό τον πόλεμο».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.