Μενού
ypobryhio
Υποβρύχιο | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Οι δείχτες του ρολογιού έδειξαν 14:08 (ώρα Ελλάδας) και ακόμα... τζίφος στις έρευνες για τον εντοπισμό του τουριστικού υποβρυχίου «Titan» που χάθηκε από την Κυριακή και είχε στις δεξαμενές του οξυγόνο που θα κρατούσε για 96 ώρες, δηλαδή... μέχρι πριν λίγα λεπτά.

Έτσι όλα δείχνουν πως παρά την κολοσσιαία επιχείρηση εντοπισμού του βαθυσκάφους που στήθηκε στα νερά του βόρεια Ατλαντικού, οι έρευνες κατέληξαν άκαρπες και το «παράθυρο» για τη διάσωσή τους κλείνει κάθε λεπτό που περνά όλο και περισσότερο.

Οι πέντε επιβαίνοντες ξεκίνησαν το ταξίδι τους προς τον βυθό του Ατλαντικού την Κυριακή (18/6) και περίπου δύο ώρες μετά το στίγμα τους χάθηκε. Από εκείνη τη στιγμή σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους απέμεναν 96 ώρες οξυγόνου, αν και αρκετοί ειδικοί ανέφεραν ότι ίσως είχε συμβεί κάτι άλλο και είχαν καταλήξει πολύ νωρίτερα.

Όλα αυτά ενώ το γαλλικό ρομπότ του πλοίου Atalante ξεκίνησε τις έρευνες στον βυθό σε μία απέλπιδα προσπάθεια να εντοπιστούν οι πέντε επιβάτες που θέλησαν να εξερευνήσουν το ναυάγιο του Τιτανικού. Πρόκειται για το μη επανδρωμένο ρομπότ Victor 6000 μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση του βαθυσκάφους, εάν έχει παγιδευτεί σε κάποιο σημείο, ανέφερε ο χειριστής του.

Το γαλλικό ρομπότ έχει τηλεκατευθυνόμενους βραχίονες με το οποίους μπορεί να κόψει καλώδια ή να κάνει άλλες μανούβρες για να απελευθερώσει κάποιο ακινητοποιημένο σκάφος. Μπορεί επίσης να καταδυθεί σε μεγαλύτερο βάθος από όλον τον άλλον εξοπλισμό που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο σημείο του ναυαγίου.

Το χρονικό μίας διαφαινόμενης τραγωδίας

Το βαθυσκάφος Titan, μήκους 6,7 μέτρων, που ανήκει στην εταιρεία OceanGate Expeditions με έδρα τις ΗΠΑ, ξεκίνησε την κάθοδό του προς το ναυάγιο του Τιτανικού στις 08:00 το πρωί της Κυριακής (τοπική ώρα, 15:00 ώρα Ελλάδας). Έχασε επαφή με το πλοίο υποστήριξης από το οποίο αποκολλήθηκε έπειτα από περίπου μία ώρα και 45 λεπτά, δηλαδή λίγα λεπτά προτού φτάσει στο διάσημο ναυάγιο, σε μια απομακρυσμένη περιοχή του βόρειου Ατλαντικού.

Όταν ξεκίνησε το Titan διέθετε οξυγόνο για 96 ώρες, σύμφωνα με την εταιρεία, κάτι που σημαίνει ότι θα τελειώσει κάποια στιγμή σήμερα το πρωί. Το πόσο θα διαρκέσει στην πραγματικότητα το οξυγόνο εξαρτάται, σύμφωνα με τους ειδικούς, από πολλούς παράγοντες, όπως αν το βαθυσκάφος έχει ακόμη ηλεκτρικό ρεύμα και από το αν οι επιβάτες διατηρούν την ψυχραιμία τους.

Οι ομάδες έρευνας και οι συγγενείς των πέντε επιβαινόντων αναθάρρησαν την Τετάρτη μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού λιμενικού ότι καναδικά πλοία άκουσαν ήχους από τον βυθό της θάλασσας. Το λιμενικό επισήμανε ότι τα τηλεκατευθυνόμενα υποθαλάσσια οχήματα έρευνας κατευθύνονται προς το σημείο όπου ακούστηκαν οι ήχοι, χωρίς ωστόσο να εντοπιστεί το βαθυσκάφος. Εξάλλου αξιωματούχοι τόνισαν ότι οι ήχοι αυτοί ενδεχομένως να μην προέρχονται από το Titan.

«Είναι μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για τις οικογένειες των μελών του πληρώματος που εξαφανίστηκε με το Titan», δήλωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού λιμενικού Τζέιμι Φρέντερικ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Βοστόνη.

«Όταν βρίσκεσαι στη μέση μιας επιχείρησης έρευνας και διάσωσης, πάντα ελπίζεις», πρόσθεσε. Όμως τόνισε ότι «δεν μπορώ να σας πω τι είναι αυτοί οι ήχοι», εξηγώντας ότι η ανάλυσή τους δεν απέφερε συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA