Μενού
karolos - skotia
Βασιλιάς Κάρολος | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Ο νέος βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου, Κάρολος, έλαβε το στέμμα του και στην Σκωτία σε μία τελετή που χαρακτηρίστηκε λιτή, αλλά συνοδεύθηκε και με πολλές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας Σκωτσέζων που διαδήλωναν πως δεν τον αναγνωρίζουν ως βασιλιά τους.

Εκείνο που έχει ενδιαφέρον είναι ο πραγματικός τίτλος που φέρει ο Κάρολος στη χώρα, στα βόρεια του Νησιού. Συγκεκριμένα δεν είναι -όπως και οι προκάτοχοί του- Βασιλιάς της Σκωτίας, αλλά των Σκωτσέζων, μία ιδιαιτερότητα που ξεκίνησε πέντε αιώνες πριν και είναι χαρακτηριστική για την κουλτούρα της χώρας.

Παραδοσιακά, οι βασιλιάδες και οι βασίλισσες στη Σκωτία είναι μονάρχες του λαού και όχι της χώρας σε αντίθεση με την Αγγλία που ο τίτλος περιγράφει την έννοιά, ως κυρίαρχου της γης.

Ποιος ήταν ο πρώτος κοινός Βασιλιάς

Μέχρι τις αρχές του 17ου αιώνα η Αγγλία και η Σκωτία ήταν δύο εντελώς ανεξάρτητα βασίλεια. Αυτό άλλαξε το 1603 με τον θάνατο της Ελισάβετ Α' της Αγγλίας. Επειδή η βασίλισσα είχε πεθάνει άγαμη και άτεκνη, το αγγλικό στέμμα πέρασε στον επόμενο διαθέσιμο κληρονόμο, τον ξάδερφό της Τζέιμς ΣΤ', Βασιλιά των Σκωτσέζων. Η Αγγλία και η Σκωτία μοιράζονταν πλέον τον ίδιο μονάρχη κάτω από αυτό που ήταν γνωστό ως «ένωση των στεμμάτων».

king-games
Shutterstock

Ο Τζέιμς, ωστόσο, δεν ήταν ικανοποιημένος με αυτή τη ρύθμιση καθώς ήθελε μια πλήρη ή (και) τέλεια ένωση που θα έφερνε τα δύο βασίλεια σε μια ενιαία, διευρυμένη και ενοποιημένη κατάσταση. Τον Μάιο του 1603, μετά από την άφιξή του στο Λονδίνο, προετοίμασε το δρόμο εκδίδοντας μια προκήρυξη για την ένωση Αγγλίας και Σκωτίας.

Μια επιτροπή Άγγλων και Σκωτσέζων βουλευτών συστάθηκε τον Οκτώβριο του 1604 για να εξετάσει πώς θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια τέλεια ένωση, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει άμεσα αλλά με μικρά και σταθερά βήματα. Κάποια από αυτά ήταν η ιδέα της ενοποίησης των νόμων, των κοινοβουλίων και των οικονομιών και των δύο βασιλείων κάτι που όμως δεν τον υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό στο Westminster.

Οι συστάσεις των επιτρόπων συζητήθηκαν για μεγάλο διάστημα, μεταξύ του Νοεμβρίου 1606 και του Ιουλίου 1607 και παρότι υπήρξε συμφωνία για την κατάργηση εχθρικών νόμων κατά των Σκωτσέζων, δεν υπήρξε καμία πρόοδος για ένωση.

Ο Βασιλιάς Τζέιμς δέχτηκε την ήττα στο θέμα και όπως αναφέρουν οι ιστορικοί ποτέ δεν συγχώρεσε το αγγλικό κοινοβούλιο, χαρακτηρίζοντάς το ως «άγονο από προκατειλημμένες απόψεις».

Βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας

Η αποτυχία του Τζέιμς να «κερδίσει» με το όραμά του για ένα ενιαίο βρετανικό βασίλειο κάτω από ένα αυτοκρατορικό στέμμα σήμαινε ότι έπρεπε να είναι ικανοποιημένος με συμβολικές μεταρρυθμίσεις και χειρονομίες. Τον Οκτώβριο του 1604 αποφάσισε ότι στο μέλλον θα ήταν γνωστός τον τίτλο του βασιλιά της Μεγάλης Βρετανίας και όχι με τα διχασμένα ονόματα Αγγλίας και Σκωτίας.

Σημαία του Union Jack

Το 1606 έδωσε εντολή να δημιουργηθεί μια βρετανική σημαία που έφερε τους συνδυασμένους σταυρούς του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Ανδρέα, που βρίσκονται στις σημαίες της Αγγλίας και της Σκωτίας Το αποτέλεσμα ήταν το Union Jack, όπου Jack είναι μια συντόμευση του Jacobus, η λατινική έκδοση του James.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA