Μενού
Ο Ρίσι Σούνακ
Επίσκεψη Ρίσι Σούνακ σε νοσοκομείο της Αγγλίας | AP PHOTOS POOL / Justin Tallis
  • Α-
  • Α+

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στο Ντουμπάι για τη Διάσκεψη για το Κλίμα, δέχθηκε ερώτηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, όπου επισήμανε πως δεν μπορούν να επιστραφούν στην Αθήνα βάσει νόμου.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Guardian, ο Ρίσι Σούνακ δήλωσε πως «είναι ξεκάθρα ως θέμα νόμου ότι τα μάρμαρα δεν μπορούν να επιστραφούν και είμαστε κατηγορηματικοί σ' αυτό».

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Αγγλίας και Ελλάδας, στις οποίες στάθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αρνήθηκε ότι έχει «ξεσπάσει διαμάχη για τα Γλυπτά του Παρεθνώνα».

Ρίσι Σούνακ: Τι είπε στους δημοσιογράφους για τα Γλυπτά

«Νομίζω ότι η ίδια η ιστοσελίδα του Βρετανικού Μουσείου αναφέρει ότι για να γίνει ο δανεισμός, πρέπει ο παραλήπτης να αναγνωρίσει τη νόμιμη ιδιοκτησία της χώρας που δανείζει τα πράγματα και νομίζω ότι οι Έλληνες δεν έχουν υποδείξει ότι είναι με οποιονδήποτε τρόπο ή μορφή πρόθυμοι να το κάνουν αυτό» συμπλήρωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός για το θέμα των ημερών.

«Η άποψή μας και η θέση μας σχετικά με αυτό είναι απολύτως σαφής: τα μάρμαρα αποκτήθηκαν νόμιμα την εποχή εκείνη» ολοκλήρωσε σχετικά ο Ρίσι Σούνακ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Η στάση του Βρετανικού Μουσείου

Στα Γλυπτά του Παρθενώνα αναφέρθηκε στο poadcast Political Currency ο διευθυντής του Βρετανικού ΜουσείουΤζορτζ Όσμπορν«Θα συνεχίσω να προσπαθώ για μία συμφωνία, παρά το γεγονός ότι κατέστη σαφές πως δεν υπάρχει πρόθεση στήριξης από τη βρετανική κυβέρνηση και ότι Στάρμερ δεν έχει πρόθεση να αλλάξει τον νόμο», είπε χαρακτηριστικά.

«Πολιτισμός δεν είναι μόνον οι αρχαιότητες και τα έργα Τέχνης. Πολιτισμός είναι και οι σχέσεις και οι συμπεριφορές των ανθρώπων», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Γενικός Διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης.

«Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε για μία λύση που θα μοιράζει τον χρόνο παραμονής των Γλυπτών μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου. Είναι δύσκολο να το πετύχουμε, αλλά αξίζει να το επιδιώξω. Συνεχίζω να εργάζομαι σκληρά και μπορούμε να βρούμε διέξοδο, ακόμα κι αν δεν αλλάξει ο νόμος», ανέφερε επίσης.

«Πολύ συχνά θεωρούν ότι στην πολιτική όλα είναι μία συνωμοσία, ενώ πολύ απλά η κυβέρνηση μπορεί να τα θαλασσώσει», είπε ακόμα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA