Πριν ένα χρόνο το Ισραήλ δεχόταν τη χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία του, ενώ στη συνέχεια η Γάζα ισοπεδώνονταν από τους πλέον καταστροφικούς βομβαρδισμούς. Η ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση που απουσίαζε σε μεγάλο βαθμό από τις οθόνες για χρόνια, είχε έρθει ξανά στο προσκήνιο.
Μία εβδομάδα μετά τις επιθέσεις ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωνε: «Η περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι σήμερα πιο ήσυχη από ό,τι ήταν εδώ και δύο δεκαετίες». Ένα χρόνο μετά, η περιοχή φλέγεται.
Περισσότεροι από 41.000 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από το ισραηλινό σφυροκόπημα. Δύο εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας έχουν εκτοπιστεί. Στη Δυτική Όχθη, άλλοι 600 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί. Στο Λίβανο, άλλο ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί και περισσότεροι από 2.000 είναι νεκροί.
Περισσότεροι από 1.200 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν την πρώτη μέρα της επίθεσης της Χαμάς. Από τότε, το Ισραήλ έχει χάσει άλλους 350 στρατιώτες στη Γάζα. Διακόσιες χιλιάδες Ισραηλινοί έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους κοντά στη Γάζα και κατά μήκος των ασταθών βόρειων συνόρων με το Λίβανο. Περίπου 50 στρατιώτες και πολίτες έχουν σκοτωθεί από ρουκέτες της Χεζμπολάχ.
«Μας έχουν παραμερίσει»
Σε ανάλυσή του, το BBC αναρωτιέται πού πάει η Μέση Ανατολή από εδώ και πέρα και αν μπορεί αυτή η σύγκρουση να τερματιστεί. Καθώς η σύγκρουση εξαπλώνεται, η προέλευσή της έχει ξεθωριάσει.
Οι ζωές των κατοίκων της Γάζας πριν και μετά την 7η Οκτωβρίου έχουν σχεδόν ξεχαστεί, καθώς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης προεξοφλούν με κομμένη την ανάσα έναν «ολοκληρωτικό πόλεμο». Κάποιοι Ισραηλινοί των οποίων οι ζωές άλλαξαν για πάντα εκείνη την τρομερή ημέρα αισθάνονται παρομοίως παραμελημένοι.
«Μας έχουν παραμερίσει», δήλωσε ο Γεχούντα Κοέν, πατέρας του ομήρου Νίμροντ Κοέν, στο ισραηλινό Kan news την περασμένη εβδομάδα. Ο κ. Κοέν δήλωσε ότι θεωρεί τον κ. Νετανιάχου υπεύθυνο για έναν «άσκοπο πόλεμο που έβαλε όλους τους πιθανούς εχθρούς εναντίον μας».
«Κάνει τα πάντα, με μεγάλη επιτυχία, για να μετατρέψει το γεγονός της 7ης Οκτωβρίου σε δευτερεύον γεγονός», είπε.
Δεν συμμερίζονται όλοι οι Ισραηλινοί την ιδιαίτερη οπτική του κ. Κοέν. Πολλοί βλέπουν πλέον τις επιθέσεις της Χαμάς πριν από ένα χρόνο ως το εναρκτήριο σάλπισμα μιας ευρύτερης εκστρατείας των εχθρών του Ισραήλ για την καταστροφή του εβραϊκού κράτους.
Το γεγονός ότι το Ισραήλ αντεπιτέθηκε - με εκρηκτικούς βομβητές, στοχευμένες δολοφονίες, βομβαρδιστικές επιδρομές μεγάλης εμβέλειας και το είδος των επιχειρήσεων υπό την καθοδήγηση των μυστικών υπηρεσιών για τις οποίες η χώρα υπερηφανεύεται εδώ και καιρό - έχει αποκαταστήσει μέρος της αυτοπεποίθησης που έχασε η χώρα πριν από ένα χρόνο.
«Δεν υπάρχει πουθενά στη Μέση Ανατολή που να μην μπορεί να φτάσει το Ισραήλ», δήλωσε με αυτοπεποίθηση ο κ. Νετανιάχου την περασμένη εβδομάδα.
Τα δημοσκοπικά ποσοστά του πρωθυπουργού ήταν στο ναδίρ για μήνες μετά την 7η Οκτωβρίου. Τώρα μπορεί να τα δει να ανεβαίνουν και πάλι. Μια άδεια, ίσως, για πιο τολμηρή δράση; Αλλά πού πάνε όλα αυτά;
«Κανείς μας δεν ξέρει πότε θα σταματήσει η μουσική και πού θα βρίσκονται όλοι σε εκείνο το σημείο», δήλωσε ο Σάιμον Γκας, πρώην πρεσβευτής της Βρετανίας στο Ιράν, στο Today Podcast του BBC την Πέμπτη.
Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να εμπλέκονται, ακόμη και αν η επίσκεψη στο Ισραήλ του επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (Centcom), στρατηγού Μάικλ Κουρίλα, μοιάζει περισσότερο με διαχείριση κρίσεων παρά με εξερεύνηση διπλωματικών εξόδων.
Με τις προεδρικές εκλογές να απέχουν μόλις τέσσερις εβδομάδες και τη Μέση Ανατολή να είναι πολιτικά πιο τοξική από ποτέ, δεν μοιάζει με στιγμή για νέες τολμηρές αμερικανικές πρωτοβουλίες. Προς το παρόν, η άμεση πρόκληση είναι απλώς να αποτραπεί μια ευρύτερη περιφερειακή πυρκαγιά.
Πού βαδίζει σήμερα η Μέση Ανατολή
Όπως σημειώνει επίσης το BBC στην ανάλυσή του, υπάρχει μια γενική παραδοχή, μεταξύ των συμμάχων της, ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα - ακόμη και το καθήκον - να απαντήσει στην επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν την περασμένη εβδομάδα.
Κανένας Ισραηλινός δεν σκοτώθηκε στην επίθεση και το Ιράν φάνηκε να στοχεύει σε στρατιωτικούς στόχους και στόχους των μυστικών υπηρεσιών, αλλά ο κ. Νετανιάχου υποσχέθηκε παρ' όλα αυτά σκληρή απάντηση. Μετά από εβδομάδες εκπληκτικής τακτικής επιτυχίας, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ φαίνεται να τρέφει μεγάλες φιλοδοξίες.
Σε μια άμεση ομιλία προς τον ιρανικό λαό, άφησε να εννοηθεί ότι έρχεται αλλαγή καθεστώτος στην Τεχεράνη. «Όταν το Ιράν θα είναι επιτέλους ελεύθερο, και αυτή η στιγμή θα έρθει πολύ νωρίτερα απ' ό,τι νομίζει ο κόσμος, όλα θα είναι διαφορετικά», είπε.
Για ορισμένους παρατηρητές, η ρητορική του έφερε δυσάρεστες ηχώ της επιχειρηματολογίας των Αμερικανών νεοσυντηρητικών κατά την προετοιμασία της εισβολής στο Ιράκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ το 2003.
Το ιρανικό καθεστώς μπορεί να ονειρεύεται έναν κόσμο χωρίς το Ισραήλ, αλλά γνωρίζει ότι είναι πολύ αδύναμο για να τα βάλει με τη μοναδική υπερδύναμη της περιοχής, ειδικά σε μια εποχή που η Χεζμπολάχ και η Χαμάς - οι σύμμαχοι και οι εντολοδόχοι του στον λεγόμενο «άξονα της αντίστασης» - συνθλίβονται.
Και το Ισραήλ, το οποίο θα ήθελε πολύ να απαλλαγεί από την απειλή που συνιστά το Ιράν, γνωρίζει επίσης ότι δεν μπορεί να το κάνει αυτό μόνο του, παρά τις πρόσφατες επιτυχίες του. Η αλλαγή καθεστώτος δεν είναι στην ατζέντα του Τζο Μπάιντεν, ούτε στην ατζέντα της αντιπροέδρου του, Κάμαλα Χάρις.
Όσο για τον Ντόναλντ Τραμπ, τη μοναδική φορά που φάνηκε έτοιμος να επιτεθεί στο Ιράν -αφού η Τεχεράνη κατέρριψε ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος παρακολούθησης τον Ιούνιο του 2019- ο πρώην πρόεδρος έκανε πίσω την τελευταία στιγμή (αν και διέταξε τη δολοφονία ενός κορυφαίου Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί επτά μήνες αργότερα).
Λίγοι θα μπορούσαν να φανταστούν, πριν από έναν χρόνο, ότι η Μέση Ανατολή οδεύει προς την πιο επικίνδυνη στιγμή της εδώ και δεκαετίες. Με τόσα συντρίμμια να έχουν πλέον διασκορπιστεί σε όλο το δρόμο και τα γεγονότα να εξακολουθούν να εκτυλίσσονται με ανησυχητικό ρυθμό, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πασχίζουν να συμβαδίσουν.
Καθώς η σύγκρουση που ξέσπασε στη Γάζα συνεχίζεται για δεύτερο χρόνο, κάθε συζήτηση για την «επόμενη μέρα» -για το πώς θα αποκατασταθεί και θα κυβερνηθεί η Γάζα όταν τελικά τελειώσουν οι μάχες- έχει σταματήσει ή έχει πνιγεί από τη βοή ενός ευρύτερου πολέμου.
Το ίδιο και κάθε ουσιαστική συζήτηση για την επίλυση της σύγκρουσης του Ισραήλ με τους Παλαιστίνιους, της σύγκρουσης που μας έφερε εδώ εξ αρχής.
Κάποια στιγμή, όταν το Ισραήλ αισθανθεί ότι έχει κάνει αρκετή ζημιά στη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ, όταν το Ισραήλ και το Ιράν έχουν πει και τα δύο τα δικά τους λόγια -υποθέτοντας ότι αυτό δεν θα βυθίσει την περιοχή σε μια ακόμη βαθύτερη κρίση- και όταν τελειώσουν οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, η διπλωματία μπορεί να πάρει άλλη μια ευκαιρία.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.