Αναταράξεις και έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει η απότομη «στροφή» Γερμανίας στο μεταναστευτικό.
Υπενθυμίζεται ότι το Βερολίνο αποφάσισε επέκταση και αυστηροποίηση των ελέγχων στα σύνορά της για τους επόμενους έξι μήνες.
Μάλιστα, η Γερμανία επαναφέρει το ζήτημα της επιστροφής μεταναστών στις χώρες πρώτης υποδοχής, σενάριο που προκαλεί έντονες αντιδράσεις. Η απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν άμεση καθώς διεμήνυσε ότι δεν θα γίνει ανεκτή μονομερής κατάργηση της Συνθήκης Σένγκεν.
Σύμφωνα με αναλυτές, καταλύτης για την αλλαγή στάσης της Γερμανίας αποτέλεσε η φονική επίθεση στο φεστιβάλ του Ζόλινγκεν πριν από τρεις εβδομάδες.
Ακολούθησε η εκρηκτική άνοδος της ακροδεξιάς στα δύο κρατίδια της Ανατολικής Γερμανίας και πλέον υπάρχει αλλαγή στάσης στη μεταναστευτική πολιτική της χώρας.
Η Ομοσπονδιακή Βουλή ασχολήθηκε σήμερα (12/9) με το πρώτο πακέτο μέτρων για την εσωτερική ασφάλεια και το μεταναστευτικό. Προβλέπονται μεταξύ άλλων, απαγορεύσεις για μαχαίρια σε ανοιχτές εκδηλώσεις και απελάσεις προσφύγων που έχουν ήδη καταδικαστεί και διευρυμένες δυνατότητες ελέγχων της αστυνομίας.
Γερμανία: Τι αλλάζει
Επίσης, καταργούνται τα κοινωνικά επιδόματα για πρόσφυγες που έχουν πάρει άσυλο, ή έχουν καταγραφεί σε άλλη χώρα – μέλος της ΕΕ.
Για να ανακοπούν αυτές οι ροές, από την ερχόμενη Δευτέρα αρχίζουν οι αυξημένοι έλεγχοι στα σύνορα με όλες τις όμορες χώρες της Γερμανίας, αρχικά για τους επόμενους 6 μήνες.
Ισχύουν σήμερα για Πολωνία, Τσεχία, Αυστρία από το 2015, και Ελβετία, θα επεκταθούν οι έλεγχοι στη μεθόριο με όλες τις όμορες χώρες.
Ήδη υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από γειτονικές χώρες, όπως Αυστρία, Πολωνία και Ολλανδία. Μάλιστα, Αυστρία και Ιταλία δηλώνουν ότι δεν παίρνουν κανέναν πίσω.
Προβληματισμός επικρατεί και στις Βρυξέλλες για τις αποφάσεις του Βερολίνου, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Ειρήνη Ζαρκαδούλα. Και αυτό όχι τόσο λόγω των αποφάσεων, διότι έχουν δικαίωμα να λάβουν τέτοιες αποφάσεις, αλλά διότι πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις.
Στην προκειμένη περίπτωση, με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι αυτή τη στιγμή, φαίνεται ότι οι αποφάσεις δεν συνάδουν τόσο με το κοινοτικό δίκαιο.
Μένει όμως να εξεταστούν σε βάθος όλα αυτά τα στοιχεία τα οποία έχει δώσει η Γερμανία.
Η Γερμανία έχει ενημερώσει την Κομισιόν και τώρα γίνεται ανάλυση των δεδομένων ωστόσο κοινοτική πηγή τόνισε ότι οριστική λύση θα δώσει το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο το οποίο τίθεται σε εφαρμογή το 2026, μέχρι τότε υπάρχει προεργασία και προετοιμασία.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.