Μενού
Κείμενο της Μάγκνα Κάρτα
Κείμενο της Μάγκνα Κάρτα | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ένα χειρόγραφο που κάποτε θεωρούνταν ανεπίσημο αντίγραφο της Magna Carta πιστεύεται πλέον ότι είναι γνήσια έκδοση και «ένα από τα πιο πολύτιμα έγγραφα στον κόσμο», σύμφωνα με Βρετανούς ακαδημαϊκούς.

Η Νομική Σχολή του Χάρβαρντ πλήρωσε μόλις 27,50 δολάρια για αυτό το κομμάτι το 1946 και για χρόνια παρέμεινε κρυμμένο στη βιβλιοθήκη της, με την πραγματική του ταυτότητα άγνωστη, αναφέρει το BBC.

Ωστόσο, δύο καθηγητές μεσαιωνικής ιστορίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια και χαμένη πρωτότυπη έκδοση από το 1300, κατά τη βασιλεία του βασιλιά Εδουάρδου Α΄, που θα μπορούσε να αξίζει εκατομμύρια.

Η «χαμένη» Magna Carta

«Πρόκειται για μια φανταστική ανακάλυψη», δήλωσε ο καθηγητής Ντέιβιντ Κάρπεντερ από το King's College του Λονδίνου, ο οποίος άρχισε να αναλύει το έντυπο αφού είδε ψηφιοποιημένες εικόνες του στην ιστοσελίδα του αμερικανικού πανεπιστημίου.

«Είναι η τελευταία Magna Carta... αξίζει να την τιμήσουμε, όχι ως ένα απλό αντίγραφο, λεκιασμένο και ξεθωριασμένο, αλλά ως το πρωτότυπο ενός από τα σημαντικότερα έγγραφα στην παγκόσμια συνταγματική ιστορία».

Είπε ότι ήταν «απόλυτα έκπληκτος» που όχι μόνο είχε ανακαλύψει αυτή την αυθεντική εκδοχή, αλλά και ότι, με τα χρόνια, κανείς δεν φαινόταν να ξέρει τι είχαν και ότι είχε πουληθεί «για ψίχουλα».

Σύμφωνα με το μητρώο προσβάσεων της βιβλιοθήκης του Χάρβαρντ, το έγγραφο που αρχειοθετήθηκε ως HLS MS 172 αποκτήθηκε το 1946 και περιγράφηκε σε έναν κατάλογο δημοπρασίας ως «αντίγραφο που κατασκευάστηκε το 1327... κάπως φθαρμένο και λεκιασμένο από την υγρασία».

Η τιμή αγοράς του χειρογράφου, ύψους 27,50 δολαρίων, θα ήταν περίπου 450 δολάρια το 2025, με βάση τον πληθωρισμό.

Η Μάγκνα Κάρτα είναι ένας «χάρτης» δικαιωμάτων που εκδόθηκε για πρώτη φορά από τον βασιλιά Ιωάννη το 1215, ο οποίος εγγυόταν τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των υπηκόων του και επίσης έθετε το Στέμμα υπό την εξουσία του νόμου.

Θεωρείται βασικό βήμα στην εξέλιξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενάντια στους καταπιεστικούς ηγεμόνες και έχει επηρεάσει τη διαμόρφωση συνταγμάτων σε όλο τον κόσμο.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA