Μενού
Στα όρια του λιμού πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα στη Γάζα
Στα όρια του λιμού πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα στη Γάζα | EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • Α-
  • Α+

Άνω του ενός εκατομμυρίων ατόμων στη Λωρίδα της Γάζας είναι αντιμέτωπο με την κίνδυνο λιμού, σύμφωνα με  νέα έκθεση που προειδοποιεί για τις συνθήκες εξαθλίωσης στην εμπόλεμη περιοχή.

Η μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή που έχει προκαλέσει ο πόλεμος και ο λιμός, που ακόμη επικεντρώνεται στον βορρά, αλλά απειλεί το σύνολο του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας, εγείρουν μεγεθυνόμενη ανησυχία.

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων παιδιά και μωρά, πέθαναν από ασιτία και αφυδάτωση στα βόρεια, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Οι άνθρωποι έχουν καταφύγει στο πλιάτσικο, τρώνε χόρτα και ζωοτροφές και πίνουν μολυσμένο νερό. Οι πεινασμένες μητέρες αδυνατούν να παράγουν αρκετό γάλα για να ταΐσουν τα μωρά τους και οι γονείς ζητιανεύουν για βρεφικά γάλατα σε υπερπλήρεις εγκαταστάσεις υγείας.

Το Ισραήλ επιβάλλει απόλυτη πολιορκία από τις πρώτες μέρες του πολέμου και ελέγχει την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ουρές στη Γάζα για φαγητό
Ουρές στη Γάζα για φαγητό | EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φθάνει κυρίως μέσω Αιγύπτου στη Ράφα, είναι όμως εντελώς ανεπαρκείς για να καλυφθούν οι πελώριες ανάγκες του πληθυσμού. Κι είναι πολύ δύσκολο να φθάσει στον βορρά, όπου βρίσκονται το τρέχον διάστημα κάπου 300.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο ένας στους δυο κατοίκους της Γάζας  - ή αλλιώς 1,1 εκατ. άνθρωποι - βιώνει «καταστροφική» επισιτιστική κατάσταση, ειδικά στο βόρειο τμήμα του θυλάκου, προειδοποίησαν χθες υπηρεσίες του ΟΗΕ, με τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους να κάνει λόγο για «άμεσα επικείμενο λιμό».

Η Λωρίδα της Γάζας έχει μετατραπεί σε «υπαίθριο νεκροταφείο», τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, προσθέτοντας πως ο λιμός «χρησιμοποιείται ως πολεμικό όπλο».

Στην καρδιά της πόλης της περιοχής ξέσπασαν χθες, Δευτέρα (18/3), σκληρές μάχες κι έγιναν βομβαρδισμοί στον χώρο γύρω από και μέσα στο νοσοκομείο αλ Σίφα, το μεγαλύτερο του θυλάκου, που ο ισραηλινός στρατός είχε ήδη καταλάβει εξ εφόδου τη 15η Νοεμβρίου, προτού αποσυρθεί.

Ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωσε πως σκότωσε δεκάδες παλαιστίνιους μαχητές και ότι συνέλαβε «πάνω από 200» στο πλαίσιο της στο νοσοκομείο, που ανακοίνωσε πως εξαπέλυσε εξαιτίας «πληροφοριών» κατά τις οποίες «υψηλόβαθμοι» της Χαμάς το χρησιμοποιούσαν για στρατιωτικούς σκοπούς.

Εξάλλου, η Ουάσιγκτον ανέφερε πως επιβεβαιώνει πως την περασμένη εβδομάδα σκοτώθηκε ο υπαρχηγός του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς Μαρουάν Ίσα, του πιο υψηλόβαθμου στελέχους της που έχει σκοτωθεί από το ξέσπασμα του πολέμου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA