Ένας Αυστραλός έγινε ο πρώτο άντρας που μπορεί να αποκληθεί «cyborg», καταφέρνοντας να ζήσει με πλήρως μεταλλική καρδιά, που του μεταμοσχεύθηκε ενώ περίμενε για συμβατό δότη.
Όπως αναφέρει το CNN, ο ασθενής, κάτοικος του Μπρίσμπεϊν, έζησε για 100 ημέρες με μια τεχνητή καρδιά από τιτάνιο, ενώ περίμενε μια μεταμόσχευση, διανύοντας τη μεγαλύτερη περίοδο μέχρι σήμερα για τέτοια περίπτωση ασθενή.
Ο 40χρονος έλαβε το μόσχευμα κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης στο νοσοκομείο St. Vincent's του Σίδνεϊ τον περασμένο Νοέμβριο.
Πώς λειτουργεί η καρδιά από τιτάνιο
Το Total Artificial Heart (TAH) της BiVACOR προσομοιώνει τη λειτουργία του ζωτικού οργάνου, έχοντας ένα μόνο κινούμενο μέρος, έναν ρότορα που συγκρατείται στη θέση του με μαγνήτες.
Είναι κατασκευασμένη από τιτάνιο και δεν λειτουργεί με βαλβίδες ή μηχανικά ρουλεμάν που μπορεί να είναι ευαίσθητα στη φθορά. Αντλεί αίμα στο σώμα και τους πνεύμονες, αντικαθιστώντας και τις δύο κοιλίες μιας καρδιάς.
Η μακροπρόθεσμη φιλοδοξία είναι να χρησιμοποιηθεί η συσκευή για να σωθούν περισσότεροι άνθρωποι που πεθαίνουν ή υποφέρουν σε ατελείωτες λίστες αναμονής για κατάλληλους δότες.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ, περίπου 3.500 άτομα έλαβαν μεταμοσχεύσεις καρδιάς το 2024. Περίπου 4.400 εντάχθηκαν στη λίστα αναμονής την ίδια χρονιά.
Η συσκευή έχει ήδη δοκιμαστεί σε πρώιμη μελέτη της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, κατά την οποία πέντε ασθενείς έλαβαν επιτυχώς τη συσκευή.
Η πρώτη ήταν τον περασμένο Ιούλιο, όταν ένας 58χρονος άνδρας που έπασχε από καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου έλαβε το εμφύτευμα κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης στο Ιατρικό Κέντρο του Τέξας. Τον κράτησε στη ζωή για οκτώ ημέρες μέχρι να βρεθεί ένας δότης.
Τέσσερις άλλοι ασθενείς ακολούθησαν στη μελέτη, η οποία εξέτασε την ασφάλεια και την απόδοση της συσκευής, ενώ περίμεναν για μεταμόσχευση. Ελπίζεται ότι η δοκιμή θα επεκταθεί σε 15 ασθενείς.
Ο πρώτος που έφτασε τα «εκατό»
Τον Φεβρουάριο, ο Αυστραλός ασθενής, που έχει παραμείνει ανώνυμος, έγινε το πρώτο άτομο παγκοσμίως που έφυγε από το νοσοκομείο με τη συσκευή, η οποία τον κράτησε στη ζωή έως ότου βρέθηκε διαθέσιμος δότης καρδιάς στις αρχές αυτού του Μαρτίου.
Σύμφωνα με δήλωση που εκδόθηκε την Τετάρτη από το νοσοκομείο St Vincent, το Πανεπιστήμιο Monash και την BiVACOR, την αμερικανοαυστραλιανή εταιρεία πίσω από τη συσκευή, ο άνδρας, ο οποίος είχε σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια, «ανάρρωνε σταθερά».
Η ικανότητα της συσκευής να τον συντηρεί για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα διαφημίζεται ως σημάδι ότι η τεχνητή καρδιά θα μπορούσε ενδεχομένως να προσφέρει μια μακροπρόθεσμη επιλογή για άτομα που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια.
Ο ιδρυτής της BiVACOR, ο Αυστραλός μηχανικός Daniel Timms, ο οποίος εφηύρε τη συσκευή μετά τον θάνατο του πατέρα του από καρδιακή νόσο, είπε ότι ήταν «συναρπαστικό να βλέπεις δουλειά δεκαετιών να καρποφορεί».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.