Μενού
Hossein Amirabdollahian
Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Χουσεΐν Αμίραμπντολαγιάν | AP Photo/Eranga Jayawardena
  • Α-
  • Α+

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον ομόλογό του από το Ιράν Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, στον απόηχο της επίθεσης της Τεχεράνης στο Ισραήλ, το βράδυ του Σαββάτου (13/04).

Τουρκικές διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι ο Χακάν Φιντάν είπε στον Ιρανό υπουργό ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή μετά τα αντίποινα του Ιράν κατά του Ισραήλ τη νύχτα της 13ης Απριλίου και ότι επιθυμεί «να σταματήσουν τα βήματα που θα αύξαναν την ένταση».

Ο Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, από την πλευρά του, φέρεται να δήλωσε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι η επιχείρηση αντιποίνων κατά του Ισραήλ έχει τερματιστεί και το Ιράν δεν θα προχωρήσει σε νέα επιχείρηση εκτός αν δεχθεί επίθεση.

Εάν το Ιράν δεχθεί νέα επίθεση, θα απαντήσει πιο έντονα αυτή τη φορά, είπε στον Χακάν Φιντάν ο Ιρανός ΥΠΕΞ.

Μετά την επικοινωνία με τον Αμπντολαχιάν, ο Χακάν Φιντάν είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον. Οι δύο υπουργοί τόνισαν την ανάγκη αποφυγής περαιτέρω κλιμάκωσης στην περιοχή, αναφέρουν τουρκικές διπλωματικές πηγές.

Παρόμοια με την Τουρκία ήταν και η αντίδραση του Αζερμπαϊτζάν, χώρα που συνήθως βρίσκεται σε στενή συνεννόηση με την 'Αγκυρα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν αναφέρεται ότι ανησυχεί βαθύτατα για την κατάσταση στην περιοχή. «Καλούμε όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να απόσχουν από ενέργειες που θα αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την κατάσταση στη Μέση Ανατολή», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Συνεδριάζουν οι G7

Στο μεταξύ η Ιταλία, που έχει την προεδρία των G7, επιβεβαίωσε ότι το απόγευμα σήμερα (14/04) θα γίνει έκτακτη τηλεδιάσκεψη.

Στόχος αυτής, να συζητηθεί η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

Τέλος, ο υπουργός πολέμου Μπένι Γκαντζ, δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει στόχο «να φτιάξουμε μία περιφερειακή σμμαχία και να κάνουμε το Ιράν να πληρώσει το τίμημα, με τον τρόπο και στο χρόνο που μας βολεύει».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA