Μενού
javier miley.jpg
Ο Χαβιέ Μιλέι. | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέ Μιλέι, θέλει να πάρει πίσω από τους Βρετανούς τα νησιά Φώκλαντ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail. Να σημειωθεί ότι στην προεκλογική του εκστρατεία υποσχέθηκε ότι θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να πετύχει τον συγκεκριμένο στόχο του.

Ο Κρίση των Φώκλαντ, ήταν ένας πόλεμος δέκα εβδομάδων μεταξύ της Αργεντινής και του Ηνωμένου Βασιλείου με αντικείμενο δύο Βρετανικά Υπερπόντια Εδάφη στον Νότιο Ατλαντικό: τα Νησιά Φώκλαντ και τις Νήσους Νότια Γεωργία και Νότιες Σάντουιτς.

Ξεκίνησε την Παρασκευή 2 Απριλίου 1982 όταν η Αργεντινή εισέβαλε και κατέλαβε τις Νήσους Φώκλαντ και την επόμενη ημέρα τις Νήσους Νότια Γεωργία και Νότιες Σάντουιτς σε μια προσπάθεια να αποδείξει την κυριαρχία που ισχυριζόταν επί μακρόν πάνω τους.

Νησιά Φώκλαντ: Ο πόλεμος

Η σύγκρουση διάρκεσε 74 ημέρες και έληξε με την παράδοση της Αργεντινής στις 14 Ιουνίου 1982, και την επιστροφή των νησιών σε βρετανικό έλεγχο. Συνολικά, 649 μέλη του στρατιωτικού προσωπικού της Αργεντινής, 255 μέλη του βρετανικού στρατού και τρεις κάτοικοι των Νήσων Φώκλαντ σκοτώθηκαν κατά τις εχθροπραξίες.

Το Μπουένος Άιρες συνεχίζει μέχρι σήμερα να ισχυρίζεται ότι πρόκειται ότι για αργεντίνικο έδαφος.

Οι σχέσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αργεντινής αποκαταστάθηκαν το 1989 μετά από μια συνάντηση στη Μαδρίτη, κατά την οποία οι κυβερνήσεις των δύο χωρών εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν. Το 1994, η διεκδίκηση της Αργεντινής στα εδάφη αυτά προστέθηκε στο Σύνταγμά της.

Ντιέγκο Μαραντόνα: 37 χρόνια από «το χέρι του Θεού»

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.