Μενού
Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ
Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Ο Σι Τζινπίνγκ μάχεται με τον στρατό της ίδιας της Κίνας, επιδιώκοντας να εκκαθαρίσει διοικητές που θεωρεί απρόθυμους ή ανίκανους να συμμετέχουν σε επικείμενο πόλεμο, στον απόηχο των εκλογών της Ταϊβάν που «έσπρωξαν» το κράτος πιο κοντά στη Δύση.

Για αυτή την εριστική κίνηση του ηγέτη της Κίνας μίλησαν ειδικοί αναλυτές στο Business Insider, εκτιμώντας πως μία κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν θα μπορούσε να παρασύρει τις ΗΠΑ σε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Απρόθυμος ο στρατός

«(Ο Σι Τζινπίνγκ) προσπαθεί να αποκτήσει τον έλεγχο του στρατού και νομίζω πως σκέφτεται ότι χρειάζεται αξιωματικούς που είναι έτοιμοι να πολεμήσουν πραγματικά», δήλωσε ο Gordon Chang, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Gatestone.

«Υπάρχει η αίσθηση ότι πολλοί από τους ανώτερους αξιωματικούς της Κίνας δεν θέλουν να πολεμήσουν. Και έτσι έχουμε πραγματικά μια δύναμη υπό την ηγεσία ενός σώματος αμφίθυμου ως προς τον πόλεμο», εκτίμησε ο αναλυτής του Think Tank.

Από την ανάληψη της εξουσίας το 2012, ο Σι έχει αναδιαρθρώσει τον στρατό της Κίνας μειώνοντας δραστικά το προσωπικό του, επιδιώκοντας να βελτιώσει τη στρατιωτική-πολιτική συνεργασία και αλλάζοντας την δομή της εξουσίας, μεταξύ άλλων μεταρρυθμίσεων.

Το πραγματικό κίνητρο

Οι προσπάθειες του προέδρου έφτασαν στο κρεσέντο τους στις 29 Δεκεμβρίου του 2023, όταν μονομιάς απέλυσε εννέα ανώτερους αξιωματικούς. Αυτές οι σαρωτικές απολύσεις είχαν οδηγήσει υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ να υποθέσουν πως η κινεζική ηγεσία ήθελε να «ξεριζώσει» τη διαφθορά και την κακοδιαχείριση από τους κόλπους του στρατού, όπως έγραφε το Bloomberg.

Αυτή η πρόσφατη ανάλυση όμως βλέπει μία πολύ πιο «χειρουργική» παρέμβαση. «Αν ήταν για αυτό, θα τους είχε απολύσει όλους», δήλωσε ο κ. Chang, εκτιμώντας πως προτεραιότητα του Ζι Τζινπίνγκ είναι να έχει έναν ετοιμοπόλεμο και όχι έναν αδιάφθορο στρατό.

Ανέφερε τον στρατηγό της κινεζικής Πολεμικής Αεροπορίας Liu Yazhou, ο οποίος προειδοποίησε για εισβολή στην Ταϊβάν και καταδικάστηκε σε θάνατο τον Φεβρουάριο του 2022 με αναστολή, σύμφωνα με το πρακτορείο AsiaNews.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA