Μενού
Διάστημα
Διάστημα | ESA/Hubble, M. Kornmesser/HANDOUT/EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • Α-
  • Α+

Ακριβώς όπως και η Γη, το σύμπαν εκπέμπει διάφορες μυρωδιές από κάθε γωνιά του ατελείωτου διαστήματος, πολλές από τις οποίες είναι ιδιαίτερα δυσάρεστες, αν και είναι αδύνατο να τις αντιληφθούμε απευθείας. 

Αν κανείς προσπαθήσει να πάρει... μυρωδιά στο κενό του διαστήματος, θα αντιμετωπίσει βέβαιο θάνατο, αλλά όπως γράφει η New York Post, αστροναύτες έχουν εδώ και καιρό περιγράψει έντονες μυρωδιές που προσκολλώνται στις διαστημικές στολές τους μετά από κάθε αποστολή.

Καμένη μπριζόλα

Όσοι επέβαιναν στις προσγειώσεις του Apollo στο φεγγάρι περιέγραψαν την οσμή αυτή σαν μπαρούτι, ενώ άλλοι που διέσχισαν τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό συνέκριναν τη μυρωδιά με καμένη μπριζόλα.

Ρώσοι αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
Ρώσοι αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό | Associated Press

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πηγή της μεταλλικής μυρωδιάς καρβουνιασμένου κρέατος μπορεί να αποδοθεί στους πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAH), οι οποίοι αποβάλλονται στο διάστημα μέσω της καύσης και της απόχνωσης από τρόφιμα που απανθρακώνονται στη Γη.

Αλκοόλ

Μερικοί αστροναύτες που αφαίρεσαν το κράνος τους μετά από μια βόλτα στο διάστημα ανέφεραν επίσης ότι το όζον μυρίζει πικρό και καπνιστό, ακόμη και με υποψίες από ρούμι και σμέουρα. 

Η μυρωδιά αυτή είναι λίγο πιο έντονη από τις προηγούμενες, και είχε προηγουμένως συνδεθεί με την περιοχή B2 του αστερισμού του Τοξότη, ένα τεράστιο νεφέλωμα στο κέντρο του γαλαξία μας που περιέχει άφθονες αλκοολικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένης της βινυλικής αλκοόλης, της μεθανόλης και της αιθανόλης.

Δημόσια τουαλέτα

Κάπως έτσι φεύγουμε από τις πιο υποφερτές μυρωδιές, καθώς το διάστημα περιέχει μία πληθώρα ενώσεων που μάλλον προκαλούν ναυτία και εμετό. Αν κάποιος από τους απογόνους μας κάνει το λάθος και πάρει μία ανάσα κοντά στον πλανήτη Ουρανό, θα κατακλυστεί από μία μυρωδιά μεθανίου.

Συγκεκριμένα, αυτός ο πλανήτης αερίων αποτελείται κυρίως από υδρόθειο, την ένωση που δημιουργεί τη μυρωδιά των σάπιων αυγών και των ανθρώπινων πορδών.

Φωτογραφία του Ουρανού από το διαστημόπλοιο Voyager, σε συνθετικά χρώματα
Φωτογραφία του Ουρανού από το διαστημόπλοιο Voyager, σε συνθετικά χρώματα | Associated Press

Καλώς ή κακώς όμως, οι σκληρές συνθήκες και η εξαιρετικά χαμηλή θερμοκρασία του μακρινού πλανήτη θα σκότωναν έναν Γήινο πολύ πριν από τη μυρωδιά.

Παρόμοια με τον πλανήτη Ουρανό, οι κομήτες που φαντάζουν μαγικοί και όμορφοι από μακριά, περιβάλλονται από μία ατμόσφαιρα μορίων υδρόθειου, καθώς και από αμμωνία, που ευθύνεται για την αποκρουστική μυρωδιά των ούρων, όπως ανακάλυψαν οι επιστήμονες το 2014.

Φωτογραφία του τηλεσκοπίου Hubble απεικονίζει τον κομήτη Gault
Φωτογραφία του τηλεσκοπίου Hubble απεικονίζει τον κομήτη Gault | Associated Press

Πλανήτης - Βενζινάδικο

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν ότι το μεγαλύτερο φεγγάρι του Κρόνου, ο Τιτάνας, έχει διάχυτη την έντονη μυρωδιά της βενζίνης, κάτι που δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη δεδομένου ότι καλύπτεται από ποτάμια και λίμνες πετρελαίου

Φωτογραφία από το διαστημόπλοιο Cassini της NASA απαθανατίζει τον Τιτάνα
Φωτογραφία από το διαστημόπλοιο Cassini της NASA απαθανατίζει τον Τιτάνα | Associated Press

Η ατμόσφαιρα του φεγγαριού αποτελείται επίσης από μια πυκνή αιθαλομίχλη υδρογονανθράκων, που είναι τα μόρια που σχηματίζουν το αργό πετρέλαιο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή βενζίνης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA