Μενού
Μικρά μοσχάρια στις ΗΠΑ
Βοοειδή στις ΗΠΑ | AP Photos / Thomas Peipert
  • Α-
  • Α+

Την περίφημη γρίπη των πτηνών κόλλησε ένα άτομο στο Τέξας των ΗΠΑ, όταν, σύμφωνα με τους New York Times που επικαλούνται τις υγειονομικές Αρχές της πολιτείας, ήρθε σε επαφή με μολυσμένη αγελάδα.

Ειδικότερα, αξιωματούχοι της πολιτείας των ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα (1/4) πως το συγκεκριμένο άτομο είχε έρθει σε επαφή με αγελάδες γαλακτοπαραγωγής που εικάζεται ότι έχουν μολυνθεί με τη γριπή των πτηνών, με αποτέλεσμα να κολλήσει και ο ίδιος.

Η σχετική ανακοίνωση στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει ευρύτερη ανησυχία, καθώς η επιδημία πέρα από τα εκατομμύρια πτηνά και θαλάσσια θηλαστικά που πλήττει παγκοσμίως, μεταδίδεται πλέον και στις αγελάδες.

Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι, καλούμενοι να σχολιάσουν το περιστατικό στις ΗΠΑ, εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί, συμπληρώνοντας πως «δεν υπάρχουν ενδείξεις που να δείχνουν ότι ο ιός έχει εξελιχθεί με τρόπους, οι οποίοι θα τον βοηθούσαν να εξαπλωθεί ευκολότερα μεταξύ των ανθρώπων».

ΗΠΑ: Τα κύρια συμπτώματα από τη γρίπη των πτηνών 

Όπως έγινε γνωστό, το κύριο σύμπτωμα του ασθενούς ήταν η επιπεφυκίτιδα, και σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, αυτή τη στιγμή λαμβάνει αντιικό φάρμακο και αναρρώνει.

Το Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε τα πρώτα κρούσματα σε κοπάδια γαλακτοπαραγωγής στο Τέξας και το Κάνσας την περασμένη εβδομάδα και στη συνέχεια, λίγες ημέρες αργότερα, σε ένα επιπλέον κοπάδι στο Μίσιγκαν.

Οι προκαταρκτικές δοκιμές δείχνουν ότι αγελάδες στο Νέο Μεξικό και το Αϊντάχο μπορεί επίσης να έχουν μολυνθεί από τη γρίπη των πτηνών.

Άξιο αναφοράς σχετικά με τα γεγονότα στις ΗΠΑ, είναι ότι ο ιός έχει ταυτοποιηθεί ως η ίδια εκδοχή του Η5Ν1, ενός υποτύπου γρίπης, που κυκλοφορεί στα πτηνά της Βόρειας Αμερικής.

Αυτό είναι μόλις το δεύτερο κρούσμα γρίπης των πτηνών H5N1 σε ανθρώπους στις ΗΠΑ, με το πρώτο να παρατηρείται το 2022. Οι ειδικοί δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι ο κίνδυνος για τον ευρύτερο πληθυσμό παραμένει χαμηλός.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA