Μενού
thalassio asthenoforo.jpg
Θαλάσσιο ασθενοφόρο. | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Κομβικής σημασίας για την υγεία των πολιτών σε κάθε μέρος του πλανήτη είναι τα ασθενοφόρα. Όπως έχει αποδειχθεί, η έγκαιρη επέμβασή τους μπορεί να αποτρέψει θανάτους και τραγωδίες. Τι γίνεται όμως όταν τα κλασικά και συνηθισμένα τετράτροχα ασθενοφόρα δεν μπορούν να προσεγγίσουν το σημείο, όπου βρίσκονται οι ασθενείς;

Η ναυσιπλοΐα και η πρόοδος της τεχνολογίας έχουν την απάντηση: Boat Ambulance, δηλαδή ασθενοφόρα σκάφη ή ασθενοφόρα νερού. Σε χώρες με μεγάλη ακτογραμμή όπως η Ελλάδα ή/και πολλές λίμνες η χρήση τους είναι καίρια για την υγεία των ανθρώπων. Οι θαλάσσιες μεταφορές, άλλωστε, είναι κομβικής σημασίας για τις χώρες με θαλάσσιους διαδρόμους. Ιδιαίτερα, δε, μπορούν να συμβάλουν και σε έκτακτα περιστατικά στη θάλασσα  όπως για παράδειγμα βυθίσεις πλοίων σαν κι αυτό που συνέβη στα ανοικτά της Λέσβου το πρωί της Κυριακής.

Τα πληρώματα στα σουηδικά ασθενοφόρα νερού αποτελούνται συνήθως από τρία άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός κυβερνήτη και τουλάχιστον μιας εξειδικευμένης νοσοκόμας. Ο τρίτος στο πλήρωμα μπορεί να είναι προπτυχιακός νοσηλευτής.

Ευρέως χρησιμοποιούνται ασθενοφόρα σκάφη και στη Νορβηγία, με τα χιλιάδες φιόρδ, αλλά και στη Φινλανδία. Επίσης, χρησιμοποιούνται και στη Βενετία της Ιταλίας, αλλά και στην Τουρκία.

Το Fossbytes παρουσίασε τα 5 καλύτερα ασθενοφόρα νερού στον πλανήτη, με ένα εντυπωσιακό βίντεο στο Facebook.

Τα καλύτερα ασθενοφόρα- σκάφη στον κόσμο:

1. Rosedoktoren

Σύμφωνα με το Fossbytes είναι το «νούμερο 1» στην κατηγορία του. Κατασκευάζεται στη Νορβηγία, διαθέτει ισχυρή μηχανή και μπορεί να διανύσει μεγάλες αποστάσεις. Επιπλέον είναι eco-friendly και φτιαγμένο από fiber glass. Στο Rosedoktoren πραγματοποιούνται μέχρι και χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ υπάρχει ο χώρος και ο εξοπλισμός για πολλές ιατρικές χρήσεις.

Rosedoktoren.jpg
Rosedoktoren

2. Nekton

Το Nekton παράγεται στην Τουρκία και έχει 12 μέτρα μήκος. Σύμφωνα με το Fossbytes είναι σκάφος προηγμένης τεχνολογία, που μπορεί να πιάσει ταχύτητα έως και 92 χιλιόμετρα την ώρα. Εντός του Nekton μπορούν να πραγματοποιηθούν αρκετές ιατρικές παρεμβάσεις.

nekton.jpg
Nekton

3. Alusafe CAT 21

Μικρό, αλλά πολύ δυνατό, σύμφωνα με το Fossbytes, το επίσης νορβηγικό Alusafe CAT 21 είναι ιδανικό να μεταφέρει ασθενείς με ασφάλεια και ταχύτητα. Χωράει οκτώ ασθενείς και δύο μέλη πληρώματος-διασώστες.

Alusafe CAT 21
Alusafe CAT 21

4. Mako Fab

Το Mako Fab χρησιμοποιείται από τις υπηρεσίες Υγείας στη Νότια Αφρική για ασθενείς που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές. Με το συγκεκριμένο σκάφος, μεταφέρονται σε νοσοκομεία και μεγάλες πόλεις.

Mako Fab
Mako Fab

5. Kewatec

Το Fossbytes τονίζει πως το Kewatec είναι ένα από τα καλύτερα σκάφη ασθενοφόρα. Με χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα, το φινλανδικό ασθενοφόρο νερού μπορεί να φτάσει τα 65 χιλιόμετρα την ώρα. Διαθέτει υδραυλικά συστήματα για τη διακομιδή ασθενών και μηχανές Volvo Penta D8.

Kewatec
Kewatec

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA