Μενού
Το ακριβότερο καρπούζι στον κόσμο
Το ακριβότερο καρπούζι στον κόσμο | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Μία βόλτα στη λαϊκή αγορά αυτές τις μέρες σε κάνει να απελπίζεσαι, βλέποντας τις τσουχτερές τιμές των οπωροκηπευτικών που δεν λένε να υποχωρήσουν. Τι να πουν όμως και στην Ιαπωνία, όπου παράγουν μερικά από τα πιο ακριβά φρούτα του κόσμου.

Και ο βασιλιάς αυτών είναι το καρπούζι Densuke, μία τοπική ποικιλία του νησιού Χοκάιντο, με το πιο ακριβό, βάρους 7,5 κιλών, να έχει τιμολογηθεί περίπου στα 5.500 ευρώ, όπως γράφει το Food Republic.

Tο καρπούζι Densuke είναι περιζήτητο τόσο για την εμφάνισή του όσο και για τη γεύση του, καθώς έχει μια γυαλιστερή, μαύρη φλούδα και έντονα κόκκινη, με ελάχιστα κουκούτσια, εξαιρετικά γλυκιά σάρκα.

Καρπούζι Densuke: Ο λόγος για την εξωφρενική τιμή

Ο κύριος λόγος που αυτά τα καρπούζια είναι τόσο ακριβά είναι η περιορισμένη διαθεσιμότητα. Όπως αναφέρθηκε, Τα Densuke καλλιεργούνται αποκλειστικά στο νησί Hokkaido στη βόρεια Ιαπωνία.

Στην πλειονότητά τους, παράγονται στην ύπαιθρο γύρω από την πόλη Tohma, όπου το μικροκλίμα και το πλούσιο σε μέταλλα ηφαιστειογενές έδαφος καθιστούν δυνατή την καλλιέργειά τους.

Προέρχονται από σπόρους της ποικιλίας Black Diamond, που εισήχθη στη χώρα το 1981, όταν οι αγρότες του Χοκάιντο άρχισαν να επενδύουν σε καλλιέργειες εκτός των παραδοσιακών ορυζώνων.

Καρπούζια Densuke
Καρπούζια Densuke | Shutterstock

Το Densuke κατοχυρώθηκε ως εμπορικό σήμα το 1989, και έκτοτε μόνο τα καρπούζια που καλλιεργούνται στην περιοχή, τα οποία περνούν από μια αυστηρή διαδικασία ελέγχου και διασφάλιση ποιότητας, μπορούν να πιστοποιηθούν ως γνήσια.

Για την καλλιέργειά τους απαιτείται εντατική εργασία και μεγάλη έκταση, πολύ νερό και συνεχής προσοχή για να ευδοκιμήσουν, και για αυτούς τους λόγους, μόνο μια περιορισμένη ποσότητα είναι διαθέσιμη κάθε καλλιεργητική περίοδο, που δεν ξεπερνά τις εκατοντάδες σε τεμάχια.

Τα μεγαλύτερα, αψεγάδιαστα και πιο ζουμερά καρπούζια, που αξιολογούνται ως κορυφαίας ποιότητας, πωλούνται μάλιστα σε δημοπρασίες, όπου οι τιμές τους εκτοξεύονται σε χιλιάδες ευρώ.

Αλλά ακόμα και τα πιο προσιτά καταλήγουν σε ράφια ειδικευμένων οπωροπωλείων που λειτουργούν σαν «μπουτίκ» φρούτων, και διαθέτουν τους πιο ποιοτικούς και ακριβούς καρπούς, όπως τα πεπόνια Yubari King, τα μάνγκο «Αυγό του Ήλιου» και τα μήλα «Sekai Ichi» («τα καλύτερα του κόσμου»).

Μαναβική «πολυτελείας» στην Ιαπωνία
Μαναβική «πολυτελείας» στην Ιαπωνία | Shutterstock
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA