Μενού
Χάρβαρντ
Πύλη του πανεπιστημίου Χάρβαρντ | ΑΠΕ-ΜΠΕ/CJ GUNTHER
  • Α-
  • Α+

Η απόφαση της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ να εμποδίσει το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ (Harvard) να εγγράψει διεθνείς φοιτητές δεν ασκεί απλώς μεγαλύτερη οικονομική πίεση στη σχολή, αλλά απειλεί επίσης ένα λίκνο για παγκόσμιους πολιτικούς ηγέτες, σημειώνει χαρακτηριστικά το Bloomberg

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ανακάλεσε στις 22 Μαΐου την πιστοποίηση του προγράμματος φοιτητών και ανταλλαγής επισκεπτών του Χάρβαρντ, επικαλούμενο «μη ασφαλές περιβάλλον στην πανεπιστημιούπολη». Αυτό σημαίνει ότι οι αλλοδαποί φοιτητές δεν μπορούν πλέον να φοιτήσουν στο πανεπιστήμιο, ενώ οι υπάρχοντες διεθνείς φοιτητές πρέπει να μετεγγραφούν ή να χάσουν το νομικό τους καθεστώς.

Η απόφαση έχει οδηγήσει χιλιάδες φοιτητές σε αδιέξοδο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να σχεδίαζαν να ακολουθήσουν μια πεπατημένη πορεία προς τα δημόσια αξιώματα μετά την αποφοίτησή τους. 

Διαβάστε ακόμη: Μαίνεται ο «πόλεμος» Τραμπ - Χάρβαρντ: Στο στόχαστρο της κυβέρνησης και άλλα πανεπιστήμια

Αυτοί είναι οι παγκόσμιοι ηγέτες που φοίτησαν στο Χάρβαρντ

Το Χάρβαρντ έχει αναδείξει οκτώ Αμερικανούς ηγέτες, με πιο πρόσφατο τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Εκτός των ΗΠΑ, το Χάρβαρντ έχει εκπαιδεύσει αμέτρητους διεθνείς φοιτητές που έγιναν πολιτικές ελίτ. Από την Μποτσουάνα έως τη Σιγκαπούρη, ακολουθεί ένας κατάλογος μερικών από τους σημερινούς παγκόσμιους ηγέτες που φοίτησαν στο Πανεπιστήμιο.

  • Λόρενς Γουόνγκ, Πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης

Ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης, Λόρενς Γουόνγκ, ο οποίος κέρδισε την εντολή του να ηγηθεί της πόλης-κράτους με το κυβερνών Κόμμα Λαϊκής Δράσης νωρίτερα αυτόν τον μήνα, έλαβε μεταπτυχιακό στη δημόσια διοίκηση από τη Σχολή Κένεντι του Χάρβαρντ το 2004. Έλαβε επίσης πτυχίο και μεταπτυχιακό στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον και το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, αντίστοιχα.

  • Λάι Τσινγκ-τε, Πρόεδρος της Ταϊβάν

Πρώην νεφρολόγος, ο Πρόεδρος της Ταϊβάν, Λάι Τσινγκ-τε, εισήλθε στην πολιτική μετά την ανάφλεξη των στρατιωτικών εντάσεων με το Πεκίνο στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα δημόσιας υγείας από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ το 2003 και είναι ένας από τους λίγους γιατρούς στο αυτοδιοικούμενο νησί με εξειδίκευση στην αποκατάσταση, την κλινική φροντίδα και τη δημόσια υγεία.

  • Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός της Ελλάδας
Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης | Intime

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2019, απέκτησε το πτυχίο του στις Κοινωνικές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Διεθνείς Σχέσεις από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και έλαβε ΜΒΑ από τη Σχολή Επιχειρήσεων του Χάρβαρντ.

  • Ντανιέλ Νομπόα, Πρόεδρος του Ισημερινού

Ο πρόεδρος του Ισημερινού, Ντανιέλ Νομπόα, γόνος πλούσιων εξαγωγέων μπανάνας, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές στη χώρα τον Απρίλιο, σπούδασε σε μια σειρά πανεπιστημίων των ΗΠΑ και έλαβε το 2020 το μεταπτυχιακό του στη δημόσια διοίκηση από τη Σχολή Κένεντι του Χάρβαρντ.

  • Μάγια Σάντου, Πρόεδρος της Μολδαβίας

Η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σάντου, η οποία πέτυχε μια αποφασιστική εκλογική νίκη πέρυσι, απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη δημόσια πολιτική μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης Kennedy του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ το 2010.

  • Ντούμα Μπόκο, Πρόεδρος της Μποτσουάνα

Ο Πρόεδρος της Μποτσουάνα, Ντούμα Μπόκο, είναι δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων με σπουδές στο Χάρβαρντ. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Μποτσουάνα πριν λάβει το μεταπτυχιακό του στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ το 1995.

Η απαγόρευση του Τραμπ στο Harvard

Ο Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε σε μία ιστορική απόφαση, στην προσπάθειά του να πλήξει ποικιλοτρόπως το επιφανές πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, λόγω του ότι αποτελεί κοιτίδα προοδευτικών αντιλήψεων.

Η κυβέρνησή του ανακάλεσε την άδεια του Πανεπιστημίου να εγγράφει διεθνείς φοιτητές, στη διαμάχη της με το κορυφαίο εκπαιδευτικό ίδρυμα, λέγοντας ότι χιλιάδες ήδη φοιτώντων πρέπει να μεταγραφούν ή να εγκαταλείψουν τη χώρα, αναφέρει ο Associated Press.

Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ανακοίνωσε την ενέργεια χθες (22/5), λέγοντας ότι το Χάρβαρντ έχει δημιουργήσει ένα μη ασφαλές περιβάλλον στην πανεπιστημιούπολη επιτρέποντας σε «αντιαμερικανούς, φιλοτρομοκρατικούς υποκινητές» να επιτίθενται σε Εβραίους.

Χάρβαρντ: «Κρεσέντο» αυθαιρεσίας από τον Τραμπ

Χωρίς να προσφέρει αποδεικτικά στοιχεία, κατηγόρησε επίσης το Χάρβαρντ ότι συνεργάζεται με το κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα.

«Αυτό σημαίνει ότι το Χάρβαρντ δεν μπορεί πλέον να εγγράφει ξένους φοιτητές και οι υπάρχοντες ξένοι φοιτητές πρέπει να μεταφερθούν ή να χάσουν το νομικό τους καθεστώς», ανέφερε ο οργανισμός σε ανακοίνωσή του.

Το Χάρβαρντ εγγράφει σχεδόν 6.800 ξένους φοιτητές στην πανεπιστημιούπολη του στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τέταρτο του φοιτητικού του σώματος. Οι περισσότεροι είναι μεταπτυχιακοί φοιτητές, που προέρχονται από περισσότερες από 100 χώρες.

Σε ξεχωριστή υπόθεση, ένας δικαστής στην Καλιφόρνια εμπόδισε την κυβέρνηση Τραμπ να τερματίσει το νομικό καθεστώς των διεθνών φοιτητών σε εθνικό επίπεδο, ενώ εκκρεμεί δικαστική υπόθεση που αμφισβητεί προηγούμενες απολύσεις.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA