Μενού
Βαρόνος ναρκωτικών δίνει νησί αξίας εκατομμυρίων σε αντάλλαγμα για μειωμένη ποινή
Βαρόνος ναρκωτικών δίνει νησί αξίας εκατομμυρίων σε αντάλλαγμα για μειωμένη ποινή | Unsplash
  • Α-
  • Α+

Πρώην έμπορος ναρκωτικών που έδρασε ως πληροφοριοδότης της ιταλικής αστυνομίας σχετικά με τη μαφία, παρέδωσε το τεχνητό νησί που του ανήκει σε μία προσπάθεια να λάβει μειωμένη ποινή για τα εγκλήματά του. 

Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια της δίκης του στη Νάπολη, στην οποία δικάζονταν περίπου 20 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων ο Raffaele Imperiale, διαβόητος διεθνής διακινητής ναρκωτικών της Camorra, της ναπολιτάνικης μαφίας.

Ο Imperiale, ο οποίος διέφευγε για πέντε χρόνια, συνελήφθη στο Ντουμπάι τον Αύγουστο του 2021 και εκδόθηκε στην Ιταλία τον Μάρτιο του 2022.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αγόρασε το νησί, το οποίο ονομάστηκε Ταϊβάν, κατά τη διάρκεια του χρόνου που κρυβόταν στη χώρα. Η αξία του εκτιμάται σε 60-80 εκατ. ευρώ και αποτελεί μέρος ενός τεχνητού αρχιπελάγους στα ανοικτά των ακτών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που ονομάζεται «Ο Κόσμος» και έχει σχήμα χάρτη της υφηλίου.

Ο κατηγορούμενος, που είναι αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης 14 ετών και 10 μηνών, παραχώρησε την ιδιοκτησία του σε μία προσπάθεια να δείξει ότι θέλει να συνεργαστεί με τις Αρχές. 

«Είναι σαφές ότι ο Imperiale επιθυμεί μείωση της ποινής» δήλωσε ο εισαγγελέας, Maurizio De Marco. «Αξιολογούμε την εγκυρότητα των καταθέσεών του, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχουν αμφιβολίες για τη γνησιότητά τους». 

Ο μαφιόζος ξεκίνησε την εγκληματική του καριέρα σε μια καφετέρια στο Άμστερνταμ, όπου πουλούσε κάνναβη και πιστεύεται ότι ήταν ο αρχηγός ενός σούπερ καρτέλ ναρκωτικών, μαζί με τον πρώην πιο καταζητούμενο εγκληματία της Ολλανδίας Ridouan Taghi, τον Ιρλανδό φημισμένο αρχηγό συμμορίας Daniel Kinahan και τον Βόσνιο έμπορο ναρκωτικών Edin Gacanin.

Ο Daniel Kinahan, ο πατέρας του, Christopher, και ο αδελφός του, Christopher Jr, εξακολουθούν να διαφεύγουν, παρά την επικήρυξη των περίπου 3.5 εκατ. ευρώ που έχουν εκδώσει οι Αρχές.

Το καρτέλ του Imperiale θεωρείται ένα από τα 50 μεγαλύτερα στον κόσμο και είχε το μονοπώλιο στην κοκαΐνη που παράγεται στο Περού. 

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Ντουμπάι, ζούσε πλουσιοπάροχα και ξόδευε 400.000 ευρώ το μήνα. Του έχει αποδοθεί το παρατσούκλι «αφεντικό Βαν Γκογκ» καθώς διέθετε δύο κλεμμένος πίνακες του μεγάλου Ολλανδού ζωγράφου. 

Για να αποδείξει ότι θέλει πράγματι να δράσει ως πληροφοριοδότης, ο βαρόνος επέστρεψε τους πίνακες, που πλέον βρίσκονται στο Μουσείο του Άμστερνταμ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA