Μενού
Νοσοκομείο στη Γάζα
Στιγμές απόγνωσης σε νοσοκομείο της Παλαιστίνης | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Τραγικές στιγμές καταγράφονται τις τελευταίες ώρες στη Γάζα μετά τον βομβαρδισμό του χριστιανικού νοσοκομείου «Al-Ahli Arab Baptist», με το Ισραήλ και τη Χαμάς να αλληλοκατηγορούνται για την επίθεση.

Υπενθυμίζεται πως από τη μεγάλη καταστροφή στο νοσοκομείο έχουν χάσει τη ζωή τους, όπως αναφέρουν πληροφορίες του υπουργείου Υγείας της Λωρίδας της Γάζας, τουλάχιστον 500 άνθρωποι ενώ εκφράζονται φόβοι για περισσότερους νεκρούς. Την ίδια ώρα, διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως το BBC, δημοσιεύουν την πρώτη –επιβεβαιωμένη– φωτογραφία από τη σκηνή του βομβαρδισμού στη Γάζα.

​​​​​​Στη σχετική φωτογραφία φαίνεται η έκταση της επίθεσης, καθώς και μέλη του νοσηλευτικού ιδρύματος να τρέχουν πανικόβλητοι. ​Την ίδια ώρα, γίνεται λόγος πως ο αριθμός των τραυματιών είναι εξίσου τεράσιος, χωρίς να υπάρξουν νεότερες πληροφορίες για το ποιος έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Γάζα: Η πρώτη φωτογραφία από τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου

Βομβαρδισμός νοσοκομείου στη Γάζα
Η πρώτη εικόνα από την επίθεση σε νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας | BBC

Γάζα: Κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, κήρυξε, όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης της Παλαιστίνης, τριήμερο εθνικό πένθος για την επίθεση στο νοσοκομείο της Λωρίδας της Γάζας.

«Αυτό που λαμβάνει χώρα, πρόκειται περί γενοκτονίας. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει άμεσα για να σταματήσει αυτό το μακελειό. Η σιωπή δεν είναι, πλέον, αποδεκτή» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία ελέγχει τη Δυτική Όχθη.

Η Χαμάς θέτει όρους για απελευθέρωση ομήρων

Αυτό που αξίζει να διευκρινιστεί, όπως αναφέρει το NBC και το Sky News, είναι ότι η Χαμάς έθεσε, για πρώτη φορά, όρους σχετικά με την απελευθέρωση των ομήρων του Ισράηλ μετά και την επίθεση στο χριστιανικό νοσοκομείο.

«Θα απελευθερώσουμε όλους ομήρους σε μία ώρα εάν το Ισραήλ σταματήσει τους βομβαρδισμούς στη Γάζα» φέρεται να είπε η Χαμάς.

Σημειώνεται ότι ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι 199 άνθρωποι απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου και κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς, σύμφωνα με επικαιροποιημένο απολογισμό.

Ο προηγούμενος απολογισμός που ανακοινώθηκε έκανε λόγο για 155 ομήρους. «Ενημερώσαμε τις οικογένειες των 199 ομήρων», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Γάζα: Καταδικάζει Τριντό, Αίγυπτος

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, υπήρξε μεταξύ άλλων από τους πρώτους ηγέτες της Δύσης, που καταδίκασαν την επίθεση στο νοσοκομείο, από την οποία έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι.

Είπε, όπως αναφέρει το Reuters, πως «οι εικόνες στη Γάζα είναι απελπιστικές. Είναι απαίσιο και απαράδεκτο τα όσα έγιναν».

Η Αίγυπτος καταδικάζει απερίφραστα τον βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες Παλαιστίνιους, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών. Παράλληλα υπογραμμίζεται πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να παρέμβει επειγόντως για να σταματήσει τέτοια εγκλήματα.

Αυτό που αξίζει να επισημανθεί, επίσης, είναι ότι ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, όπως ανακοίνωσε, δεν προτίθεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ο Αμπάς επρόκειτο να συμμετάσχει μαζί με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄ και τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι στη σύνοδο κορυφής της Τετάρτης στο Αμμάν της Ιορδανίας, όπου θα συζητούσαν με τον Μπάιντεν τον τελευταίο πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Ανώτερος αξιωματούχος της Παλαιστινιακής Αρχής δήλωσε ότι ο Αμπάς αποσύρεται από τη συνάντηση, για να διαμαρτυρηθεί για την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, που φέρεται να διέπραξε σε νοσοκομείο στη Γάζα, η οποία, σύμφωνα με αξιωματούχους της Χαμάς, έχει σκοτώσει περισσότερους από 500 ανθρώπους.

ΠΟΥ: Να προστατευτούν οι άμαχοι

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταδίκασε την επίθεση στο νοσοκομείο Αλ Αχλί Αράμπ, λέγοντας ότι επρόκειτο για ένα λειτουργικό νοσοκομείο, με ασθενείς, υγειονομικούς και εκτοπισμένους πολίτες που έβρισκαν εκεί καταφύγιο.

«Το νοσοκομείο ήταν ένα από τα 20 στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας που αντιμετωπίζει εντολές εκκένωσης από τον ισραηλινό στρατό. Η εντολή για εκκένωση είναι αδύνατο να εφαρμοστεί με δεδομένη την παρούσα ανασφάλεια, την κρίσιμη κατάσταση πολλών ασθενών, την έλλειψη ασθενοφόρων, προσωπικού, κλινών και εναλλακτικού καταφυγίου για τους εκτοπισμένους».

Ο ΠΟΥ καλεί για την άμεση και ενεργή προσταστία πολιτών και υγειονομικών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA