Μενού
Πύραυλοι του Ιράν
Πύραυλοι του Ιράν | AP Photos
  • Α-
  • Α+

Άρθρο του BBC εξηγεί πως οι ερευνητές των ΗΠΑ προσπαθούν να ανακαλύψουν πώς διέρρευσε στο διαδίκτυο ένα ζευγάρι άκρως απόρρητων εγγράφων των μυστικών υπηρεσιών σχετικά με την επίθεση – απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν.

«Τα έγγραφα, τα οποία εμφανίστηκαν στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram την Παρασκευή, περιέχουν μια υποτιθέμενη αξιολόγηση των ΗΠΑ για τα ισραηλινά σχέδια επίθεσης στο Ιράν» αναφέρει αρχικά το BBC, για να συνεχίσει:

«Η εκτίμηση βασίζεται στην ερμηνεία δορυφορικών εικόνων και άλλων πληροφοριών. Τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «ανησυχεί βαθύτατα» για τη διαρροή».

«Οι αξιωματούχοι δεν έχουν καθορίσει αν τα έγγραφα κυκλοφόρησαν λόγω χάκερ ή διαρροής δήλωσε ο κ. Κίρμπι» συμπλήρωσε στο ίδιο δημοσίευμα το βρετανικό μέσο ενημέρωσης.

«Εδώ και τρεις εβδομάδες, το Ισραήλ έχει ορκιστεί να πλήξει σκληρά το Ιράν σε αντίποινα για τη μαζική επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου. Το Ιράν λέει ότι αυτό ήταν απάντηση στη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, από το Ισραήλ στις 27 Σεπτεμβρίου» προσθέτει το BBC.

Ισραήλ: Είναι τα έγγραφα γνήσια;

Στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι η διατύπωση που χρησιμοποιείται στις επικεφαλίδες φαίνεται αξιόπιστη και συνάδει με παρόμοια διαβαθμισμένα έγγραφα που αποκαλύφθηκαν στο παρελθόν.

Με επικεφαλίδα «άκρως απόρρητο», περιλαμβάνουν το ακρωνύμιο «FGI», που σημαίνει «Foreign Government Intelligence».

Τα έγγραφα φαίνεται να έχουν διανεμηθεί στις υπηρεσίες πληροφοριών της συμμαχίας Five Eyes, των πέντε δυτικών κρατών που ανταλλάσσουν τακτικά πληροφορίες, δηλαδή των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Το ακρωνύμιο «TK» στα έγγραφα αναφέρεται στο «Talent Keyhole», μια κωδική λέξη που καλύπτει τις δορυφορικές υπηρεσίες πληροφοριών σημάτων (SIGINT) και πληροφοριών εικόνας (IMINT).

Τι αποκαλύπτουν τα έγγραφα για το Ισραήλ

Τα έγγραφα παρουσιάζουν μια συνολική εκτίμηση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών για τις προετοιμασίες του Ισραήλ να επιτεθεί στο Ιράν, βασιζόμενη σε πληροφορίες που συλλέχθηκαν στις 15 και 16 Οκτωβρίου από την NGA. Ένα από τα κύρια σημεία ενδιαφέροντος είναι η αναφορά σε δύο συστήματα βαλλιστικών πυραύλων αέρος-εδάφους (ABLM): το Golden Horizon και το Rocks.

Το σύστημα Rocks είναι ένας πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς που κατασκευάζεται από την ισραηλινή εταιρεία Rafael και μπορεί να πλήξει στόχους τόσο πάνω όσο και κάτω από το έδαφος. Το Golden Horizon φαίνεται να αναφέρεται στο σύστημα Blue Sparrow, με εμβέλεια περίπου 2.000 χιλιομέτρων.

Αυτή η αναφορά υποδηλώνει ότι η ισραηλινή αεροπορία σκοπεύει να πραγματοποιήσει μια εκτεταμένη επίθεση, παρόμοια με εκείνη που πραγματοποίησε τον Απρίλιο σε ιρανικό ραντάρ κοντά στο Ισφαχάν. Με την εκτόξευση των πυραύλων από μεγάλη απόσταση, το Ισραήλ θα μπορούσε να αποφύγει την ανάγκη να πετάξει πάνω από γειτονικές χώρες, όπως η Ιορδανία.

Ωστόσο, τα έγγραφα δεν περιλαμβάνουν ενδείξεις ότι το Ισραήλ σκοπεύει να ενεργοποιήσει το πυρηνικό του οπλοστάσιο. Όπως σημειώνει το BBC, κατόπιν αιτήματος του Ισραήλ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν αναγνωρίζει ποτέ δημοσίως ότι ο στενός σύμμαχός της, το Ισραήλ, διαθέτει πυρηνικά όπλα, οπότε αυτό έχει προκαλέσει κάποια αμηχανία στην Ουάσιγκτον.

Ήταν εσκεμμένη η διαρροή

Υπάρχουν υπόνοιες ότι η διαρροή αυτών των εγγράφων ενδέχεται να έγινε σκόπιμα από κάποιον που ήθελε να αποτρέψει τα σχέδια του Ισραήλ για επίθεση στο Ιράν. Το Ιράν, το οποίο διαθέτει εξελιγμένες δυνατότητες στον κυβερνοπόλεμο, αποτελεί επίσης πιθανό ύποπτο για κυβερνοεπίθεση.

Εάν τα έγγραφα είναι αυθεντικά, καταδεικνύουν ότι, παρά τις στενές σχέσεις άμυνας μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ, η Ουάσιγκτον συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις στρατιωτικές προετοιμασίες του Ισραήλ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA