Μενού
maduro.jpg
Ο Νικολάς Μαδούρο. | ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/Miguel Gutierrez
  • Α-
  • Α+

Κανονικά προχωράει, με πρωτοβουλίες του πρόεδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, το σχέδιο του Καράκας για κατάληψη και προσάρτηση του Εσεκίμπο, περιοχή που ανήκει στη γειτονική Γουιάνα.

Μάλιστα, ο ίδιος διέταξε την κρατική εταιρεία πετρελαίου να εκδώσει άδειες εξόρυξης στην περιοχή. Ο Μαδούρο διέταξε επίσης τη δημιουργία τοπικών θυγατρικών από τις κρατικές εταιρείες της Βενεζουέλας, συμπεριλαμβανομένης της πετρελαϊκής PDVSA και της Corporación Venezolana de Guayana. Επίσης, ο ίδιος πρότεινε στην Εθνοσυνέλευση να ψηφίσει νομοσχέδιο που καθιστά την περιοχή τμήμα της Βενεζουέλας.

Για τα σχέδια του Νικολάς Μαδούρα έχει σημάνει συναγερμός στην ευρύτερη περιοχή, ενώ έντονες είναι οι διεθνείς αντιδράσεις.

Πάντως, οι πολίτες της χώρας ενέκριναν πρόσφατα (την περασμένη Κυριακή) σε δημοψήφισμα, με ποσοστό άνω του 95%, τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της Βενεζουέλας στο Εσεκίμπο. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, ψήφισε μόλις το 10% του εκλογικού σώματος.

Γουιάνα: Διάγγελμα για τη  Βενεζουέλα

Την ίδια ώρα, η Γουιάνα βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού. Σε διάγγελμά του, ο πρόεδρος της χώρας, Ιρφάν Αλί ανέφερε ότι έχει μιλήσει με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και ότι ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο παρέμβασης.

«Πρόκειται για άμεση απειλή για την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την πολιτική ανεξαρτησία της Γουιάνας. Η Γουιάνα το θεωρεί ως άμεση απειλή και θα εντείνει τα προληπτικά μέτρα για να προστατεύσει το έδαφός της», τόνισε ο Ιρφάν Αλί.

Η Βενεζουέλα υποστηρίζει εδώ και χρόνια ότι η απόφαση του 1899 για την ανάθεση της περιοχής με έκταση 159.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν άδικη και ότι ο ποταμός Εσεκίμπο πρέπει να είναι το φυσικό σύνορο, όπως ήταν το 1777, την εποχή της Ισπανικής Αυτοκρατορίας.

Η περιοχή πέρασε στην κυριαρχία της Γουιάνας μετά την ανεξαρτητοποίησή της.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA