Μενού
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο Ουκρανός πρόεδρος σε συνέντευξη στη Σιγκαπούρη | AP Photos / Vincent Thian
  • Α-
  • Α+

Ορισμένοι από τους δυτικούς συμμάχους αρχίζουν να εξετάζουν σενάρια για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία, προκαλώντας ανησυχία σε άλλες χώρες ότι οι προσπάθειες αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν το Κίεβο σε πρόωρη κατάπαυση του πυρός.

Σύμφωνα με το Bloomberg, στο πλαίσιο των συζητήσεών τους για τη στρατηγική του επόμενου έτους, οι αξιωματούχοι «φλερτάρουν» πιο σοβαρά με το πώς θα μπορούσε να διαμορφωθεί ένας διαπραγματευτικός τερματισμός της σύγκρουσης και μια έξοδος, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα και ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους. 

Οι πηγές αυτές ξεκαθάρισαν ότι οποιαδήποτε απόφαση για διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ληφθεί από το Κίεβο και ότι κανείς δεν πιέζει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνομιλίες.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ήταν ανένδοτος, δημόσια και ιδιωτικά, ότι η παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία θα ήταν άδικη, είπε ο λαός. Χωρίς καμία ένδειξη ότι η Ρωσία έχει μειώσει τους στόχους της, η προοπτική πραγματικών διαπραγματεύσεων εξακολουθεί να παραμένει μακρινή, είπαν.

Αλλά καθώς ο πόλεμος οδεύει προς έναν ακόμη χειμώνα, υπάρχουν ελάχιστα σημάδια για πρόοδο στο πεδίο της μάχης. Αυτό ωθεί ορισμένους αξιωματούχους των συμμάχων να αρχίσουν να διερευνούν τρόπους με τους οποίους η διπλωματία θα μπορούσε να βγει από το αδιέξοδο.

Αν και η αιφνιδιαστική εισβολή του Κιέβου στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας ανέτρεψε την αντίληψη ότι ο πόλεμος είχε κατασταλάξει σε ένα αδιέξοδο προς όφελος των δυνάμεων του Κρεμλίνου, δεν υπάρχει άμεση προοπτική εκδίωξης των ρωσικών στρατευμάτων από τα εδάφη που κατέχουν και ορισμένοι σύμμαχοι παραμένουν ασαφείς σχετικά με τον μακροπρόθεσμο στρατηγικό σκοπό της επιχείρησης.

Η Μόσχα αγωνίζεται να πραγματοποιήσει πρόοδο στα πεδία των μαχών, ενώ οι πύραυλοί της έχουν καταστρέψει μεγάλα τμήματα της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας, εγείροντας φόβους για το πώς η χώρα θα περάσει τον φετινό χειμώνα.

Φόβος για νέα επίθεση του Πούτιν - Πιέζει για ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ ο Ζελένσκι

Ο Ζελένσκι αναμένεται να πιέσει για ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, οικονομικές συμφωνίες και συμφωνίες ασφαλείας και συνεχή προμήθεια πιο προηγμένων όπλων ως μέρος του «σχεδίου νίκης» του, ανέφεραν επίσης οι πηγές που επικαλείται το μέσο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος πρόκειται να το παρουσιάσει στον Τζο Μπάιντεν όταν συναντηθούν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών αργότερα αυτόν τον μήνα. Είναι επίσης πρόθυμος να μοιραστεί τα σχέδια με τους υποψήφιους για τις προεδρικές εκλογές Καμάλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ. 

Μία διαπραγμάτευση για τον τερματισμό των συγκρούσεων θα πρέπει να επιλύσει ένα βασικό αίνιγμα: πώς θα διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία δεν θα είναι ευάλωτη σε μια μελλοντική ρωσική επίθεση, ενώ παράλληλα θα καθησυχάσει τους συμμάχους της ότι δεν θα παρασυρθούν σε μια άμεση σύγκρουση με το Κρεμλίνο.

Η τελευταία ανησυχία είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο αρκετοί σύμμαχοι είναι μέχρι στιγμής επιφυλακτικοί στο να επιτρέψουν τη χρήση των όπλων μεγάλου βεληνεκούς που παρέχουν στη Ρωσία και το ενδεχόμενο η Ουκρανία να γίνει μέρος του ΝΑΤΟ - με την εγγύηση ασφαλείας του - οποτεδήποτε σύντομα.

Οι όποιες συνομιλίες θα πρέπει επίσης να ξεπεράσουν τις Συμφωνίες του Μινσκ που συμφωνήθηκαν μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από τον Βλαντιμίρ Πούτιν το 2014.

Για το Κίεβο και τους υποστηρικτές του, η συμφωνία αυτή που υπογράφηκε επτά χρόνια πριν από την πλήρους κλίμακας εισβολή, υποδεικνύει τους κινδύνους που εγκυμονεί η έναρξη διαπραγματεύσεων με τους Ρώσους.

Ο Ζελένσκι έχει προειδοποιήσει ότι ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει και πάλι τον χρόνο που θα του δώσει η όποια κατάπαυση του πυρός για να ανασυνταχθεί και τελικά να επιτεθεί ξανά.

Ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος άμυνας δήλωσε ότι η κυβέρνησή του συμμερίζεται την ανησυχία ότι μετά από οποιαδήποτε συμφωνία, ο Πούτιν θα εκμεταλλευτεί τις ανασφάλειες στη Δύση, καθώς θα προετοιμάζεται για μια νέα σύγκρουση.

Επιπλέον, σημείωσε ο αξιωματούχος, θα ήταν πολιτικά δύσκολο για τον Ζελένσκι να υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία που περιλαμβάνει εδαφικές παραχωρήσεις, ενώ ο στόχος του Πούτιν να υποτάξει την Ουκρανία στο σύνολό της παραμένει αμετάβλητος.

Τουλάχιστον, θα ήταν λογικό για τον Πούτιν να περιμένει να δει ποιος θα κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές και ποιες θα είναι οι πραγματικές πολιτικές του, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Οι εκλογές στις ΗΠΑ και η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη

Ορισμένοι σύμμαχοι πιστεύουν ότι το χρονικό διάστημα μεταξύ των αμερικανικών εκλογών του Νοεμβρίου και της ορκωμοσίας του προέδρου τον ερχόμενο Ιανουάριο μπορεί να προσφέρει ένα παράθυρο ευκαιρίας κατά τη διάρκεια του οποίου η απερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν μπορεί να έχει περισσότερα πολιτικά περιθώρια για να κάνει μια συμφωνία.

Η συνέχιση της στρατιωτικής και οικονομικής στήριξης προς την Ουκρανία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αβεβαιότητα με την αλλαγή της κυβέρνησης στις ΗΠΑ και την άνοδο των ακροδεξιών δυνάμεων στην Ευρώπη.

Σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές, ο Τραμπ έχει επίσης προτείνει ότι θα επιδιώξει μια συμφωνία σε αυτό το διάστημα, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Ο συνεργάτης του Τζέι Ντι Βανς δήλωσε πρόσφατα ότι το σχέδιο του πρώην προέδρου θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη διατήρηση από τη Ρωσία όσων έχει πάρει και τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης κατά μήκος των σημερινών γραμμών μάχης. 

Την Κυριακή, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ο οποίος συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που αντιστάθηκαν στην παροχή στην Ουκρανία πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς, δήλωσε στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ZDF ότι τώρα είναι η στιγμή να συζητήσουμε πώς θα βγούμε πιο γρήγορα από τον πόλεμο.

Ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι περίμεναν ότι το σχέδιο του Ζελένσκι θα ήταν αρκετά μαξιμαλιστικό και εννοιολογικό παρά λεπτομερές. Αλλά η τροχιά που θα πάρει ο πόλεμος τους επόμενους δύο μήνες θα είναι αρκετά σημαντική, είπε ο αξιωματούχος.

Η βασική περίπτωση είναι να περάσει η ορκωμοσία και ο πόλεμος να συνεχίσει να τριβελίζει, αλλά οι πιθανότητες εναλλακτικών σεναρίων δεν είναι αμελητέες, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Το άμεσο μέλημα των συμμάχων είναι να βοηθήσουν την Ουκρανία να αποκαταστήσει μέρος του ενεργειακού της δυναμικού ενόψει του χειμώνα και να αποκρούσουν τη ρωσική πρόοδο γύρω από τη στρατηγικής σημασίας πόλη Ποκρόβσκ στην περιοχή του Ντονέτσκ.

Διαφωνίες και για τη μακροπρόθεσμη στρατηγική στην Ουκρανία

Παρόλα αυτά, οι συζητήσεις σχετικά με τη μεσοπρόθεσμη στρατηγική τροφοδοτούν επίσης διαφωνίες εντός ορισμένων δυτικών κυβερνήσεων, δήλωσαν αξιωματούχοι. 

Το ένα στρατόπεδο πείθεται περισσότερο από τις απειλές του Πούτιν για κλιμάκωση εάν οι σύμμαχοι επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα που μπορούν να πλήξουν στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία και είναι πιο πιθανό να προτιμήσει μια ώθηση προς μια διπλωματική λύση.

Άλλοι σύμμαχοι αντιτίθενται στις διαπραγματεύσεις και θέλουν να αυξήσουν την παροχή όπλων στην Ουκρανία. Αυτή η διάσπαση σχετικά με τις πιθανές συνομιλίες υποδεικνύει μια μακροχρόνια απογοήτευση μεταξύ ορισμένων αξιωματούχων και πολλών στην Ουκρανία, σχετικά με την απροθυμία των συμμάχων να δώσουν στον Ζελένσκι περισσότερα όπλα εναντίον των ρωσικών δυνάμεων.

Ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος έχει επικρίνει τους συμμάχους για τις καθυστερήσεις στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων που είχαν αναληφθεί νωρίτερα φέτος για την παροχή στο Κίεβο περισσότερων συστημάτων αεράμυνας και για τη συνεχιζόμενη αναποφασιστικότητά τους όσον αφορά την άρση των περιορισμών στη χρήση πυραύλων που παρέχονται από τη Δύση για να πλήξουν στρατιωτικούς στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία. 

Η Μόσχα, αντίθετα, μπόρεσε να αυξήσει την παραγωγή πυραύλων και πυρομαχικών πυροβολικού. Λαμβάνει επίσης στρατιωτική υποστήριξη από χώρες όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν, καθώς και βασικές τεχνολογίες από την Κίνα που απαιτούνται για την κατασκευή όπλων.

Οι Ουκρανοί αντιτίθενται σθεναρά σε οποιεσδήποτε εδαφικές παραχωρήσεις, με το 55% των ερωτηθέντων να απορρίπτει την ιδέα σε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου τον Ιούλιο.

Ωστόσο, ο αριθμός εκείνων που τάσσονται κατηγορηματικά κατά της παραχώρησης εδαφών πέφτει στο 38%, εάν το Κίεβο αποκτήσει την ιδιότητα του μέλους του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA