Μενού
Claudia Goldin
Η Claudia Goldin.
  • Α-
  • Α+

Στην Claudia Goldin αποφάσισε να απονείμει το Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών 2023 η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών επειδή «προώθησε την κατανόησή μας για τα αποτελέσματα των γυναικών στην αγορά εργασίας».

Η Claudia Goldin, παρείχε τον πρώτο ολοκληρωμένο απολογισμό των αποδοχών και της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας ανά τους αιώνες. Η έρευνά της αποκαλύπτει τις αιτίες των αλλαγών και τις κύριες πηγές του εναπομείναντος χάσματος μεταξύ των δύο φύλων.

Η ίδια έδειξε ότι η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας δεν έχει ανοδική τάση σε μια περίοδο 200 ετών, αλλά αντίθετα σχηματίζει καμπύλη σχήματος U.

Δεν μειώθηκε

Παρά την οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση του ποσοστού των απασχολούμενων γυναικών κατά τον 20ό αιώνα, για μεγάλο χρονικό διάστημα το χάσμα των αποδοχών μεταξύ γυναικών και ανδρών δεν μειώθηκε.

Σε νεαρή ηλικία

Κατά την Claudia Goldin, μέρος της εξήγησης είναι ότι οι εκπαιδευτικές αποφάσεις, οι οποίες επηρεάζουν τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας μιας ζωής, λαμβάνονται σε σχετικά νεαρή ηλικία. Εάν οι προσδοκίες των νέων γυναικών διαμορφώνονται από τις εμπειρίες των προηγούμενων γενεών -για παράδειγμα, των μητέρων τους, οι οποίες δεν επέστρεψαν στην εργασία τους μέχρι να μεγαλώσουν τα παιδιά- τότε η ανάπτυξη θα είναι αργή.

Η Claudia Goldin είναι 77 ετών, γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και είναι παντρεμένη με τον οικονομολόγο Lawrence F. Katz.

Κλείνει ο κύκλος

Το ποσό του βραβείου Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών 2023 έχει οριστεί σε 11 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες (SEK) ανά  βραβείο, που αντιστοιχούν σε 947.325 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι με την ανακοίνωση του Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών 2023 κλείνει ο κύκλος των φετινών βραβείων Νόμπελ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA