Μενού
Γρίπη των χοίρων
Γρίπη των χοίρων | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ανησυχία έχει προκαλέσει στη Βρετανία ένα κρούσμα σπάνιου στελέχους της γρίπης των χοίρων το οποίο εντοπίστηκε σε άνθρωπο, καθώς είναι η πρώτη τέτοια περίπτωση που έχει καταγραφεί ποτέ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσία Προστασίας της Υγείας, όπως μεταδίδει η Independent, το κρούσμα προκλήθηκε από το σπάνιο στέλεχος H1N2 της γρίπης των χοίρων, το οποίο μέχρι τώρα δεν είχε προσβάλλει ποτέ άνθρωπο. 

Το κρούσμα

Ο ασθενής παραμένει ανώνυμος ενώ είναι γνωστό πως κατάγεται από το Γιόρκσαϊρ. Εξετάστηκε από ειδικούς αφού εκδήλωσε μία ελαφρά λοίμωξη του αναπνευστικού, ενώ δεν εργάζεται σε χώρο όπου στεγάζονται γουρούνια και δεν έχει καμία προηγούμενη επαφή με τα ζώα.

Το στέλεχος Η1Ν2 είναι παρόμοιο με άλλους ιούς της γρίπης που κυκλοφορούν στη Βρετανία, αλλά αυτή ήταν η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο παθογόνο εντοπίστηκε σε άνθρωπο. Χωρίς επαρκή στοιχεία, οι αρμόδιοι δεν μπορούν να πουν με σιγουριά πόσο μεταδοτικό είναι αυτό το νέο στέλεχος, ή αν θα μπορούσε ακόμα και να προκαλέσει μία νέα πανδημία.

Η επικεφαλής διαχείρισης κρουσμάτων της υπηρεσίας, Μίρα Τσαντ, δήλωσε στην εφημερίδα: «Χάρη στο σύστημα καταγραφής της γρίπης και της γενετικής τεχνολογίας, καταφέραμε να προσδιορίσουμε τον ιό. Είναι η πρώτη φορά που εντοπίστηκε σε άνθρωπο στη Μεγάλη Βρετανία, αν και μοιάζει πολύ με ιούς που έχουν εντοπιστεί σε χοίρους».

«Εργαζόμαστε εντατικά για να εντοπίσουμε τις επαφές του ασθενή και να προλάβουμε την μετάδοση της ασθένειας. Με βάση υγειονομικά πρωτόκολλα, ειδικοί διεξάγουν έρευνα για να κατανοήσουν πώς το άτομο αυτό νόσησε και αν υπάρχουν ανάλογες περιπτώσεις», κατέληξε.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA