Επιστήμονες ενδέχεται να εντόπισαν το μεγαλύτερο θαλάσσιο ερπετό που κολύμπησε ποτέ στις θάλασσες του πλανήτη, ένα πλάσμα με μήκος που ξεπερνούσε δύο σύγχρονα λεωφορεία.
Αυτός ο θαλάσσιος θηρευτής έζησε πριν από περίπου 202 εκατομμύρια χρόνια, την εποχή των δεινοσαύρων, σύμφωνα με το BBC. Το απολιθωμένο οστό της γνάθου του βρέθηκε το 2016 από έναν κυνηγό απολιθωμάτων σε μια παραλία στο Σόμερσετ του Ηνωμένου Βασιλείου. Το 2020, βρέθηκε άλλη μία παρόμοια γνάθος.
Ειδικοί εκτιμούν τώρα πως τα δείγματα ανήκαν σε δύο ξεχωριστούς γιγάντιους ιχθυόσαυρους, και σύμφωνα με τα υπάρχοντα απολιθώματα αυτών των ερπετών, οι αναλογίες της γνάθου τους θέτουν το συνολικό τους μήκος στα 25 μέτρα περίπου.
Οι δεινόσαυροι της θάλασσας
«Με βάση το μέγεθος των οστών της γνάθου -το ένα από αυτά μήκους πάνω από ένα μέτρο και το άλλο δύο μέτρα- μπορούμε να καταλάβουμε ότι ολόκληρο το ζώο θα είχε μήκος περίπου 25 μέτρα, όσο μια μπλε φάλαινα», δήλωσε ο Δρ. Dean Lomax, παλαιοντολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και επικεφαλής της σχετικής έρευνας.
Σημειώνει ωστόσο πως χρειάζονται περισσότερα στοιχεία, όπως ένα πλήρες κρανίο και σκελετός, για να επιβεβαιωθεί το ακριβές μέγεθος του πλάσματος, επειδή έχουν βρεθεί μόνο μερικά θραύσματα μέχρι στιγμής.

Οι γιγάντιοι ιχθυόσαυροι υπέφεραν μια μαζική εξαφάνιση και τα μέλη του είδους που επιβίωσαν δεν έφτασαν ποτέ ξανά το προηγούμενο μέγεθός τους. Τα πρώτα στοιχεία για την ύπαρξή του εμφανίστηκαν το 2016, όταν ο κυνηγός απολιθωμάτων Paul de la Salle βρήκε το πρώτο κομμάτι γνάθου σε παραλία του Σόμερσετ.
Το 2020, οι Τζάστιν και Ρούμπι Ρέινολντς, πατέρας και κόρη, βρήκαν αυτό που έψαχναν οι επιστήμονες για χρόνια, σε μία ακτή στο Blue Anchor. Κομμάτια μίας δεύτερης γνάθου, που συμπληρώθηκαν μόλις δύο χρόνια αργότερα, το 2022, από ακόμα περισσότερα απολιθώματα που βρέθηκαν στην παραλία.
Μετά από χρόνια έρευνας, οι παλαιοντολόγοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το τεράστιο ζώο συνιστά ένα νέο είδος ιχθυόσαυρου, το οποίο ονόμασαν Ichthyotitan severnensis.

- LIVE από τη Μέση Ανατολή: Εισβολή του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο - Επιθέσεις με drones από το Ιράν
- Γλυφάδα: 24χρονος «κάρφωσε» στυλό στο πρόσωπο ενός 38χρονου μέσα σε λεωφορείο
- Εγκλωβισμένος στο Ομάν ο γιος του Αντώνη Γούναρη: «Δεν υπάρχει πρεσβεία»
- Γιατί η Ελλάδα επιλέγει την Κάρπαθο για ανάπτυξη συστοιχίας Patriot - Η στρατηγική σημασία για το Αιγαίο
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.