Μενού
Ντόναλντ Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που ακόμη ζυγίζει τις επιλογές του όσον αφορά το Ιράν, διεμήνυσε χθες μιλώντας σε δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροσκάφος ότι «μεγάλη δύναμη» του στρατού των ΗΠΑ κινείται προς την Ισλαμική Δημοκρατία.

Παράλληλα ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροσκάφος, σημείωσε ότι συνεχίζει να παρακολουθεί «πολύ στενά» τι κάνει η πολιτική ηγεσία στην Τεχεράνη, με φόντο τις ανταλλαγές απειλών το τελευταίο διάστημα μετά τις μαζικές διαδηλώσεις - και την αιματηρή καταστολή τους - σε πολλές ιρανικές πόλεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η «μεγάλη δύναμη» του αμερικανικού στρατού κινείται ήδη προς την περιοχή, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τη φύση ή το εύρος της ανάπτυξης.

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln, που βρισκόταν στη Νότια Σινική Θάλασσα, έλαβε διαταγή να πλεύσει προς τη Μέση Ανατολή μαζί με τη δύναμη κρούσης του.

Ο αμερικανός πρόεδρος δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή, αναφερόμενος μόνο σε «αρμάδα» και «μεγάλη δύναμη».

«Ίσως να μη χρειαστεί να τη χρησιμοποιήσουμε», σημείωσε πάντως, λέγοντας πως είναι ανοικτός σε συνομιλίες με την Τεχεράνη.

Οι δηλώσεις του αμερικανού προέδρου ακολουθούν την απειλή του επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτου σώματος του ιρανικού στρατού, πως το Ισραήλ και οι ΗΠΑ θα έχουν «οδυνηρή» τύχη αν επιτεθούν στην Ισλαμική Δημοκρατία και τη διαβεβαίωσή του πως οι δυνάμεις του έχουν πάντα «το δάκτυλο στη σκανδάλη».

Κινητοποιήσεις που άρχισαν την 28η Δεκεμβρίου γενικεύτηκαν, μετατράπηκαν στο μεγαλύτερο κίνημα διαμαρτυρίας στη χώρα εδώ και χρόνια περί την 8η Ιανουαρίου, που αψηφούσε ανοικτά το κληρικαλιστικό καθεστώς, προτού κατασταλούν βίαια.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη το ιρανικό Ίδρυμα για τους μάρτυρες και τους βετεράνους πολέμων, ανέφερε προχθές Τετάρτη ότι σκοτώθηκαν 3.117 άνθρωποι, δημοσιοποιώντας έναν πρώτο επίσημο απολογισμό των ταραχών, κατώτερο από αυτόν που δίνουν οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Φόρτωση BOLM...