Ο αριθμός των πλοίων στα οποία δίνεται άδεια να διασχίσουν τη Διώρυγα του Παναμά θα μειωθεί από τον Σεπτέμβριο, εξαιτίας της μείωσης των βροχοπτώσεων λόγω του Ελ Νίνιο, ανακοίνωσε αυτόνομος δημόσιος φορέας ο οποίος εκμεταλλεύεται τη θαλάσσια οδό καίριας σημασίας, που συνδέει τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό.
Από την 3η Σεπτεμβρίου, ο αριθμός των διελεύσεων σε ημερήσια βάση θα μειωθεί από τα 36 στα 34 πλοία παντός τύπου, κατόπιν, από τη 15η Σεπτεμβρίου, στα 32, διευκρινίζει ανακοίνωση της Αρχής της Διώρυγας του Παναμά (Autoridad del Canal de Panamá, ACP).
Από τη Διώρυγα μήκους 80 χιλιομέτρων διέρχεται περίπου το 5% του όγκου των εμπορευμάτων που διακινούνται διά θαλάσσης σε παγκόσμια κλίμακα· ανάμεσα στα κράτη που είναι οι κυριότεροι χρήστες της δεσπόζουν οι ΗΠΑ και η Κίνα.
Εξαιτίας του φαινομένου Ελ Νίνιο, παρατηρούνται «χαμηλότερες βροχοπτώσεις από ό,τι προβλεπόταν στην υδρογραφική λεκάνη της Διώρυγας» και «θα απαιτηθούν επιπρόσθετα μέτρα για να υποστηριχτεί η μακροπρόθεσμη διάρκεια» της λειτουργίας της, εξήγησε η Αρχή.
Η Διώρυγα λειτουργεί χάρη στο νερό της βροχής που είναι αποταμιευμένο στις τεχνητές λίμνες Γατούν και Αλαχουέλα, το επίπεδο των οποίων έχει μειωθεί εξαιτίας «των δυσμενών συνεπειών του φαινομένου Ελ Νίνιο».
Η ACP έθεσε ήδη μήνες νωρίτερα σε εφαρμογή άλλα μέτρα, όπως η μείωση της άντλησης νερού από τα πλοία.
Το 2023, το Ελ Νίνιο είχε υποχρεώσει τον φορέα διαχείρισης να μειώσει από τις 38 στις 22 τις ημερήσιες διελεύσεις, καθώς τα νερά των λιμνών βρίσκονταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Το Ελ Νίνιο είναι φυσικό φαινόμενο που καταγράφεται κάθε δύο ως επτά χρόνια. Τα νερά στην επιφάνεια του κεντρικού και του ανατολικού Ειρηνικού στο ύψος του ισημερινού θερμαίνονται, οδηγώντας για μήνες σε σημαντικές αλλαγές στο καθεστώς των ανέμων, των πιέσεων και των βροχοπτώσεων σε παγκόσμια κλίμακα.
Φέτος τα περισσότερα μοντέλα των μετεωρολόγων προοιωνίζονται ότι το φαινόμενο θα είναι εξαιρετικά ισχυρό, αν όχι το ισχυρότερο που έχει καταγραφτεί ποτέ.
Βορειότερα στην κεντρική Αμερική, η κυβέρνηση της Ονδούρας έθεσε προχθές Τετάρτη σχεδόν το 80% της επικράτειας σε κατάσταση συναγερμού, μη εξαιρουμένης της πρωτεύουσας Τεγκουσιγκάλπα, εξαιτίας της ξηρασίας που προκαλεί το Ελ Νίνιο.
- Η Μαρίνα Βερνίκου έκανε βουτιά στην Ηρακλειά και «ανακάλυψε» αεροσκάφος του Β' Παγκοσμίου
- «Χάνιμπαλ ο κανίβαλος»: Ο serial killer που πέρασε σχεδόν 50 χρόνια στην απομόνωση αν βγει θα σκοτώσει ξανά
- Δημοσιογράφος «τα πήρε» με τη Βούλτεψη: «Μας προσβάλλετε - Δεν θα μου κάνουν μάθημα οι Τσιπραίοι»
- «Να σου ρίξει κι άλλο βιτριόλι, καλά σου έκανε» – Η Ιωάννα Παλιοσπύρου απαντά στο φρικτό μήνυμα που δέχτηκε στα social
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.