Μενού
οδική ασφάλεια
  • Α-
  • Α+

Οι αλλαγές που πρότεινε η Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το καθεστώς ανανέωσης των διπλωμάτων οδήγησης στις χώρες της ΕΕ δεν εγκρίθηκαν από την ολομέλεια του σώματος. Η πλειοψηφία καταψήφισε την πρόταση να μειώνεται η διάρκεια ισχύος του διπλώματος οδήγησης όσο μεγαλύτερος είναι σε ηλικία ο οδηγός. Συμφωνήθηκε η ανανέωση του διπλώματος οδήγησης να γίνεται ανά 15 έτη για τα αυτοκίνητα και τις μοτοσικλέτες και τα 5 έτη για λεωφορεία και φορτηγά.

Συγκεκριμένα, δεν υπερψηφίστηκε η διάταξη που προέβλεπε ότι οι οδηγοί άνω των 70 ετών θα πρέπει να περνούν από ιατρικές εξετάσεις κάθε 5 χρόνια προκειμένου να συνεχίζουν να οδηγούν. Θεωρήθηκε ότι η πενταετής διάρκεια ισχύος του διπλώματος οδήγησης για τους ηλικιωμένους θα αποτελούσε διάκριση εις βάρος τους και θα περιόριζε το δικαίωμά τους στην ελεύθερη μετακίνηση και τη συμμετοχή στην οικονομική και κοινωνική ζωή.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μεταθέτει στα κράτη-μέλη της ΕΕ την ευθύνη να αποφασίζουν αν οι οδηγοί θα πρέπει να περνούν από ιατρικές εξετάσεις (π.χ. για την όρασή τους ή για καρδιοαγγειακές παθήσεις) προκειμένου να συνεχίσουν να οδηγούν.

Οι Ευρωβουλευτές αποφάσισαν να υπάρχει πιο αυστηρό πλαίσιο για τους νέους οδηγούς κατά την πρώτη διετία απόκτησης του διπλώματος, π.χ. χαμηλότερα όρια κατανάλωσης αλκοόλ και πιο αυστηρές ποινές για επικίνδυνη οδήγηση.

Αποφασίστηκε επίσης – προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έλλειψη επαρκούς αριθμού επαγγελματιών οδηγών – να επιτρέπεται σε 18χρονους να μπορούν να αποκτούν δίπλωμα οδήγησης για φορτηγά ή λεωφορεία έως 16 θέσεων, με την προϋπόθεση ότι έχουν πιστοποιητικό επαγγελματικής επάρκειας. Επίσης, οι 17χρονοι θα έχουν τη δυνατότητα να οδηγούν αυτοκίνητα ή φορτηγά, με παρουσία δίπλα τους ενός έμπειρου οδηγού. Τέλος, εγκρίθηκε το ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης στο κινητό τηλέφωνο να είναι ίσης βαρύτητας με το φυσικό δίπλωμα. Οι αλλαγές θα πρέπει να εγκριθούν και από την Ευρωβουλή που θα προκύψει από τις εκλογές του Ιουνίου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA