Οι κυβερνήσεις στη Νότια Κορέα φέρεται να έχουν διαπράξει διαχρονικά πολλαπλές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λόγω ενός πλαισίου υιοθεσίας που είχε ως αποτέλεσμα την εξαγωγή παιδιών στο εξωτερικό για οικονομικό όφελος.
Έρευνα της Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης που παραθέτει το BBC, διαπιστώνει ότι η έλλειψη κρατικής εποπτείας επέτρεψε τη «μαζική εξαγωγή παιδιών» από ιδιωτικούς φορείς με γνώμονα το κέρδος και επικαλείται περιπτώσεις απάτης, παραποιημένων αρχείων και εξαναγκασμού.
Από τη δεκαετία του 1950, η Νότια Κορέα έχει στείλει περισσότερα παιδιά στο εξωτερικό για υιοθεσία από οποιαδήποτε άλλη χώρα, με τα περισσότερα να έχουν καταλήξει σε δυτικές χώρες.
Νότια Κορέα: Πώς «άνθισε» η βιομηχανία ψυχών
Τα τελευταία χρόνια, η ασιατική χώρα υιοθετεί μέτρα «θωράκισης» των διαδικασιών υιοθεσίας, αλλά πολλά παιδιά και οι βιολογικοί τους γονείς λένε ότι όσα πέρασαν εξακολουθούν να τους στοιχειώνουν.
«Ενώ πολλοί υιοθετημένοι είχαν την τύχη να μεγαλώσουν σε υγιείς οικογένειες, άλλοι υπέστησαν μεγάλες δυσκολίες και τραύμα λόγω ελαττωματικών διαδικασιών υιοθεσίας. Ακόμη και σήμερα, πολλοί συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις», είπε η Παρκ Σουν Γιουνγκ, η πρόεδρος της επιτροπής, σε συνέντευξη Τύπου.
Η έκθεση κυκλοφόρησε την Τετάρτη, μετά από έρευνα που ξεκίνησε το 2022.
Έκτοτε, 367 υιοθετημένοι, που είχαν σταλεί στο εξωτερικό μεταξύ 1964 και 1999, κατέθεσαν τις προσωπικές τους ιστορίες, αποκαλύπτοντας τις αθέμιτες πρακτικές του δικτύου υιοθεσίας.
Μέχρι στιγμής έχουν αναλυθεί περίπου 100 αναφορές, από τις οποίες 56 υιοθετημένοι αναγνωρίστηκαν ως θύματα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η επιτροπή εξακολουθεί να διερευνά άλλες υποθέσεις, με την έρευνα να λήγει τον Μάιο.
Στον απόηχο του πολέμου της Κορέας, η Νότια Κορέα ήταν μια από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο και λίγες οικογένειες ήθελαν να υιοθετήσουν παιδιά.
Στη συνέχεια, η κυβέρνηση ξεκίνησε ένα διακρατικό πρόγραμμα υιοθεσίας το οποίο χειρίζονταν ιδιωτικοί φορείς, στους οποίους παραχωρήθηκαν σημαντικές εξουσίες μέσω ειδικών νόμων.
Ωστόσο, υπήρξε μια «συστημική αποτυχία στην επίβλεψη και τη διαχείριση», η οποία οδήγησε σε πολυάριθμα λάθη που διέπραξαν αυτές οι υπηρεσίες, σύμφωνα με την έκθεση.
Οι ξένες υπηρεσίες είχαν απαιτήσει να τους επιτρέπεται ένας ελάχιστος αριθμός υιοθεσιών ανά μήνα, και οι κορεατικές υπηρεσίες συμμορφώθηκαν, «διευκολύνοντας μεγάλης κλίμακας υιοθεσίες μεταξύ των χωρών με ελάχιστη διαδικαστική εποπτεία».
Χωρίς κυβερνητικό κανονισμό για τα τέλη, οι κορεατικές υπηρεσίες χρέωναν μεγάλα ποσά και ζητούσαν επίσης «δωρεές», γεγονός που μετέτρεψε τις υιοθεσίες σε «βιομηχανία με γνώμονα τα κέρδη», σύμφωνα με την έκθεση.
Άλλα κενά περιλαμβάνουν υιοθεσίες που πραγματοποιήθηκαν χωρίς την κατάλληλη συγκατάθεση από μητέρες που γεννήθηκαν και ανεπαρκή έλεγχο των θετών γονέων.
Η επιτροπή συνέστησε στην κυβέρνηση να ζητήσει επίσημα συγγνώμη και να συμμορφωθεί με τα διεθνή πρότυπα για τις διακρατικές υιοθεσίες.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.