Μενού
Ινδία
Ινδία | AP
  • Α-
  • Α+

Ομάδα γεωφυσικών παρουσίασε μια νέα μελέτη η οποία δείχνει πως μια από τις πιο μεγάλες χώρες του κόσμου «χωρίζεται» στα δύο. Πρόκειται για την Ινδία που η τεκτονική της πλάκα έχει αρχίσει να «σπάει» σε δυο κομμάτια.

Η θεωρία για τον χωρισμό στα δύο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης, τον Δεκέμβρη του 2023. 

Η μελέτη εξετάζει τον σχηματισμό των Ιμαλαΐων, τα οποία είναι μια οροσειρά η οποία εκτείνεται σε πέντε χώρες (Ινδία, Πακιστάν, Νεπάλ, Κίνα και Μπουτάν), με την Geological society να υποστηρίζει ότι «η οροσειρά των Ιμαλαΐων και το θιβετιανό οροπέδιο έχουν σχηματιστεί ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης μεταξύ της Ινδικής πλάκας και της Ευρασιατικής Πλάκας που ξεκίνησε πριν από 50 εκατομμύρια χρόνια και συνεχίζεται μέχρι σήμερα».

Η χώρα που χωρίζεται υπογείως στα δύο 

Σύμφωνα με το περιοδικό Science, η μελέτη ξεκίνησε με τη διερεύνηση των επιπέδων ηλίου που υπάρχουν στις Θιβετιανές πηγές και παρουσίασε μια νέα θεωρία για τις πλάκες που βρίσκονται κάτω από την οροσειρά. 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα ηλίου ήταν υψηλότερα στο νότιο Θιβέτ σε σχέση με το βόρειο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ινδική τεκτονική πλάκα χωρίζεται στα δύο κάτω από το οροπέδιο του Θιβέτ.

Έπειτα με μια λειτουργία ενός δέκτη κύματος 3D ανέλυσαν την ινδική πλάκα που «αποκάλυψε το σχίσιμο ή την παραμόρφωση της ινδικής πλάκας».

Μία από τις εικόνες που καταγράφηκαν φάνηκε να δείχνει ενδείξεις ότι η κορυφή και η κάτω πλευρά της ινδικής πλάκας αποσπώνται. Έτσι, η ινδική πλάκα θα «σκιστεί» στα δύο, αντί να σπάσει και αυτό θα αναγκάσει το Θιβέτ να ανέβει ψηλότερα, ενώ το κάτω μισό της πλάκας θα πέσει πιο χαμηλά.

Ο Douwe van Hinsbergen, από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, δήλωσε στο Science: «Δεν γνωρίζαμε ότι οι ήπειροι θα μπορούσαν να συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο και αυτό είναι, για την επιστήμη της γης, είναι πολύ θεμελιώδες».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA