Μενού
ladi
Ελαιόλαδο σε ράφι καταστήματος | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Σαν είδος πολυτελείας άρχισε να αντιμετωπίζεται το ελαιόλαδο και στην Ισπανία, καθώς τα σούπερ μάρκετ άρχισαν να κλειδώνουν τις συσκευασίες του «υγρού χρυσού» με αντικλεπτικούς μηχανισμούς.

Η κίνηση αυτή έρχεται ως απάντηση στις ανεξέλεγκτα αυξανόμενες τιμές του λαδιού, και στο συνακόλουθο κύμα κλοπών τόσο ελαιολάδου όσο και καρπών ελιάς. Ενδεικτικά, ένα λίτρο εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου κοστίζει έως και 14,5 ευρώ σε κάποια σούπερ μάρκετ.

Καλπάζουσα ακρίβεια

«Βλέπουμε μεγάλη αύξηση των κλοπών», δήλωσε ο Ρουμπέν Ναβάρο, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Tu Super. Από τον Σεπτέμβριο, η αλυσίδα καταστημάτων κλειδώνει τα μπουκάλια των πέντε λίτρων στα ράφια, προκειμένου να αποτρέψει τις κλοπές.

«Είναι ένα παράλογο, ακραίο μέτρο, αλλά έχει δουλέψει», εξήγησε ο Ναβάρο. Η Tu Super δεν είναι η μόνη αλυσίδα που έχει λάβει απελπισμένα μέτρα. Σε καταστήματα των αλυσίδων Carrefour και Auchan στη Μαδρίτη, έχουν τοποθετηθεί αντικλεπτικά στα μπουκάλια του ενός λίτρου.

Η τιμή του «υγρού χρυσού», που πλέον ανέρχεται επισήμως στα 8 ευρώ το λίτρο, έχει αυξηθεί κατά 150% τα τελευταία δύο χρόνια στην Ισπανία, καθώς η ξηρασία στις νότιες περιοχές επηρέασε σημαντικά την παραγωγή.

Η αστυνομία της Ισπανίας κάνει επίσης λόγο για κλοπές από ελαιοτριβεία, ενώ μόλις τον Οκτώβριο είχε συλλάβει δύο άτομα, στο πλαίσιο έρευνας για την κλοπή 56 τόνων εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου.

Τα ισπανικά νοικοκυριά είναι ιστορικά από τους μεγαλύτερους καταναλωτές λαδιού παγκοσμίως, έχουν ωστόσο αναγκαστεί να μειώσουν δραστικά τις αγορές τους στην πολύτιμη πλέον τροφή. Αναφορικά, τον Σεπτέμβριο, οι πωλήσεις εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου μειώθηκαν κατά 17% σε ετήσια βάση.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA