Η κορωνίδα της ορειβατικής επιτυχίας, μία κορυφή όπου, λένε όσοι επέστρεψαν, μπορείς να ακούσεις τη φωνή του πλανήτη, το Έβερεστ έχει εντυπωθεί στον κόσμο ως η ψηλότερη κορυφή, και το πιο επικίνδυνο σκαρφάλωμα στον κόσμο.
Είναι όμως πράγματι έτσι; Σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια Britannica, το Έβερεστ θεωρείται η υψηλότερη κορυφή της οροσειράς των Ιμαλαΐων και φυσικά του κόσμου, με ύψος 8.850 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.
Αυτός όμως, όπως θα δούμε, δεν είναι ούτε ο μόνος, ούτε ο αντικειμενικός τρόπος για να μετρήσουμε το ύψος ενός βουνού.
Οι κορυφές που ανταγωνίζονται το Έβερεστ
Πρέπει να δώσουμε προσοχή στη φράση «πάνω από το επίπεδο της θάλασσας». Με αυτό το μέτρο το Έβερεστ πράγματι είναι αδιαφιλονίκητα ψηλότερο, αλλά το ίδιο δεν ισχύει αν η θάλασσα δεν αποτελεί σημείο αναφοράς.
Ένα από τα βουνά που «βάζει κάτω» το Έβερεστ είναι το Μάουνα Κέα της Χαβάης, το οποίο, αν μετρηθεί από τη βάση μέχρι την κορυφή του, έχει ύψος 10.210 μέτρα. Το πρόβλημα είναι πως περίπου το 60% του ύψους αυτού βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα. Το μισό Μάουνα Κέα είναι βυθισμένο στον Ειρηνικό.
Πάνω από το επίπεδο του ωκεανού, η κορυφή του μετρά μόλις 4.200 μέτρα.
Ακόμα ένα είναι το όρος Τσιμποράθο του Εκουαδόρ (Ισημερινός) που, αν θεωρήσουμε σημείο αναφορά το κέντρο της Γης, τότε η κορυφή του απέχει 6.400 χιλιόμετρα από αυτό, ενώ του Έβερεστ περίπου 2.000 μέτρα λιγότερο.
Αυτή η τεράστια διαφορά οφείλεται στο ότι η Γη δεν έχει τέλειο σφαιρικό σχήμα, αλλά ωοειδές. Καθώς λοιπόν είναι πεπλατυσμένη γύρω από τον Ισημερινό, όπου βρίσκεται το Τσιμποράθο, αυτό σημαίνει πως το βουνό αυτό στέκεται σε υπερυψωμένη βάση, σε σχέση με την κορυφή των Ιμαλαΐων.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.