Μενού
emvolio
Εμβόλιο | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Μια μητέρα που κατέφυγε σε μία δημοφιλή ένεση αδυνατίσματος, όταν άρχισε να δυσκολεύεται με τα τελευταία παραπανίσια κιλά της, αποκάλυψε πώς οι παρενέργειές της ήταν τόσο έντονες που βίωνε συμπτώματα σαν αυτά της εγκυμοσύνης.

Όπως γράφει η Sun, η μητέρα από τη Βρετανία αγόραζε την ένεση μέσω διαδικτύου τις τελευταίες έξι εβδομάδες, καθώς το Εθνικό Σύστημα Υγείας επιτρέπει τη διάθεση του φαρμάκου στη χώρα.

«Σαν αρχή εγκυμοσύνης»

Αφού πήρε πολλά κιλά κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid, η μητέρα αποφάσισε να καταφύγει σε σκευάσματα για απώλεια βάρους. Έπαιρνε ένα άλλο φάρμακο αδυνατίσματος και κατάφερε να χάσει πάνω από 20 κιλά, αλλά δεν μπορούσε να τα αποτινάξει όλα.

Έτσι πριν από περίπου έξι εβδομάδες, μεταπήδησε στην ένεση, που όπως λέει της κοστίζει περίπου 200 λίρες το μήνα. Το φάρμακο δρα αυξάνοντας το αίσθημα κορεσμού μετά από τα γεύματα. «Πραγματικά νιώθεις ότι χορταίνεις πιο γρήγορα, οπότε νιώθω λιγότερο πεινασμένη», δήλωσε η γυναίκα.

Αλλά την έκτη εβδομάδα χρήσης, άρχισε να εκδηλώνει αρκετές δυσάρεστες παρενέργειες. «Άρχισα να έχω έναν πονοκέφαλο σαν ημικρανία. Και επίσης νιώθω ναυτία. Όπως αυτή που νιώθεις στην αρχή της εγκυμοσύνης».

Επικίνδυνο αδυνάτισμα

Τα αποκαλούμενα «skinny jabs» ήταν δημοφιλή κυρίως στον χώρο της showbiz, και αποτελούν μέρος μιας νέας γενιάς φαρμάκων για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, με βάση τεχνολογία που αναπτύχθηκε για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2.

Οι πρώτες κλινικές μελέτες για αυτά τα σκευάσματα ήταν υποσχόμενες, με τις μετοχές των φαρμακευτικών που τα διαθέτουν να «εκτοξεύονται» τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι οι μοντέρνες ενέσεις αδυνατίσματος μπορούν να βλάψουν το έντερο. Δεδομένα από περίπου 5.000 ασθενείς έδειξαν ότι ακόμη και οι προηγουμένως υγιείς χρήστες διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο παγκρεατίτιδας, απόφραξης του εντέρου και παράλυσης του στομάχου.

Οι επιπλοκές αυτές μπορεί να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση για να διορθωθούν και ενδέχεται να αποβούν μοιραίες εάν δεν αντιμετωπιστούν. «Δεδομένης της ευρείας χρήσης αυτών των φαρμάκων, αυτές οι ανεπιθύμητες παρενέργειες, αν και σπάνιες, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από ασθενείς που σκέφτονται να τα χρησιμοποιήσουν» δήλωσε ο Mohit Sohdi, επικεφαλής της έρευνας.

Google News

Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

BEST OF LIQUID MEDIA