Μενού
Οι συμμετέχοντες προσέρχονται για το ετήσιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός
Οι συμμετέχοντες προσέρχονται για το ετήσιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Περισσότεροι από 250 δισεκατομμυριούχοι και εκατομμυριούχοι απαιτούν από την πολιτική ελίτ που συνήλθε για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Ντάβος να θεσπίσει και να αυξήσει τους φόρους στις περιουσίες τους, για την αποτελεσματική επιδότηση των υποδομών και δημόσιων υπηρεσιών σε όλο τον κόσμο.

«Το αίτημά μας είναι απλό: σας ζητάμε να φορολογήσετε εμάς, τους πιο πλούσιους στην κοινωνία», γράφουν σε ανοιχτή επιστολή τους προς τους παγκόσμιους ηγέτες.

«Αυτό δεν θα αλλάξει θεμελιωδώς το βιοτικό μας επίπεδο, δεν θα στερηθούν τίποτα τα παιδιά μας... αλλά θα μετατρέψει τον ακραίο και μη παραγωγικό ιδιωτικό πλούτο σε επένδυση για το κοινό μας δημοκρατικό μέλλον» μεταφέρει ο Guardian.

Ακραία ανισότητα

Στους πλούσιους υπογράφοντες από 17 χώρες συγκαταλέγονται η κληρονόμος της Disney, Abigail Disney, ο Brian Cox που έπαιξε τον φανταστικό δισεκατομμυριούχο Logan Roy στο Succession, ο ηθοποιός και σεναριογράφος Simon Pegg και η Valerie Rockefeller, κληρονόμος της πασίγνωστης και πανίσχυρης οικογένειας των ΗΠΑ.

«Είμαστε επίσης οι άνθρωποι που επωφελούνται περισσότερο από το status quo», ανέφεραν σε μια επιστολή με τίτλο Proud to Pay, την οποία θα προσπαθήσουν να παραδώσουν στους παγκόσμιους ηγέτες που συγκεντρώθηκαν στο Νταβός της Ελβετίας την Τετάρτη.

«Η ανισότητα έχει φτάσει σε οριακό σημείο και ο κίνδυνος που συνιστά για την οικονομική, κοινωνική και οικολογική σταθερότητα είναι σοβαρός και αυξάνεται καθημερινά. Εν ολίγοις, χρειαζόμαστε δράση τώρα».

Τι δείχνει έρευνα για τους υπερπλούσιους

Σύμφωνα με το μέσο, μια νέα δημοσκόπηση δείχνει ότι το 74% των υπερπλούσιων υποστηρίζει να τους επιβληθούν υψηλότεροι φόροι, για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής και στη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών. 

Μια έρευνα, που διεξήχθη από το Survation για λογαριασμό της ομάδας «Patriotic Millionaires», συγκέντρωσε τις γνώμες 2.300 εκατομμυριούχων από  χώρες των G20, που κατέχουν περισσότερα από 1 εκατομμύριο δολάρια σε επενδυτικά περιουσιακά στοιχεία.

Η δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι το 58% υποστήριξε τη θέσπιση φόρου περιουσίας 2% σε ιδιώτες με περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια και ότι το 54% πιστεύει ότι ο ακραίος πλούτος αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία.

Ο Βρετανός Guy Singh-Watson, πρώην αγρότης που έγινε επιχειρηματίας και ίδρυσε την εταιρεία διανομής οπωροκηπευτικών Riverford είπε: «Αυτή η δημοσκόπηση φαίνεται να δείχνει ότι ολόκληρος ο κόσμος, συμπεριλαμβανομένων των πλουσιότερων ανθρώπων, θέλει να φορολογήσει τους υπερπλούσιους».

Όπως εκτιμά, «Ένας "συντηρητικός" φόρος περιουσίας 1,7% στους πλουσιότερους 140.000 ανθρώπους της Βρετανίας θα μπορούσε να συγκεντρώσει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια λίρες για να χρηματοδοτηθεί ο δημόσιος τομέας».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

  • 1

BEST OF LIQUID MEDIA