Μενού
kamala harris
Η Καμάλα Χάρις. | AP Photo/Jacquelyn Martin
  • Α-
  • Α+

Με τεράστιο ενδιαφέρον για το μέλλον του πλανήτη παρακολουθεί η παγκόσμια κοινή γνώμη την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ.

Καμάλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ τίθενται αντιμέτωποι την Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024 όταν θα στηθούν οι 60ές προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, σε μια από τις πιο αμφίρροπες και συνάμα κρίσιμες εκλογικές μάχες των τελευταίων δεκαετιών.

Πώς θα επηρεάσει την Ευρώπη μια ενδεχόμενη εκλογή της Καμάλα Χάρις, η οποία εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις να έχει έστω και με βραχεία κεφαλή το προβάδισμα;

Το μεγαλύτερο αγκάθι για την ασφάλεια της Ευρώπης, ο πόλεμος στην Ουκρανία, παραμένει ένα θέμα ζωτικής σημασίας και βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της ΕΕ.

«Όπως ο πρόεδρος Μπάιντεν, έτσι και εγώ έχουμε καταστήσει σαφές τα τελευταία τρία χρόνια, ότι δεσμευόμαστε να τηρήσουμε τους διεθνείς κανόνες δικαίου, να υπερασπιστούμε τις δημοκρατικές αξίες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και να συνεργαστούμε με τους συμμάχους μας για να τους κοινούς μας στόχους», είπε η Χάρις στην ομιλία της κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Η Ευρώπη ελπίζει ότι αυτό το κοινό όραμα θα μεταφερθεί σε μια πιθανή κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό την ηγεσία της Χάρις, τονίζει σε δημοσίευμά του το ip-quarterly.com.

Εκλογές ΗΠΑ: Οι επιπτώσεις της εκλογής της Καμάλα Χάρις για την Ευρώπη

Η Ευρώπη είναι αισιόδοξη, αλλά και όχι 100% σίγουρη, καθώς ο Μπάιντεν αποχωρεί και η Χάρις προετοιμάζεται για τη θέση της προέδρου, επισημένεται χαρακτηριστικά.

Σε αντίθεση με τον Μπάιντεν, η Καμάλα Χάρις δεν έχει μακροχρόνιους και βαθείς δεσμούς με την Ευρώπη, υπογραμμίζει η αρθρογράφος Τζεν Κίρμπι.

Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με τη δημοσιογράφο, φαίνεται ότι η Ευρώπη δεν έχει να ανησυχεί για πολλά.

Η Χάρις είναι πιθανό να συνεχίσει την πολιτική του Μπάιντεν όσον αφορά τις διατλαντικές σχέσεις.

Η Χάρις δεν ήρθε στην αντιπροεδρία με μεγάλη εμπειρία στην εξωτερική πολιτική, αλλά έχει επανειλημμένα ξεκαθαρίσει, μεταξύ άλλων στην εκστρατεία της για το 2020, ότι εκτιμά τις εταιρικές σχέσεις των ΗΠΑ, και τις θεωρούσε βασικό συστατικό για ειρήνη και ασφάλεια.

Όσον αφορά την ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα, αν η Χάρις γίνει πρόεδρος εκτιμάται ότι θα παρέμενε ισχυρός υποστηρικτής του ΝΑΤΟ και θα συνέχιζε να βοηθά σημαντικά την Ουκρανία.

Παράλληλα, η Χάρις πιθανότατα θα βασιστεί στις πολιτικές του Μπάιντεν για τη βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προβλέπονται από τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού.

Η Χάρις άλλωστε έχει τονίσει την αναγκαιότητα διατάξεων υπέρ του κλίματος σε οποιεσδήποτε συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών.

Η κυβέρνησή της μπορεί να δώσει περισσότερο χώρο σε προσπάθειες όπως οι συνομιλίες ΗΠΑ-ΕΕ για τον «πράσινο χάλυβα», οι οποίες σταμάτησαν υπό τον Μπάιντεν.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια κυβέρνηση με επικεφαλής την Χάρις μπορεί να προσφέρει νέες ευκαιρίες στην Ευρώπη να συνεργαστεί με την Ουάσιγκτον.

Ο Φραντσέσκο Νικόλι, επίκουρος καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Politecnico Institute του Τορίνο στην Ιταλία, είπε ότι η τρέχουσα πορεία σύγκλισης ΗΠΑ-Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πιθανό να συνεχιστεί υπό την προεδρία της Χάρις, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τομείς όπως το εμπόριο, η τεχνητή νοημοσύνη, η τεχνολογία και πολιτική για το κλίμα.

«Σχετικά με την Ουκρανία, μπορούμε ίσως να περιμένουμε πιο τολμηρή προσέγγιση από αυτή του Μπάιντεν», είπε ο ίδιος στο CNBC.

Ο Σούντχα Ντέιβιντ Γουίλπ, από το think tank “German Marshall Fund” των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε σε πρόσφατη ανάρτηση στο blog του ότι μια νίκη της Χάρις τον Νοέμβριο «θα πρόσφερε χώρο και ανάσα στην Ευρώπη για να ενισχύσει τις αμυντικές της ικανότητες».

«Η Χάρις δεν θα διαταράξει τη διατλαντική σχέση, αλλά η εστίασή της στην εξωτερική πολιτική θα στρεφόταν φυσικά πρώτα στην Κίνα καθώς και στην αντιμετώπιση άμεσων κρίσεων στη Μέση Ανατολή και στα νότια σύνορα των ΗΠΑ – θέματα που έχουν μεγαλύτερη συνάφεια με την αμερικανική εσωτερική πολιτική», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA