Μενού
erntogan-haniye
Ερντογάν - Χανίγιε | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που το Κατάρ ανακοινώνει ότι επανεξετάζει τη στάση του όσον αφορά τον διαμεσολαβητικό του ρόλο στον πόλεμο στη Γάζα, ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης, Ισμαήλ Χανίγε, μετέβη στην Τουρκία, όπου συναντήθηκε επί 2,5 ώρες στην Κωνσταντινούπολη με τον πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με φόντο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, είχε πορηγηθεί πριν από τρεις ημέρες η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στο Κατάρ, όπου συνατήθηκε με τον Χανίγε. Εάν το Κατάρ αποσυρθεί από τις προσπάθειες διαμεσολάβησης, η Τουρκία θα μπορούσε να επιδιώξει να ενισχύσει το προφίλ της διαμεσολάβησης με βάση τους δεσμούς της με τη Χαμάς.

Γενικότερα η σημερινή ημέρα χαρακτηρίζεται από έντονη διπλωματική κινητικότητα με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Κινητικότητα η οποία δεν αποκλείεται να θέσει νέους όρους στο σκηνικό πολέμου στην περιοχή.

Συνάντηση των ΥΠΕΞ Τουρκίας και Αιγύπτου στην Κωνσταντινούπολη

Εκτός από τον Χανίγιε, στην Κωνσταντινούπολη βρέθηκε σήμερα και ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι.

Σε συνέντευξη που παραχώρησαν από κοινού μετά τη συνάντησή τους, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η συνεργασία των δύο χωρών δεν είναι μόνο προς όφελος των δύο χωρών αλλά προς το συμφέρον των λαών και της περιοχής μας.

Δήλωσε επίσης ότι «η κατοχή των Παλαιστινιακών Εδαφών από το Ισραήλ και η άνευ όρων υποστήριξη της Δύσης προς αυτό είναι ένας από τους κύριους λόγους για το πρόβλημα της αστάθειας στη Μέση Ανατολή».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι ο πόλεμος στη Γάζα ενεργοποίησε τα «τεκτονικά ρήγματα» μεταξύ καταπιεσμένων και καταπιεστών σε παγκόσμια κλίμακα και εξέφρασε την άποψη ότι πρόκειται για την αφετηρία μιας αναμέτρησης με στόχο την ανατροπή του άδικου, όπως είπε, συστήματος παγκόσμιας ηγεμονίας.

Εάν δεν αντιμετωπιστεί το Παλαιστινιακό, οι εντάσεις στην περιοχή θα συνεχίσουν να κλιμακώνονται, είπε ο Φιντάν, σημειώνοντας: «Εάν αυτή η κρίση δεν επιλυθεί σωστά, εάν δεν δοθεί στους Παλαιστίνιους το κράτος, η ανεξαρτησία και η κυριαρχία που τους αξίζει, τέτοιες κρίσεις θα συνεχίσουν να κλιμακώνονται στην περιοχή μας».

Οι άλλες χώρες, είπε, «δεν πρέπει να εφησυχάσουν στην πολυτέλεια σκεπτόμενες ότι "αυτά τα πράγματα συμβαίνουν μόνο στη Μέση Ανατολή, δεν θα μας επηρεάσουν"», καθώς, όπως υποστήριξε, η κρίση θα χτυπήσει και τη δική τους πόρτα.

Επανέλαβε ότι πρώτη μας προτεραιότητα θα πρέπει να είναι ο τερματισμός της ισραηλινής κατοχής και η υλοποίηση της λύσης των δύο κρατών.

Ο Χακάν Φιντάν ανέφερε, παράλληλα, ότι συζήτησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του την κατάσταση στη Λιβύη και «πώς μπορούμε να συμβάλουμε από κοινού στην ακεραιότητα και τη σταθερότητα» της χώρας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, τόνισε ότι «οι Παλαιστίνιοι υπέστησαν μια μεγάλη απώλεια, η διεθνής κοινότητα το παρακολουθεί εμβρόντητη και πρέπει να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα το συντομότερο δυνατό».

Η Αίγυπτος, είπε, θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός το συντομότερο δυνατό, εκφράζοντας την ανησυχία του για κλιμάκωση αυτή τη στιγμή. «Υπάρχει η πιθανότητα η ένταση αυτή να εξαπλωθεί» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις επιθέσεις μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, υποστήριξε ότι «τα πρόσφατα γεγονότα έχουν αποσπάσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας από τις τραγικές συνθήκες στη Γάζα».

Οι δύο υπουργοί απέφυγαν να δώσουν σαφή απάντηση όταν ρωτήθηκαν πότε θα πραγματοποιηθεί η προαναγγελθείσα εδώ και μήνες επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στην Τουρκία. Ο Σάμεχ Σούκρι ευχήθηκε απλώς η επίσκεψη αυτή να πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα.

Τέλος, οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών συνεργάστηκαν και για την προετοιμασία του επόμενου Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Αιγύπτου - Τουρκίας και εξέτασαν τρόπους για αύξηση του όγκου συναλλαγών του μεταξύ τους εμπορίου, από 8 δισ. δολάρια που είναι σήμερα, στα 15 δισ. δολάρια, στόχο που έθεσαν από κοινού οι πρόεδροι των δύο χωρών στη συνάντησή τους στις 12 Φεβρουαρίου στο Κάιρο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA