Μενού
tsipras
Ο Αλέξης Τσίπρας στο Συμβούλιο της Ευρώπης | EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

«Η Ευρώπη πρέπει να ζητήσει με πολύ ξεκάθαρο την άμεση κατάπαυση του πυρός στην Γάζα και την επιστροφή όλων των ομήρων», υπογράμμισε από το βήμα της Κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Αλέξης Τσίπρας.

«Φοβάμαι ότι όσον αφορά στη Μέση Ανατολή, η Ευρώπη δεν βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Μιλάμε, εδώ, κάθε μέρα για ανθρώπινα δικαιώματα και διεθνές δίκαιο στην Ευρώπη, αλλά λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορά μας, στην Παλαιστίνη, 33.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις, το 70% των οποίων -λέει ο κ. Borel- είναι αθώοι πολίτες, άμαχοι», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας καταδίκασε «τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από την Χαμάς» αλλά και τις ιρανικές επιθέσεις. Επίσης καταδίκασε την στήριξη του Ιράν στη Χαμάς και επεσήμανε ότι «αν το Ισραήλ επιλέξει να απαντήσει στρατιωτικά, όπως έκανε στη Δαμασκό, η κλιμάκωση είναι δεδομένη και εκατομμύρια άνθρωποι θα κινδυνεύσουν».

«Οφείλουμε με πολύ ξεκάθαρο τρόπο να δηλώσουμε ότι πρέπει να υπάρξει άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα με επιστροφή όλων των ομήρων», διεμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Πρέπει να τοποθετηθούμε ξεκάθαρα ενάντια σε οποιαδήποτε στρατιωτική κλιμάκωση», είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Τσίπρας: «Λύση των δύο κρατών»

«Πρέπει να υποστηρίξουμε τον τερματισμό της κατοχής και την επανέναρξη αξιόπιστων συνομιλιών για λύση δύο κρατών. Στη βάση των συνόρων του 1967, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα ενός Παλαιστινιακού κράτους, που θα ζει ειρηνικά με το Ισραήλ», συμπλήρωσε.

Για τη στάση της Ευρώπης ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την ΕΕ να πάρει θέση και να προωθήσει μια ειρηνευτική διάσκεψη, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει την προοπτική αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους επί τη βάσει της λύσης, με διεθνείς εγγυήσεις και για το Ισραήλ.

Επίσης, δεν άφησε ασχολίαστη την απαγόρευση από την γερμανική κυβέρνηση της εκδήλωσης στην οποία ήταν ομιλητής και ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Τσίπρας: «Μήνυμα υποκρισίας»

«Αν συνεχίσουμε να παίζουμε με τις λέξεις ή να παρεμποδίζουμε τον ελεύθερο διάλογο για το μεσανατολικό, όπως είδαμε να γίνεται στη Γερμανία, τότε στέλνουμε μήνυμα σε όλον τον κόσμο ότι οι ευρωπαϊκές αξίες δεν συνιστούν τίποτα περισσότερο από υποκρισία», είπε χαρακτηριστικά.

«Στέλνουμε το μήνυμα ότι οι κανόνες μας, βασίζονται σε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Η αλήθεια είναι μία. Είτε οι ευρωπαϊκές αξίες ισχύουν παντού, είτε δεν είναι αξίες», είπε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA