Μενού
tanker.jpg
Τάνκερ που μεταφέρει πετρέλαιο. | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Αίσιος τέλος στην περιπέτεια του Έλληνας μέλος του πληρώματος του πλοίου St Nikolas, το οποίο τέθηκε υπό καθεστώς ομηρίας από τις ιρανικές Αρχές, ανοιχτά του Ιμάν.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχαν διπλωματικές πηγές, «κατόπιν σχετικών οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με ενέργειες του πρέσβη της Ελλάδας στην Τεχεράνη Στυλιανού Γαβριήλ, που έγιναν αποδεκτές από το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, κατέστη δυνατός ο επαναπατρισμός του Έλληνα ναυτικού που επέβαινε στο πλοίο St Nikolas».

Ο ναυτικός κατευθύνεται προς την Ελλάδα, έχοντας πλέον απελευθερωθεί.

Η ανακοίνωση της εταιρείας

«Η εταιρεία παραμένει προσηλωμένη στην ασφαλή απελευθέρωση όλων των μελών του πληρώματος. Οι υπόλοιποι 18 ναυτικοί, που εξακολουθούν να βρίσκονται επάνω στο δεξαμενόπλοιο που είναι αγκυροβόλιο του Μπαντάρ Αμπάς στο Ιράν, είναι όλοι καλά στην υγεία τους και έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν με τις οικογένειές τους» τονίζεται στην ανακοίνωσή της Empire Navigation Inc.

Προστίθεται επίσης ότι η εταιρεία βρίσκεται επίσης σε επαφή με τον Πρέσβη των Φιλιππίνων στο Ιράν, ο οποίος πρόκειται να επισκεφθεί το πλοίο μετά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών που επιβάλλονται από τις τοπικές αρχές.

Επισημαίνει ότι η κυβέρνηση των Φιλιππίνων καταβάλλει από την πρώτη κιόλας μέρα του περιστατικού συνεχείς διαπραγματευτικές προσπάθειες για την ασφαλή επιστροφή και των υπολοίπων ναυτικών που είναι καλά στην υγεία τους.

Το χρονικό της κατάληψης του ελληνόκτητου τάνκερ

Το πετρελαιοφόρο ελληνικών συμφερόντων κατελήφθη το πρωί της Πέμπτης (11/1) από ενόπλους και αργότερα το Ιράν επιβεβαίωσε πως πρόκειται για δική της επιχείρηση.

Έπλεε φορτωμένο με περίπου 145.000 μετρικών τόνους αργού πετρελαίου, έχοντας ξεκινήσει από τη Βασόρα στο Ιράκ με προορισμό την Aliaga στην Τουρκία μέσω της διώρυγας του Σουέζ.

Το εν λόγω πλοίο είχε εμπλακεί σε μια πολύχρονη διαμάχη η οποία οδήγησε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης στην κατάσχεση ενός εκατομμυρίου βαρελιών ιρανικού αργού πετρελαίου.

Το περιστατικό έλαβε χώρα τα ύδατα μεταξύ του Ομάν και του Ιράν, σε μια περιοχή που διέρχονται τα πλοία που εισέρχονται και εξέρχονται από το Στενό του Ορμούζ, και στη συνέχεια μετακινήθηκε προς το Ιράν.

Η χώρα «συνέλαβε» το St Nikolas, το οποίο ήταν φορτωμένο με ιρακινό αργό με προορισμό την Τουρκία, σε αντίποινα για την κατάσχεση πέρυσι από τις Ηνωμένες Πολιτείες από το ίδιο σκάφος του ιρανικού πετρελαίου που μετέφερε τότε, μετέδωσαν ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA