Μενού
Τάνκερ
Τάνκερ | AP Photos
  • Α-
  • Α+

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στον Κόλπο του Ομάν το πρωί της Πέμπτης (11/01), καθώς σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, κατελήφθη πετρελαιοφόρο ελληνικών συμφερόντων από ενόπλους.

Οι υποψίες για την κατάληψη του δεξαμενόπλοιου από τους ενόπλους έχουν «πέσει», όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, στο Ιράν καθώς το πλοίο ήταν κάποτε γνωστό ως Suez Rajan και είχε εμπλακεί σε μια πολύχρονη διαμάχη η οποία οδήγησε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης στην κατάσχεση 1 εκατομμυρίου βαρελιών ιρανικού αργού πετρελαίου σε αυτό.

Αυτό που αξίζει να επισημανθεί είναι ότι την είδηση κατάληψης του πλοίου με την ελληνική σημαία στο Ομάν επιβεβαίωσε και το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το οποίο πρόσθεσε πως ένας Έλληνας ναυτικός είναι μεταξύ του πληρώματος, ναυτολογημένος ως δόκιμος Πλοίαρχος ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται ενέργειες του μαζί με τον υπουργείο Εξωτερικών για να αφεθεί ελεύθερος.

Η Βρετανική, ιδιωτική εταιρεία πληροφοριών Ambrey δήλωσε ότι «έξι άνδρες με στρατιωτικό εξοπλισμό επιβιβάστηκαν στο πλοίο», το οποίο αναγνώρισε ως το πετρελαιοφόρο ελληνικών συμφερόντων, St. Nikolas. Είπε ότι οι άνδρες είχαν καλύψει τις κάμερες παρακολούθησης κατά την επιβίβασή τους.

Κατάληψη πλοίου στο Ομάν: Το χρονικό

Για την κατάληψη του δεξαμενόπλοιου ελληνικών συμφερόντων στον Κόλπο του Ομάν ενημέρωσε για πρώτη φορά, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία United Kingdom Maritime Trade Operations, η οποία παρέχει προειδοποιήσεις στους ναυτικούς στη Μέση Ανατολή.

Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε ότι το περιστατικό σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Πέμπτης στα ύδατα μεταξύ του Ομάν και του Ιράν, σε μια περιοχή που διέρχονται τα πλοία που εισέρχονται και εξέρχονται από το Στενό του Ορμούζ.

Η εταιρεία από το Ηνωμένο Βασίλειο περιέγραψε ότι έλαβε αναφορά από τον υπεύθυνο ασφαλείας του πλοίου ότι άκουσε «άγνωστες φωνές από το τηλέφωνο» μαζί με τον καπετάνιο του πλοίου. Είπε ότι περαιτέρω προσπάθειες να επικοινωνήσει με το πλοίο απέτυχαν και ότι οι άνδρες που επιβιβάστηκαν στο πλοίο φορούσαν «μαύρες στρατιωτικού τύπου στολές με μαύρες μάσκες».

Κατάληψη πλοίου στο Ομάν: Ποιο είναι το πετρελαιοφόρο

Το St Nikolas είχε προηγουμένως ονομαστεί Suez Rajan, το οποίο συνδεόταν με την ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Empire Navigation. Η προσοχή άρχισε να επικεντρώνεται στο Suez Rajan τον Φεβρουάριο του 2022, όταν η ομάδα United Against Nuclear Iran δήλωσε ότι υποψιάζεται ότι το δεξαμενόπλοιο μετέφερε πετρέλαιο από το νησί Khargh του Ιράν, τον κύριο τερματικό σταθμό διανομής πετρελαίου στον Περσικό Κόλπο. Δορυφορικές φωτογραφίες και ναυτιλιακά δεδομένα που αναλύθηκαν τότε από το AP υποστήριξαν τον ισχυρισμό.

Για μήνες, το πλοίο βρισκόταν στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας στα ανοικτά των βορειοανατολικών ακτών της Σιγκαπούρης, πριν αποπλεύσει ξαφνικά για τις ακτές του Τέξας χωρίς εξήγηση. Το πλοίο εκφόρτωσε το φορτίο του σε ένα άλλο δεξαμενόπλοιο τον Αύγουστο, το οποίο απελευθέρωσε το πετρέλαιό του στο Χιούστον στο πλαίσιο μιας εντολής του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο 5ος Στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, ο οποίος περιπολεί στη Μέση Ανατολή, δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό του περιστατικού. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA του Ιράν, επικαλούμενο ξένα δημοσιεύματα, αναφέρθηκε στην επιβίβαση αλλά δεν είπε κάτι περισσότερο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA