Μενού
tanker.jpg
Τάνκερ που μεταφέρει πετρέλαιο. | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Το Ιράν επιβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις του κατέλαβαν το ελληνόκτητο πετρελαιοφόρο St. Nikolas στον Κόλπο του Ομάν, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Associated Press. Στο πλοίο έκαναν ρεσάλτο ένοπλοι άνδρες με μαύρες στρατιωτικές στολές.

Στο ίδιο δημοσίευμα του AP αναφέρεται ότι το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA δημοσίευσε ένα σύντομο ρεπορτάζ στο οποίο λέει ότι έγινε κατάσχεση από το ιρανικό ναυτικό χωρίς όμως να προσδιορίζει το πλοίο. Ωστόσο, τονίζεται ότι η κίνηση έγινε κατόπιν δικαστικής εντολής.

Το υπουργείο Ναυτιλίας παρακολουθεί το θέμα, ενώ μεταξύ του πληρώματος βρίσκεται και ένας Έλληνας. Πρόκειται για 20χρονο δόκιμο πλοίαρχο, μέλος του 19μελούς πληρώματος. Οι υπόλοιποι 18, σύμφωνα με πληροφορίες είναι από τις Φιλιππίνες.

Πειρατεία στο Ομάν: Οι τελευταίες εξελίξεις

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη η η ραδιοασύρματη επικοινωνία του πληρώματος με τις αρχές, ενώ το πλοίο που έχει τη σημαία των Νήσων Μάρσαλ, είναι ελληνικών συμφερόντων και είχε ναυλωθεί από εταιρεία στην Τουρκία προκειμένου να μεταφέρει πετρέλαιο.

Είχε ξεκινήσει από τη Βασόρα του Ιράκ και μέσω του Στενού του Ορμούζ βγήκε στον κόλπο του Ομάν όπου έγινε το ρεσάλτο των 5 ατόμων, οι οποίοι ντυμένοι με στρατιωτικά ρούχα και μάσκες, ακινητοποίησαν το πλήρωμα και έκλεισαν και το σύστημα ΑIS, δηλαδή το σύστημα του εντοπισμού του πλοίου.

Εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας στο πρακτορείο Reuters υποστήριξε ότι το πλοίο μετέφερε 145.000 μετρικούς τόνους πετρελαίου από το Ιράκ, προς την Τουρκία.

Χάος στη Μέση Ανατολή

Την ίδια ώρα, διεθνή πρακτορεία ειδήσεων κάνουν λόγο για νέο περιστατικό χάους στις θαλάσσιες περιοχές της Μέσης Ανατολής.

Στην Ερυθρά Θάλασσα οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης που υποστηρίζονται από το Ιράν επιτίθενται σε πλοία εν μέσω του πολέμου Ιραήλ – Χαμάς.

Το ρεσάλτο στο ελληνόκτητο πλοίο σημειώθηκε πιθανώς μεταξύ Ομάν και Ιράν, στα στενά του Ορμούζ. Πρόκειται για σημείο από όπου διέρχεται περίπου το 20% των εμπορικών πλοίων διεθνώς.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA