«Ένας αγώνας μαφιόζων για την παγκόσμια εξουσία έχει ξεκινήσει, και όπως φαίνεται δεν ταιριάζει στην Αμερική. Άλλες χώρες σχεδιάζουν ήδη την εποχή της ανομίας» γράφει το βρετανικό οικονομικό περιοδικό Economist, περιγράφοντας τη διεθνή «σκακιέρα» μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.
Στροφή στην εξουσία είναι η καλύτερη φράση για να περιγράψει κανείς τις Ηνωμένες Πολιτείες από τις εκλογές του Νοεμβρίου και μετά, όταν η «καλύτερη Δημοκρατία στον κόσμο», όπως αυτοπροσδιορίζεται, εξέλεξε τον Ντόναλντ Τραμπ στον προεδρικό θώκο.
Με τον Ντόναλντ Τραμπ να φοράει το καπέλο του MAGA και έχοντας ως συνοδοιπόρους τον Βλαντίμιρ Πούτιν, τον πιο στενό του σύμμαχο, τον Σι Τζινπίνγκ, τον πιο βασικό του αντίπαλο, τον Ταγίπ Ερντογάν, τον Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν και τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Economist σε ένα πορτοκαλί φόντο, περιγράφει τη «νέα τάξη πραγμάτων».
«Η ρήξη της τάξης πραγμάτων μετά το 1945 κερδίζει έδαφος. Σε εξαιρετικές σκηνές στον ΟΗΕ αυτή την εβδομάδα, η Αμερική τάχθηκε με τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα εναντίον της Ουκρανίας και της Ευρώπης» γράφει αρχικά ο Economist.
«Ο πιθανός νέος καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, προειδοποιεί ότι μέχρι τον Ιούνιο το ΝΑΤΟ μπορεί να έχει πεθάνει. Γρήγορα πλησιάζει ένας κόσμος που η ισχύς είναι δίκαιη, στον οποίο οι μεγάλες δυνάμεις κλείνουν συμφωνίες και εκφοβίζουν τις μικρές» περιγράφει το περιοδικό για τη νέα τάξη πραγμάτων σε γεωπολιτικό επίπεδο.
«Η ομάδα Τραμπ ισχυρίζεται ότι οι συμφωνίες της θα φέρουν την ειρήνη και ότι, μετά από 80 χρόνια που την κορόιδευαν, η Αμερική θα μετατρέψει το καθεστώς της υπερδύναμης σε κέρδος. Αντίθετα, θα κάνει τον κόσμο πιο επικίνδυνο και την Αμερική πιο αδύναμη και φτωχή» συμπληρώνει.
- Δολοφονία στη Θεσσαλονίκη: Παραδόθηκε ο 25χρονος που είχε ταυτοποιηθεί - Τα πρώτα του λόγια
- Ο Λαφαζάνης με τον Χαμενεΐ και το πρόβλημα του να μην μπορούμε να πιστέψουμε πια στα μάτια μας
- Μια αναμενόμενη διαγραφή
- Χαιρετά σιγά σιγά για να γεννήσει η Κατερίνα Καινούργιου: Πότε αποχωρεί και ποιος θα την αντικαταστήσει
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.