Στις 6 Ιουνίου του 2023 το Ιράν παρουσίασε ένα νέο όπλο που προκάλεσε ανησυχία τόσο στο Ισραήλ όσο και στις ΗΠΑ. Περίπου 15 μήνες αργότερα, το απόγευμα της Τρίτης, η Τεχεράνη αποφάσισε να κάνει την «παρουσίαση» του όπλου αυτού στο Τελ Αβίβ, κλιμακώνοντας ακόμα περισσότερο την επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Μέση Ανατολή.
Το όπλο αυτό ονομάζεται «Fattah 2» και είναι ένας υπερηχητικός, βαλλιστικός πύραυλος. Περίπου 200 από αυτούς εκτοξεύτηκαν κατά της πρωτεύουσας του Ισραήλ χθες.
Από τη μια το Ιράν λέει πως το 90% των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν βρήκαν το στόχος τους, ενώ από την άλλη Ισραήλ και ΗΠΑ λένε πως λίγοι είναι αυτοί που «γλίτωσαν» από την αντιεροπορική προστασία.
Τι είναι ο Fattah 2
Ο υπερηχητικός, βαλλιστικός πύραυλος του Ιράν Fattah 2, μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα έως και 15 Mach (5.145 μέτρα ή 16.880 πόδια ανά δευτερόλεπτο), έχει βεληνεκές 1.400 km (870 μίλια) και διαθέτει κινητό δευτερεύον ακροφύσιο, παράλληλα χρησιμοποιεί στερεά προωθητικά που επιτρέπουν υψηλή ευελιξία.
Το Fattah 2, ένας υπερηχητικός πύραυλος τελευταίας τεχνολογίας, είναι εξοπλισμένος με δυνατότητες ολίσθησης, κατατάσσοντάς τον στις κατηγορίες Hypersonic Glide Vehicle (HGV) και Hypersonic Cruise Missile (HCM).
Ο Fattah 2 μπορεί (θεωρητικά) να φτάσει τους ισραηλινούς στόχους σε λιγότερο από επτά λεπτά. Αυτό αφήνει ελάχιστα περιθώρια ανίχνευσης και αναχαίτισης, ακόμη και για το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ, το περίφημο Iron Dome.
Ο Ανώτατος Ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ είναι αυτός που έδωσε το όνομα του πυραύλου το οποίο μεταφράζεται στα αραβικά ως «το ανοιχτήρι». Ο λόγος που έδωσε το συγκεκριμένο όνομα είναι, μάλλον, προφανής: Μπορεί να διαπεράσει κάθε αντιαεροπορικό σύστημα.
Τα υπερηχητικά βλήματα κινούνται με πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου ή μεγαλύτερη και είναι ευέλικτα, καθιστώντας δύσκολη τη στόχευση των αμυντικών συστημάτων και των ραντάρ καθώς μπορεί να ακολουθήσει μια πιο τυχαία διαδρομή προς τον επιδιωκόμενο στόχο του αφού ξαναβυθιστεί στην ατμόσφαιρα της γης.
«Άλμα γενιάς» για την ιρανική πυραυλική τεχνολογία
Μέχρι τώρα μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Κίνα και η Βόρεια Κορέα πιστεύεται ότι έχουν δοκιμάσει επιτυχώς υπερηχητικούς πυραύλους, αλλά οι ακριβείς λεπτομέρειες του οπλισμού παραμένουν ελάχιστες.
Ο επικεφαλής αεροδιαστημικής του IRGC (των Φρουρών της Επανάστασης όπως είναι ευρύτερα γνωστοί) Amir Ali Hajizadeh είχε πει πως ο νέος πύραυλος αντιπροσωπεύει ένα «άλμα γενιάς» για την ιρανική πυραυλική τεχνολογία, καθώς μπορεί να ελίσσεται εντός και εκτός της ατμόσφαιρας της γης και να διεισδύσει σε οποιοδήποτε σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας.
«Το Fattah δεν μπορεί να καταστραφεί από κανένα άλλο πύραυλο λόγω του τρόπου με τον οποίο κινείται σε διαφορετικές κατευθύνσεις και σε διαφορετικά υψόμετρα» είχε πει στην παρουσίαση του νέου όπλου.
Η Δύση και το Ισραήλ έχουν εκφράσει επανειλημμένα ανησυχία για το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν, λέγοντας ότι οι βαλλιστικοί πύραυλοι της χώρας θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά πυρηνικών κεφαλών – κάτι που η Τεχεράνη αρνείται ότι επιδιώκει.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.