Μενού
FerdinandBerthier
Ferdinand Berthier | YouTube
  • Α-
  • Α+

Τον Γάλλο, κωφό εκπαιδευτικό, Ferdinand Berthier, που θεωρείται ευρέως ένας από τους πρώτους υποστηρικτές της ταυτότητας και της κουλτούρας των κωφών, τιμά η Google με το σημερινό της doodle.

Γεννημένος στις 30 Σεπτεμβρίου 1803 στη Λουχάνς, ο Berthier άφησε πίσω του την ύπαιθρο της νοτιοανατολικής Γαλλίας προκειμένου να πάει στο Παρίσι και να μάθει βασικές επαγγελματικές δεξιότητες αλλά και να λάβει την αντίστοιχη παιδεία για να ακολουθήσει το επάγγελμα του εμπόρου που τόσο ήθελε. Φοίτησε (το 1811) ως νεαρός μαθητής στο διάσημο σχολείο για κωφούς στο Παρίσι, το Institut National de Jeunes Sourds de Paris, το οποίο ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1750. Εκείνη την εποχή διευθυντής του σχολείου ήταν ο σπουδαίος δάσκαλος των κωφών και κληρικός Roch-Ambroise Sicard.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Institut National de Jeunes Sourds de Paris, επηρεάστηκε από τον δάσκαλό του Roch-Ambroise Auguste Bébian, ο οποίος παρά το γεγονός πως είχε την ακοή του είχε μάθει τη γαλλική νοηματική γλώσσα, βοήθησε όσο κανείς άλλος τους κωφούς συνανθρώπους του και ήταν αυτός που δημοσίευσε την πρώτη συστηματική μελέτη για την υπεράσπιση της γλώσσας των κωφών.  Ο Berthier επηρεάστηκε επίσης από δύο σημαντικούς κωφούς μαθητές του σχολείου που αργότερα έγιναν δάσκαλοι: τον Jean Massieu και τον Laurent Clerc. Μέχρι την ηλικία των 27 ο Berthier, είχε εγκαταλείψει το παιδικό του όνειρο να γίνει έμπορος και είχε γίνει ένας από τους πιο σημαντικούς καθηγητές στο σχολείο.

Στα τέλη του 1837 ο Berthier ζήτησε από τη γαλλική κυβέρνηση άδεια για τη δημιουργία της Société Centrale des Sourds-muets, η οποία ιδρύθηκε επίσημα το επόμενο έτος ως η πρώτη οργάνωση που εκπροσωπούσε τα συμφέροντα της κοινότητας των κωφών. Στόχος της οργάνωσης ήταν να συγκεντρώσει «όλους τους κωφούς που είναι εξαπλωμένοι σε όλο τον κόσμο, για να φέρουν σε επαφή ομιλούντες και κωφούς ανθρώπους με νοημοσύνη και καρδιά, ανεξάρτητα από την απόσταση, ανεξάρτητα από τη διαφορά στη γλώσσα, τον πολιτισμό και τους νόμους» και «χάρισε» στους κωφούς εργαζόμενους ένα πρακτικό τρόπο για να αλληλοϋποστηρίζονται μέσω της «αμοιβαίας βοήθειας» αλλά και έναν τρόπο οργάνωσης και παρακολούθησης μαθημάτων εκπαίδευσης ενηλίκων. 

Ο Berthier καθιερώθηκε και διατηρήθηκε στη συλλογική μνήμη ως ένας παθιασμένος υπερασπιστής της ταυτότητας των κωφών και της νοηματικής γλώσσας, την ίδια στιγμή που βρισκόταν κάτω από ένα (τουλάχιστον) εχθρικό κοινωνικό και πολιτικό κλίμα το οποίο αρνούνταν να αποδεχθεί τους κωφούς ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας. Ο Berthier έγραψε βιβλία για την ιστορία και τον πολιτισμό των κωφών, καταγράφοντας τη ζωή και το έργο κωφών καλλιτεχνών και ποιητών της νοηματικής γλώσσας που έζησαν στη δική του εποχή.

Ήταν ο πρώτος κωφός που τιμήθηκε με το παράσημο του Εθνικού Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής, την ύψιστη τιμή σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο στη Γαλλία. Ο Berthier απεβίωσε στις 12 Ιουλίου 1886, σε ηλικία 83 ετών στο Παρίσι, αφήνοντας πίσω του μια σπουδαία παρακαταθήκη. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.