Μενού
Μαχητές της οργάνωσης Χαμάς
Μαχητές της Χαμάς πάνω σε αυτοκίνητο | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ένας μήνας συμπληρώνεται από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ - Χαμάς, με τη Λωρίδα της Γάζας να έχει γίνει θέατρο φρικαλεοτήτων. Ο Guadrian, επικαλούμενος ανεξάρτητες - και μη - πηγές, αναλύει το σχέδιο με το οποίο έδρασε η ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση και πώς μπόρεσε να παρεισφρήσει σε ισραηλινές περιοχές, παρά τα αυστηρά και αλάνθαστα - μέχρι τότε - συστήματα ασφαλείας. 

Οι πρώτες εντολές ήρθαν περί τις 04:00 στις 7 Οκτωβρίου. Οι εκπαιδευόμενοι καλούνταν να πάνε για προσευχή. Μία ώρα αργότερα, και ενώ άρχισε η ανατολή του ηλίου πάνω από τη Γάζα, οι εντολές άλλαξαν και, αυτή τη φορά, ήταν πολύ ξεκάθαρες: «φέρτε τα όπλα σας και όποια πυρομαχικά έχετε και συγκεντρωθείτε σε συγκεκριμένα σημεία». Οι επικοινωνίες γίνονταν μόνο στόμα με στόμα, κάτι που αποδείχθηκε κρίσιμης σημασίας για τις εξελίξεις. 

Αλλά, και τότε, κανείς δεν περίμενε αυτό που θα ακολουθούσε. Η επιχείρηση al-Aqsa Flood, η πιο φιλόδοξη επιχείρηση που είχε εξαπολύσει η Χαμάς από τότε που η εξτρεμιστική ισλαμιστική οργάνωση είχε πάρει τον έλεγχο της Γάζας το 2007, ήταν ακόμη μυστική. Το σχέδιο είχε συνταχθεί από μια χούφτα σκληροτράχηλων, βετεράνων ηγετών της και ήταν - ακόμη - άγνωστο στα μέλη το επίπεδο της βίας που θα καλούνταν να χρησιμοποιήσουν. 

Η απόφαση να μεταβιβαστούν προφορικά οι οδηγίες σε χιλιάδες μαχητές της Χαμάς, που είναι διασκορπισμένοι μεταξύ των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας, ήταν το τελευταίο από μια σειρά μέτρων που σχεδιάστηκαν για να παραπλανήσουν ένα από τα πιο ισχυρά συστήματα παρακολούθησης στον κόσμο και να κρατήσουν μυστικές τις λεπτομέρειες του αιματηρού σχεδίου και από το δίκτυο των κατασκόπων. 

Χαμάς
Στιγμιότυπο από διαδήλωση στη Γάζα | Shutterstock

 

Οι οδηγίες εξαπλώθηκαν σε όλη τη Γάζα εν ριπή οφθαλμού. Αρχικά, ενημερώθηκαν οι διοικητές «ταγμάτων» των 100 ή περισσότερων μαχητών και στη συνέχεια όσοι είχαν υπό την ηγεσία τους λιγότερα άτομα. Σειρά, μετά, είχαν συγγενείς, φίλοι και γείτονες. 

Στις 06:00 έλαβαν τις τελικές οδηγίες, αυτές γραπτές: οι άνδρες έπρεπε να σπεύσουν να περάσουν σε ισραηλινό έδαφος από τα ανοίγματα που θα δημιουργούνταν στον  περιμετρικό φράχτη, αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, που έχει στηθεί γύρω από τη Γάζα και να επιτεθούν σε στρατιώτες και απλούς πολίτες.

Κατά ορισμένες πηγές, ήταν περίπου 3.000 τα άτομα που πέρασαν τον φράχτη. Πλην των μελών της Χαμάς, στην επίθεση συμμετείχαν και μέλη της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ (PIJ), μιας συμμαχικής -αλλά ανεξάρτητης- οργάνωσης. Δεν είχαν λάβει πρότερη ενημέρωση, αλλά έσπευσαν να συνταχθούν όταν έμαθαν τις εξελίξεις. Μαζί τους και άμαχοι, παρακινούμενοι από την οργή τους κατά των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας.

Οι εντολές «αίματος» της Χαμάς

Οι γραπτές εντολές εξηγούσαν στις μονάδες της Χαμάς το σχέδιο που είχαν εκπονήσει δύο άνδρες. Ο Yahya Sinwar, γενικός επικεφαλής της οργάνωσης και ο Mohammed Deif, διοικητής των στρατιωτικών ταξιαρχιών αλ Κασάμ κι άλλων επίλεκτων ομάδων.

Κάθε μονάδα είχε διαφορετικό στόχο, μια στρατιωτική βάση, ένα κιμπούτς, έναν δρόμο ή μια πόλη, και τρία καθήκοντα. Συχνά, οι εντολές συνοδεύονταν από χάρτες κι άλλες σημαντικές πληροφορίες για τους στόχους. Το πάρτι στο οποίο δολοφονήθηκαν 206 άτομα πιστεύεται πως δεν ήταν μεταξύ των αρχικών στόχων. Χαρακτηριστικά, μία πρώτη ομάδα διατάχθηκε να επιτεθεί στις υποστελεχωμένες και απροετοίμαστες ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις γύρω από τη Γάζα ή να επιτεθεί σε πολίτες, στα σπίτια τους.

Η Χαμάς επέρριψε την ευθύνη για τις πολλές φρικαλεότητες, συμπεριλαμβανομένων βιασμών και βασανιστηρίων, σε «εγκληματίες» που ακολουθούσαν τους μαχητές της. Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας είχαν δημοσιοποιήσει την κατάθεσή ενός συλληφθέντα, ο οποίος δήλωνε: «η αποστολή μας ήταν να σκοτώσουμε (...) όποιον βλέπαμε», πριν μιλήσει για δολοφονίες παιδιών. 

Άλλες μονάδες διατάχθηκαν να υπερασπιστούν θέσεις εναντίον των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων, μεταξύ άλλων, με ενέδρες σε βασικά οδικά δίκτυα. 

Μία τρίτη ομάδα είχε αναλάβει να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερους ομήρους, πριν τους μεταφέρει στην άλλη πλευρά του χάρτη για να μεταφερθούν στο τεράστιο σύμπλεγμα σηράγγων κάτω από τη Γάζα. Πιστεύεται ότι σήμερα κρατούνται περισσότεροι από 240 άνθρωποι, μεταξύ αυτών βρέφη, παιδιά και ηλικιωμένοι, καθώς και στρατιωτικό προσωπικό. Μέχρι στιγμής μόνο τέσσερις έχουν απελευθερωθεί και ένας έχει διασωθεί. Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας πιστεύουν ότι η πολιτική ηγεσία της Χαμάς στο εξωτερικό δεν ενημερώθηκε για τις λεπτομέρειες της επιχείρησης, ούτε και οι χορηγοί της στο Ιράν, αν και αμφότεροι, πιθανώς, γνώριζαν ότι κάτι σχεδιαζόταν.

Δύο χρόνια προετοιμαζόταν η επίθεση από τη Χαμάς

Το πλήρες σχέδιο ήταν γνωστό σε έναν πολύ στενό πυρήνα ατόμων.

Αξιωματούχοι της Χαμάς δήλωσαν ότι ο σχεδιασμός της επίθεσης ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, μετά τις επιδρομές της ισραηλινής αστυνομίας στο τέμενος αλ Άκσα της Ιερουσαλήμ, τον τρίτο ιερότερο χώρο του Ισλάμ. Ισραηλινές πηγές ισχυρίστηκαν πως ήταν μικρότερο το χρονοδιάγραμμα  - ίσως ένα έτος ή 18 μήνες - και ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έγινε προσπάθεια να ενισχυθεί η ισραηλινή πεποίθηση ότι η Χαμάς έχει αλλάξει τους στόχους της. Από τη βία κατά του Ισραήλ, ρίχνει πλέον το βάρος της στην οικονομική ανάπτυξη στη Γάζα.

Πολλοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι και η ίδια η οργάνωση αιφνιδιάστηκε από την επιτυχία της. Η αργή αντίδραση των ισραηλινών δυνάμεων επέτρεψε σε ορισμένες μονάδες να κάνουν αρκετά ταξίδια στο Ισραήλ από τη Γάζα, για να πάρουν ομήρους. Η Χαμάς εξόπλισε τους επιτιθέμενους με κάμερες GoPro για να καταγράφουν εικόνες από την προσπάθειά τους.

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η Χαμάς ήλπιζε να καταλάβει εδάφη ή να πυροδοτήσει μια ευρύτερη εξέγερση, παρότι ορισμένοι είχαν κληθεί να πολεμήσουν μέχρι τέλους. Παρόλα αυτά, ένας σημαντικός αριθμός παραδόθηκε. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν λένε πόσοι, παρά μόνο ότι αυτοί οι αιχμάλωτοι αποτέλεσαν χρήσιμη πηγή πληροφοριών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA