Μενού
winter war
Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Συναγερμός έχει σημάνει από την Τρίτη 13 Μαΐου όταν έγινε γνωστό από τη βρετανική εφημερίδα Express ότι ρωσικά στρατεύματα συγκεντρώνονται στα σύνορα με τη Φινλανδία.

Την ανησυχητική κινητικότητα επιβεβαιώνουν δορυφορικές εικόνες, οι οποίες μάλιστα εμφανίζουν ανατριχιαστικά πολλές ομοιότητες με όσα καταγράφηκαν μήνες πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Να σημειωθεί ότι η Φινλανδία και η Σουηδία εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ το 2023 και το 2024, αντίστοιχα, κάτι που η Μόσχα εξέλαβε εξαρχής ως απειλή.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η ένταση ανάμεσα σε Φινλανδία και Ρωσία κλιμακώνεται επικίνδυνα.

Μια νίκη σαν ήττα

Η Μόσχα γεύτηκε μάλιστα πριν από αρκετά χρόνια μια νίκη σαν... ήττα, όταν επιχείρησε να στείλει τα στρατεύματά της στη σκανδιναβική χώρα, που σήμερα χαρακτηρίζεται ως «ένα Ισραήλ στον βορρά της Ευρώπης», από στρατιωτικής πλευράς.

Οι Φινλανδοί μπορεί να υστερούν σε αριθμούς, καθώς πρόκειται για μια αραιοκατοικημένη χώρα με μόλις 5,6 εκατομμύρια κατοίκους, ωστόσο το φρόνημα, η εκπαίδευση, ο εξοπλισμός, η οργάνωση και οι ακραίες μορφολογικές και καιρικές συνθήκες, δίνουν ισχυρά πλεονεκτήματα στην υπεράσπιση της πατρίδας τους.

Κάποια από τα παραπάνω πλεονεκτήματα αποδείχθηκαν περίτρανα και με τον πιο σκληρό τρόπο για τους Ρώσους το 1939.

Ο Σοβιετοφινλανδικός πόλεμος γνωστός και ως Χειμερινός Πόλεμος ήταν η στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και της Φινλανδίας που ξέσπασε το 1939 και τελείωσε στις 13 Μαρτίου 1940 με τη συνθήκη ειρήνης της Μόσχας.

Τεράστιες οι απώλειες

Οι Σοβιετικοί έστειλαν συνολικά περίπου 998.000 άντρες, 2.514-6.541 τανκς και 3.880 αεροσκάφη.

Οι υπερασπιστές της Φινλανδίας ήταν μόλις 337.000 - 346.500 άντρες, που είχαν στη διάθεσή τους 32 τανκς και 114 αεροσκάφη.

Το αποτέλεσμα, ωστόσο, ήταν ολέθριο για τη Σοβιετική Ένωση: 126.875 νεκροί και αγνοούμενοι, 188.671 τραυματίες και 5.572 αιχμάλωτοι.

Στον αντίποδα, υπολογίζεται ότι σκοτώθηκαν 25.904 Φινλανδοί, τραυματίστηκαν 43.557 και πιάστηκαν αιχμάλωτοι περίπου 1.000.

Όλα άρχισαν επειδή οι Φινλανδοί αρνήθηκαν να παραχωρήσουν εδάφη στη Μόσχα, προκειμένου να προστατευτεί το Λένινγκραντ από πιθανή εισβολή της ναζιστικής Γερμανίας.

Οι διαπραγματεύσεις με το Ελσίνκι τελικά οδηγήθηκαν σε «ναυάγιο» και οι Σοβιετικοί αποφάσισαν να καταλάβουν με συνοπτικές διαδικασίες τη χώρα που τόλμησε να αρνηθεί όσα ζήτησε η Μόσχα.

Το απλό σχέδιο απέτυχε

Το σχέδιο του Στάλιν ήταν απλό και βασίζονταν στην αριθμητική υπεροχή του στρατού του.

Όμως, δεν υπολόγισε στην αποδιοργάνωση των στρατευμάτων του, λόγω των εκκαθαρίσεων που είχε διατάξει ο ίδιος, ούτε στον ακραίο χειμώνα που έθαψε τα πάντα στο χιόνι τους μήνες που ακολούθησαν.

Οι Φινλανδοί, δεινοί σκιέρ και κυνηγοί, δεν διέθεταν τα μέσα για να χτυπήσουν «στα ίσια» τους Σοβιετικούς, όμως ήξεραν καλά τα μυστικά τους εδάφους που υπερασπίζονταν.

Γνώριζαν επίσης άριστα πώς να επιβιώσουν σε θερμοκρασίες υπό τους μηδενός για μέρες, ήταν «άχαστοι» στο σημάδι, επειδή κυνηγούσαν για τροφή σε σχεδόν καθημερινή βάση και φυσικά διέθεταν το κίνητρο για να κερδίσουν τους εισβολείς.

Σύμφωνα με αναφορές της εποχής οι Σοβιετικοί στρατιώτες πολεμούσαν το πρώτο διάστημα σε αχανείς εκτάσεις καλυμμένες από χιόνι με τις κλασικές πράσινες στρατιωτικές φόρμες. Αυτό το γεγονός τους μετέτρεπε αυτόματα σε στόχους και οι Φινλανδοί τους διέκριναν από απόσταση με μεγάλη ευκολία.

Πήρε μάλιστα αρκετό χρόνο μέχρι να σταλούν λευκές στολές παραλλαγής στους Ρώσους, κάτι που οι Φινλανδοί είχαν πράξει εξαρχής και ως εκ τούτου χάνονταν μέσα στο χιόνι.

Οι ιδιαιτερότητες

Επιπλέον, σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι μορφολογικές ιδιαιτερότητες στη Φινλανδία. Απέραντες εκτάσεις χωρίς δέντρα (άρα και χωρίς κάλυψη), πολλές λίμνες, αλλά και δυσπρόσιτα δάση (άρα προβλήματα για την επέλαση των τανκς) προκάλεσαν στους Ρώσους εφιάλτες.

Αναφορές της εποχής μάλιστα σημειώνουν ότι οι Σοβιετικοί στρατιώτες έδιναν μάχη επιβίωσης και πολλοί επέλεξαν να επιστρέψουν με τα πόδια στην πατρίδα τους.

Κάποιοι θανατώθηκαν από αξιωματικούς για την επιλογή τους, άλλοι πέθαναν από το κρύο και όσοι άντεξαν τις κακουχίες είχαν απέναντί τους τον φινλανδικό εφιάλτη.

Ο Λευκός Θάνατος

Ένας από αυτούς, ο Σίμο Χέιχε, ο αποκαλούμενος από τους Σοβιετικούς «Λευκός Θάνατος» ήταν ο Φινλανδός ελεύθερος σκοπευτής, ήρωας του ρωσοφινλανδικού πολέμου του '39, που χρησιμοποιούσε απλό τυφέκιο χωρίς ειδική σκοπευτική διόπτρα και είχε το μεγαλύτερο βεβαιωμένο αριθμό επιτυχημένων βολών ως ελεύθερος σκοπευτής από όλους τους σκοπευτές όλων των κύριων πολέμων.

Έδρασε σε πολικές θερμοκρασίες -20 και -40 βαθμών Κελσίου με την ολόλευκη στολή παραλλαγής του και σκότωσε επιβεβαιωμένα 505 Σοβιετικούς στρατιώτες.

Να τονιστεί ότι σύμφωνα με την ανεπίσημη καθημερινή καταγραφή της δράσης των σκοπευτών στο πεδίο της Μάχης της Κόλλαα, τα θύματά του ήταν 800.

Ειρήνη τον Μάρτη του 1940

Η συνθήκη της Μόσχας υπεγράφη στη Μόσχα στις 12 Μαρτίου 1940.

Συνολικά η Φινλανδία έχασε το 11% της επικράτειας της και το 30% των οικονομικών περιουσιακών στοιχείων της.

Το 12% του πληθυσμού της Φινλανδίας, 422.000 Καρέλιοι, προσφυγοποιήθηκαν.

Ωστόσο, οι φινλανδικές παραχωρήσεις και εδαφικές απώλειες ξεπερνούσαν τις Σοβιετικές προπολεμικές αξιώσεις.

Κυρίως, η Φινλανδία κατάφερε με αίμα και κόστος να διατηρήσει την ανεξαρτησία της.

Στον αντίποδα, η ΕΣΣΔ βγήκε από τον πόλεμο αυτό με βαρύτατες απώλειες στα πεδία της μάχης και η διεθνής της φήμη επλήγη σοβαρά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA